Ουσιαστικά, αυτό που είπε ο Α. Σαμαράς στη συνέντευξή του στον Αντέννα, είναι ότι οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα. Θέλουμε να είμαστε στο ευρώ ή θέλουμε να γυρίσουμε στη δραχμούλα και να ζήσουμε όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία; Η επιλογή είναι του λαού.
Μια μεγάλη απορία εξέφρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Αντέννα. Πώς ο ελληνικός λαός θα βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα αποτελέσει την καταστροφή της χώρας.Διότι, όπως ήδη έχουμε ξαναγράψει, αν νομίζει ο κόσμος ότι καταστροφή ήταν τα τρία τελευταία χρόνια τότε δεν έχει καταλάβει τι τον περιμένει. Η… Κύπρος είναι εδώ, η Αργεντινή λίγο παραπέρα, κι αυτό δεν αποτελεί προπαγάνδα και πολιτική τρόμου των πολιτών. «Θα ήταν παράδοξο ο λαός να βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ό,τι μπορεί για να μας φέρει σε κόντρα με τους εταίρους μας», τόνισε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι, «ο Τσίπρας είναι αυτός που απέκλεισε κάθε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και απηύθυνε πρόταση για συνεργασία σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι δύο κατ’ εξοχήν αντιευρωπαϊκά κόμματα».
Ουσιαστικά, αυτό που λέει ο Σαμαράς είναι ότι οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα. Θέλουμε να είμαστε στο ευρώ ή θέλουμε να γυρίσουμε στη δραχμούλα και να ζήσουμε όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία; Η επιλογή είναι του λαού.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο βασικός κορμός μιας κυβέρνησης πρέπει να είναι ευρωπαϊκός, εκτός κι αν ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω. Γούστο του και καπέλο του και θα υποστεί ο καθένας τις συνέπειες των πράξεών του.
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Πύργο της Βαβέλ», λέγοντας ότι «ο καθένας δηλώνει τα πάντα και ο άλλος δηλώνει τα αντίθετα», ενώ επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει ούτε πόσο είναι το χρέος της χώρας, ούτε πόσες είναι οι χώρες της ευρωζώνης, ούτε πώς είναι τα ομόλογα και πώς δουλεύουν».
Αναρωτήθηκε από που θα βρούμε τα λεφτά και πρόσθεσε πως προχθές κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε να τυπώσουμε 100 δισ.ευρώ. «Γιατί δεν τυπώνουν 500 δισ. να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, να δώσουμε και μερικά δανεικά σε κανέναν και να είμαστε καλύτερα;», είπε.
«Θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα» τόνισε ο κ. Σαμαράς «ρισκάρουν τα πάντα, παίζουν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια», ενώ είπε ότι «όσο κι αν μπερδεύονται μεταξύ τους, ο καθένας λέει πράγματα που είναι μονομερείς ενέργειες» και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «λίστα γάμου για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».
Η έκκληση του πρωθυπουργού για συνετή και υπεύθυνη επιλογή στις κάλπες είναι δραματική...
“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη για να έχει ασφάλεια. Και σε αυτό το δρόμο συνέχισαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Και αυτό το δρόμο θέλει και ο ελληνικός λαός. Γι` αυτό και δεν πιστεύω πως οι Έλληνες θα δεχθούν να γίνουν πειραματόζωα ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε.
Αναφορικά με την άρνησή του να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα τόνισε: «Σε ντιμπέιτ δεν πάω με τον κ. Τσίπρα γιατί με υβριστές δεν κάνω διάλογο», εξηγώντας γιατί δεν δέχθηκε να λάβει μέρος σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για «αλαζονεία» και «πολιτικό χουλιγκανισμό», λέγοντας ότι «επί 2,5 χρόνια οι πιο συνήθεις λέξεις είναι προδότης και πουλημένος».
Στο σημείο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη φράση «ιδού η Ρόδος, και το πήδημα σε λίγες μέρες » που εκστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρόδο, ενώ υπενθύμισε και τη φράση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μ...α».
Αναφερόμενος στις παλινωδίες του κ. Τσίπρα τόνισε: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε μια βδομάδα από σήμερα ο κόσμος θα δώσει τη δυνατότητα σε τέτοιους ανθρώπους να καθορίσουν το μέλλον των παιδιών του.
Είπε σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας, ότι δεν θα αφήσει να γίνουμε Κύπρος. Άλλος Τσίπρας ήταν εκείνος που πανηγύριζε για τη γενναία στάση των Κυπρίων που τελικά όμως τους οδήγησε στο να χάσουνε χιλιάδες άνθρωποι τις καταθέσεις τους; Τόσο κοντή μνήμη πιστεύει πως έχει ο Ελληνικός λαός;
Αλλά τελικά κοιτάξτε: Τα μνημόνια μας έχει πει ότι θα τα σκίσει, ότι θα τα καταργήσει, ότι θα τα επαναδιαπραγματευθεί όλη αυτή τη σχέση με τους Ευρωπαίους, ότι μπορεί να κάνει ειδική σχέση, ότι θα φύγει από την Ευρωζώνη, ότι θα συνεργαστεί με τις αγορές, μεταξύ τους είναι μπερδεμένοι. Αλλά όσο και αν μπερδεύονται μεταξύ τους, ο καθένας τους λέει πράγματα τα οποία αποτελούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες ενέργειες αυτές είναι έξω από τους κανόνες της Ευρώπης και έξω από τους κανόνες του Ευρώ.
Αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Το έχω πει και το πιστεύω. Ρισκάρουν τα πάντα. Παίζουν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια.
Αδιαφορούν τι λένε οι σύμμαχοί μας. Σου ρίχνουν κάθε τόσο και ένα «λεφτά υπάρχουν», έχουν φτιάξει ένα πρόγραμμα «λίστα γάμου» για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.
Και επειδή δεν θέλουν να δουν τον κίνδυνο, σαν τη στρουθοκάμηλο, βάζουν το κεφάλι μέσα στην άμμο και κάνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα.
Αλλά σκεφτείτε που ήμασταν πριν λίγο καιρό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης, το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Χειροπιαστή Ελπίδα μιλάω, όχι παραμύθια.
Η Ελλαδίτσα που τη θεωρούν ότι είναι τελευταία είχε από όλη την Ευρωζώνη το μεγαλύτερο ρυθμό Ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Που είναι πραγματική αισιοδοξία, που δείχνει φως, που δίπλα σου έχεις την ΑΟΖ, έχεις ενέργεια, έχεις τουρισμό, έχεις επενδύσεις έτοιμες δίπλα σου να σε περιμένουν! Να φύγει η αβεβαιότητα και να έρθουν.
Και είμαστε στο «παρά ένα» να βγούμε από τα μνημόνιο.
Έχουμε ήδη συμφωνήσει μια πιστωτική γραμμή στήριξής, προληπτική, για την επόμενη μέρα. Που θα καθησυχάζει τις αγορές για να μπορέσεις πραγματικά, φυσιολογικά να δανειστείς άμα χρειαστείς. Εκεί ήμασταν.
Και με την πολιτική αβεβαιότητα που ενέσκηψε, που προκάλεσαν, σέρνοντας τη Χώρα σε εκλογές, αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός είναι μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση:
Μένει στο ευρώ, μένει στην Ανάπτυξη που ήδη ξεκίνησε;
Ή πας με μαθητευόμενους μάγους – που επαναλαμβάνω- ούτε την πάνε την Ευρώπη ούτε τους πάει η Ευρώπη;
Για την διαπραγμάτευση με την τρόικα τόνισε: Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου εγώ πιστεύω ότι μπορώ να κλείσω τη συμφωνία με τους δανειστές. Και εδώ τελειώνει το Μνημόνιο. Συμφωνία 7,2 δισ. για να πληρώσουμε άμεσες υποχρεώσεις που έχουμε από τον Μάρτιο και μετά.
Χωρίς τα 7,2 δισ. , θα πρέπει κανείς να βάλει χέρι στις καταθέσεις των πολιτών. Εγώ αυτό δεν θα το επιτρέψω ποτέ να γίνει!
Στη συνέχεια πάμε στην επόμενη μέρα. Το Μνημόνιο τελείωσε, αλλά χρειάζεται μια συμφωνία για να έχουμε αυτή την προληπτική γραμμή στήριξης. Ώστε στα πρώτα βήματα που θα κάνεις στις αγορές, να μην έχεις αναταράξεις, αν έχεις αναταράξεις, να είσαι καλυμμένος από κινδύνους. Μιλάω για κινδύνους κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον μας.
Στο διάστημα αυτό, εγώ θα διαπραγματευτώ με τους εταίρους μας, θα προχωρήσω στην ελάφρυνση του χρέους, αυτό που λέμε «βοήθεια χρέους»: με χαμηλότερα επιτόκια, με επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των δανείων μας, δηλαδή τα χρεολύσια να τα πληρώνεις αργότερα.
Και αυτό ουσιαστικά θα είναι μια σταδιακή μείωση του χρέους μας, που θα μας εξοικονομήσει, κ .Κοτταρίδη γύρω στα 2-3 δισ. κάθε χρόνο και θα μας βοηθήσει έτσι στο μεγάλο σχέδιο, όραμα που έχουμε μπροστά μας που είναι να προχωρήσουμε σε φορο-ελαφρύνσεις. Αλλά και σε αποκατάσταση βεβαίως των αδικιών που έχουν γίνει.
Κι έτσι όλες οι φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζουμε θα έχουν πλήρη κάλυψη και δεν θα μας βγάζουν έξω από τους στόχους.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνησή θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, ώστε να μην είμαστε το μαύρο πρόβατο στην Ευρωζώνη. Αυτό που σας είπα μέχρι τώρα είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Δηλαδή, με σοβαρότητα, με ασφάλεια κλείνεις την εποχή των Μνημονίων, αφήνεις τα δύσκολα, προχωράς μπροστά. Με αισιοδοξία!
Βάζεις τις βάσεις πάνω στις οποίες- μιλάω για φοροελαφρύνσεις- θα στηρίξεις και το Αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο ήδη παρουσιάσαμε την προηγούμενη βδομάδα και με το οποίο ήδη δουλεύουμε ως Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Γιατί; Γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να μπει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου. Είναι εφικτός, ρεαλιστικός σχεδιασμός, έχει ήδη ξεκινήσει, μπορεί να γίνει, είναι σχεδιασμός με χαμόγελο για την Ελλάδα.
Φορολογία
Θα ξεκινήσω με τις δύο πιο άμεσες:
Πρώτα από όλα:
15% φόρος σε όλα τα επιχειρηματικά κέρδη. Από 25% που είναι τώρα.
Αυτό θα το ξεκινήσουμε από τον Προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το 2015. Θα πέσει 3% για πρώτη φορά. Και τα επόμενα τέσσερα χρόνια από 2%. Επομένως θα πέσει αυτή η φορολόγηση από το 25 που ήταν στο 15 που πρέπει να πάει. Ενιαίος, one rate tax. Παντού. 15%, flat rate tax, παντού. Σε όλη την Ελλάδα. Αυτό τώρα μπορείτε εσείς να πείτε ότι είναι κάτι το οποίο το λέμε ως «θα». Όχι, το λέω συνέχεια, είναι ακριβώς μοιρασμένο και είναι και το όχημα, το οποίο θα μας επιτρέψει ως Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε τους γείτονες μας. Γιατί από την Κροατία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όλοι έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις τους από ότι έχουμε εμείς. Για αυτό και δεν έρχεται εδώ πέρα εύκολα ο ξένος να κάνει επενδύσεις.
Είπατε για τον ΕΝΦΙΑ: Μπορούμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ σταδιακά, αρχίζοντας από φέτος, το 2015. Όπως σταδιακά έχουμε μειώσει δύο φορές ως τώρα το φόρο ακινήτων για τους περισσότερους. Μειώσαμε το «χαράτσι» 15% το 2013 για όλους. Και ακόμα 15% μεσοσταθμικά για το 2014. Κι έτσι όλοι πλήρωσαν λιγότερο το 2013 απ’ ό,τι το 2012. Και οι περισσότεροι πλήρωσαν λιγότερο το 2014 απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά.
Τώρα θα δώσουμε πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ: 7% περίπου για το 2015! Και στα επόμενα δύο χρόνια θα τον κατεβάσουμε εκεί που είχαμε πει: στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που βρίσκεται σήμερα ο ΕΝΦΙΑ. Αλλά αυτό θα το κάνουμε σταδιακά, όπως έχω πει, για να μην προκαλέσουμε προβλήματα με τα ελλείμματα.
Και τον φόρο αυτό, του ΕΝΦΙΑ, δεν θα το έχει το κράτος- το κράτος, γενικά, θα το έχει- θα το αποδώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι μια μεγάλη επανάσταση. Αυτό θα αποδοθεί την επόμενη τετραετία.
Είναι μια μεταρρύθμιση-τομή, η οποία πραγματικά θα επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματικά «μοχλός ανάπτυξης» για την Περιφέρεια. Και να μην είναι πια ο επαίτης του κράτους. Να μην είναι πια η σπάταλη δημόσια διοίκηση. Να έχει τα δικά της τα λεφτά και να πρέπει ,μετρημένα, σωστά να τα δίνει εκεί που πρέπει να τα δώσει.
Σας λέω αυτές τις δύο φορολογικές μειώσεις άμεσα. Μετρημένα, νοικοκυρεμένα και υπολογισμένα. Όχι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα «καταργήσει» τον ΕΝΦΙΑ για να βάλει στη θέση του κάποιον «άλλο φόρο», που δεν μας λέει τι θα είναι…
Και που όπως όλα δείχνουν, θα είναι τετραπλάσιος για τη μεσαία τάξη! Γιατί εκεί οδηγεί. Δεν λένε ποιους θα φορολογήσουν. Δεν λένε πόσο θα τους φορολογήσουν. Λένε θα κατεβάσουν τα 2,65 δισεκατομμύρια του ΕΝΦΙΑ σε 2, αλλά δεν λένε ποιος θα πληρώσει τη διαφορά; Από πού θα βρούνε και τα δύο. Και αλήθεια είναι ότι είναι η μεσαία τάξη.
Και οφείλω να σας πω ότι σε μια ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων, πρέπει να την έχω εδώ πέρα, λέει ότι αυτό που στην ουσία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρότασή του, είναι μια ανακοίνωση η οποία προκάλεσε σε όλους τρόμο! Όποιος λέει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία. Γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρίες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Και καταλήγει ότι ο σχεδιαζόμενος φόρος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «μεσοσταθμικά- προσέξτε κ .Κοτταρίδη- έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο»!
Δεν το λέει ο Σαμαράς. Επομένως να έχουμε το νου μας. Υποχρεώθηκε η κυβέρνηση αυτή να μπει ο ΕΝΦΙΑ. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση αφού τον χαλάρωσε όσο γίνεται, τον μειώνει και ανακοινώνει συγκεκριμένα πως θα μειωθεί. Και έρχονται οι άλλοι και σου λένε- όχι με δικά μου λόγια- ότι ο δικός τους, αυτό το 60% και τα άλλα, θα ακολουθήσουν και για άλλους χώρους, αλλά για τον ΕΝΦΙΑ μιλάω τώρα, ότι θα είναι 20 φορές παραπάνω. Να έχουμε το νου μας.
Συντάξεις και μισθοί
Γιατί κάναμε μειώσεις στα δύσκολα χρόνια; Παλεύαμε με τα ελλείμματα. Θα σας πω ένα παράδειγμα: το φόρο φυσικών προσώπων, το βρήκαμε με 45% ανώτατο συντελεστή, τον κατεβάσαμε στο 42%, σταδιακά θα πάει στο 33% στα επόμενα χρόνια. Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ χθες, αλλά και σήμερα το πρωί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσαν τι; Ότι θα το πάει στο 60%. Δηλαδή, μιλάμε για το θάνατο του μικρομεσαίου, το θάνατο της μεσαίας τάξης, αλλά και των μεγάλων. Γιατί και ο μεγάλος, κόσμο θα απολύσει. Και εγώ ρωτάω, ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα, αν ο κ. Τσίπρας του βάλει φόρο 60%; Να μου πείτε. Όμως, σήμερα που έχουν εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ το χρόνο, ήδη πληρώνουν λιγότερο από πριν.
Ακόμα, κάναμε μείωση σε φόρους, όπως είναι στα ενοίκια, 11% μέχρι 11.000 το χρόνο και τα υπόλοιπα με 33% φόρο, από 45% που ήταν για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ή να πω, ο φόρος μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που έπεσε στο 3% από 10% και δώσαμε αναστολή 2 ετών για το φόρο υπεραξίας. Να πω για τις εργοδοτικές εισφορές που έπεσαν, ήδη, 5 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό είναι μία ανάσα στις επιχειρήσεις. Ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Και βοήθησε στο να πέφτουν τώρα, συνεχώς, τα νούμερα της ανεργίας, που πρέπει να ξέρετε ότι έχουν πέσει τους τελευταίους 9 μήνες. Να πω για το φόρο στα μερίσματα. Έπεσε από το 25% στο 10%.
Θα πω, όμως, για εκείνες οι οποίες είναι φορολογικές απαλλαγές που ετοιμάζονται. Όπως, ότι απαλλάξαμε από υποχρέωση υποβολής – αυτό έγινε ήδη – ΦΠΑ, τις επιχειρήσεις μέχρι 10.000 τζίρο – το κάναμε ήδη – αλλά, το επεκτείνουμε από φέτος και σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 τζίρο. Υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ την κάναμε, επίσης, μόνο όταν πληρώνεσαι με τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις μέχρι 500.000. Αυτό το κάναμε ήδη. Και θα το επεκτείνουμε μέχρι και για επιχειρήσεις με 2.000.000. Και τον αναχρονιστικό κώδικα, τον γραφειοκρατικό κώδικα βιβλίων και στοιχείων τον καταργήσαμε. Στη θέση του, επιτέλους, βάλαμε διεθνή λογιστικά πρότυπα. Δώσαμε το μεγάλο θέμα των 72 μέχρι 100 δόσεων σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πράγμα για το οποίο έχουν ήδη σπεύσει και επωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έρχονται ακόμα περισσότεροι συνεχώς. Το ΦΠΑ στην εστίαση, το είπα, το πήγαμε από 23% στο 13%.
Και στο εξής ετοιμαζόμαστε να μειώσουμε τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ όπου μπορούμε. Και τέλος, τα τεκμήρια, που ήδη ετοιμάζουμε την κατάργησή τους, το έχουμε ανακοινώσει, στον επόμενο προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το 2015.
antinews.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου