Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τρείς λέξεις μόνο: Ξευτίλα, συντριβή, πανωλεθρία!

Μια πανωλεθρία, μια πλήρης συντριβή, πολιτικών και προσδοκιών, που οδηγεί σε τέτοια κλίμακας ισοπέδωση των πάντων, με αντίστοιχο διασυρμό του κόμματος και απομόνωση της χώρας, δεν «φτιασιδώνεται» προπαγανδιστικά, δεν «καλωπίζεται» πολιτικά, δεν «διασκεδάζεται» επικοινωνιακά

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ρητά πριν και μετά τις εκλογές:
·Ότι βάζει τέλος στα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα επέστρεψε σε νέο Μνημόνιο.
·Ότι δεν υπήρχε περίπτωση grexit. Τώρα διακηρύσσει ότι οι δανειστές ετοίμαζαν grexit!
·Ότι μπορούσε να επιτύχει νέα συμφωνία χωρίς Μνημόνιο λιτότητας. Δηλαδή νέα δανειακή σύμβαση χωρίς «προαπαιτούμενα» και όρους. Τώρα δέχθηκε χειρότερα υφεσιακά μέτρα απ’ όσα πέρασαν όλα τα προηγούμενα «μνημονιακά» χρόνια!
·Ότι «θα βαρούσε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές». Τώρα του στέλνουν τους νέους μνημονιακούς όρους σε emails και τους ψηφίζει στη Βουλή, πριν καλά-καλά μεταφραστούν στα ελληνικά!
·Ότι υπό την πίεση της διαπραγμάτευσης, «η Μέρκελ θα υποχωρήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι»! Τώρα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «είχε υποτιμήσει τη δύναμη των δανειστών»
·Ότι «θα τελειώσει οριστικά τα υφεσιακά μέτρα». Τώρα επέστρεψε τη χώρα σε ύφεση, ενώ η Ελλάδα είχε βγει στην ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς…
·Ότι δεν θα επιτρέψει άλλες μειώσεις στις συντάξεις! αντίθετα είχε υποσχεθεί και χορήγηση-επαναφορά της 13ης σύνταξης! Τώρα μειώνει και τις επικουρικές (πολύ περισσότερο από το 4-8% που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), αλλά και τις κύριες συντάξεις (μέσω της εισφοράς για την υγειονομική κάλυψη).
Αληθινή ξευτίλα!
Επίσης, ενώ κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για «υποχωρητικότητα» στις απαιτήσεις των δανειστών, έρχεται ο ίδιος και παίρνει πίσω μέτρα ανακούφισης που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τη διαφωνία των δανειστών (τότε):
--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση (αφορά πάνω από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και κοντά στο 1 εκατομμύριο εργαζόμενους), από το 23% στο 13%, παρά την αντίθεση των δανειστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα ανεβάζει ξανά, υπό την πίεση των δανειστών, το ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%!
--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% σε όλους, παρά την αντίθετη γνώμη των δανειστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης, σε μερικές περιπτώσεις την αυξάνει ακόμα περισσότερο από πριν και – το κυριότερο - τη μονιμοποιεί!
--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (πράγμα που αύξανε το διαθέσιμο εισόδημα και διευκόλυνε τις προσλήψεις). Η κυβέρνηση Τσίπρα αντίθετα, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που διογκώνει τις «κρατήσεις» και θα προκαλέσει πρόσθετη ανεργία.
--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει την (αυτοτελή) φορολόγηση ενοικίων στο 11% μέχρι 12 χιλιάδες ετησίως. Πράγμα πολύ σημαντικό για μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης και μικρομεσαίων που συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Η κυβέρνηση Τσίπρα αυξάνει το φόρο ενοικίων από το 11% στο 15% για αυτή τη μεγάλη «λαϊκή» κατηγορία!…

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί κάθε αύξηση του ΦΠΑ πέρα από τα ξενοδοχεία. Η Κυβέρνηση Τσίπρα, κράτησε την αύξηση στα ξενοδοχεία (από το 6,5% στο 13%) και αποδέχθηκε πολύ μεγάλες αυξήσεις σε τεράστια γκάμα προϊόντων που πωλούνται στα supermarkets (από 13% στο 23%), αλλά και σε δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων! Δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενός μέσου νοικοκυριού…
--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί, παρά τις πιέσεις της Τρόϊκας, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε να καταργηθεί η έκπτωση αυτή σταδιακά, από τώρα ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.
--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αυξηθούν οι προκαταβολές φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων από το 55% στο 70%. Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται να αυξηθούν στο 100%.
--Η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε φορολογία αγροτών στο 13% των κερδών τους και διατήρησε τις φορολογικές απαλλαγές για το αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση Τσίπρα αυξάνει το φόρο των αγροτών στο 20% για φέτος (μιάμιση φορά πάνω) και στο 26% για την επόμενη χρονιά (διπλασιασμός), ενώ καταργεί σταδιακά και τις φορολογικές απαλλαγές στο αγροτικό πετρέλαιο.
Αν αυτό είναι… «υπερήφανη διαπραγμάτευση», τότε η ξεφτίλα της άνευ όρων συνθηκολόγησης πώς είναι;
ΥΓ. 1 Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, που ούτε απαραίτητα ήταν, ούτε τα είχε υπογράψει ή αποδεχθεί οποιαδήποτε προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση. Έρχονται κι άλλα: στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Αλλά και στο τραπεζικό και στα δημοσιονομικά (δεν τελειώσαμε, όπως φαίνεται). Από την πολύ «υπερήφανη διαπραγμάτευση», η κυβέρνηση Τσίπρα, υπέστη πρωτοφανή ανασκωλοπισμό! Αληθινή συντριβή! Που θα την πληρώσει βέβαια, ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
Αλήθεια πόσο θα στοιχίσει αυτό στους Έλληνες;
ΥΓ.2 Μια πρώτη εκτίμηση: Η πτώση του βιοτικού επιπέδου που προκάλεσε η ως τώρα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλύεται ως εξής.
--Από την ύφεση και μόνο: 3-4% του ΑΕΠ κατ’ελάχιστον για φέτος! (Δηλαδή 5,5-7,2 δισεκατομμύρια)
--Αλλά σε σύγκριση με την ανάπτυξη που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν για το 2015 ως πέρσι το Δεκέμβριο (2,5%), η απώλεια φτάνει το 6% του ΑΕΠ, δηλαδή πρόσθετα «χαμένα» 4,5% δισεκατομμύρια!
--Από επί πλέον μέτρα λιτότητας, παρά τη μείωση του προηγούμενη στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, μόνο φέτος, θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με επιπρόσθετα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή, άλλα 5,5 δισεκατομμύρια.
Σκεφτείτε: η Τρόϊκα ζήταγε από την προηγούμενη κυβέρνηση 1,5-2 δισεκατομμύρια για να πιάσει η Ελλάδα 3% πρωτογενές πλεόνασμα και να μην έχει ανάγκη νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο στο εξής. Τώρα η Τρόϊκα που έγινε «Κουαρτέτο» ζητάει από την κυβέρνηση Τσίπρα 5,5 δισεκατομμύρια μέτρα μόνο για φέτος, για να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές έλλειμμα και να συνεχίσει να τη δανείζει όλα τα επόμενα χρόνια! Τέτοιο «κατόρθωμα» πανηγυρίζουν τρομάρα τους…
-- Από αύξηση του τιμαρίθμου (και μείωση των πραγματικού εισοδήματος) που θα προκαλέσουν οι ανατιμήσεις (το 2014 είχαμε μείωση τιμών!) η επιβάρυνση φτάνει το 3%. Κυρίως από αλλαγές στο ΦΠΑ! Συνολικό κόστος τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμύρια.
Συνολική επιβάρυνση: 17-23 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, μόνο για τη φετινή χρονιά! Αυτό κι αν είναι πανωλεθρία! Και από αναπτυξιακή και από κοινωνική άποψη: σκέτη Πανωλεθρία!
ΥΓ 3. Από πλευράς ανεργίας, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν για φέτος (2015) αύξηση της απασχόλησης κατά 1,25%-2% (65 -100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας). Άλλωστε, η τάση αυτή είχε ξεκινήσει το μεγαλύτερο μέρος του 2014 και επιταχυνόταν συνεχώς…
Με πρόβλεψη για ύφεση φέτος της τάξης του 3-4%, η κυβέρνηση Τσίπρα θα «επιτύχει» για φέτος αύξηση της ανεργίας (όχι της απασχόλησης) κατά 1,5% με 2% (80–100 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας).
Καθαρή απώλεια: 145-200 χιλιάδες θέσεις εργασίας! Που πολλοί φοβούνται ότι θα είναι περισσότερες.
Αληθινή πανωλεθρία, από κάθε άποψη και σε όλα τα μέτωπα! Και θα την νιώσουν ιδιαίτερα: οι αγρότες, οι νησιώτες, πάσης φύσεως μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, όλοι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επιχειρηματίες, η μεσαία τάξη. Όλες οι κοινωνικές κατηγορίες χωρίς εξαίρεση. Αληθινή ισοπέδωση των πάντων που παίρνει διαστάσεις πλήρους συντριβής!
Συμπέρασμα: Μια πολιτική ήττα μπορεί και να συγχωρεθεί. Μπορεί ακόμα και να εμφανιστεί επικοινωνιακά ως «νίκη» (για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον)…
Αλλά μια πανωλεθρία, μια πλήρης συντριβή, πολιτικών και προσδοκιών, που οδηγεί σε τέτοια κλίμακας ισοπέδωση των πάντων, με αντίστοιχο διασυρμό του κόμματος και απομόνωση της χώρας, δεν «φτιασιδώνεται» προπαγανδιστικά, δεν «καλωπίζεται» πολιτικά, δεν «διασκεδάζεται» επικοινωνιακά. Όσα non papers κι αν βγάζουν, όσο κι αν τους λιβανίζουν (ακόμα) τα MME…
Μπορεί ο Τσίπρας να κάνει εκλογές σύντομα. Μπορεί και να τις κερδίσει (αν τις κάνει σύντομα). Αλλά δεν γλιτώνει, έτσι κι αλλιώς
Να τον μετρήσετε όταν αρχίζουν να φτάνουν τα «επισκεπτήρια» της εφορίας το ένα πίσω από το άλλο, όταν αρχίσουν να τον βρίζουν οι δικοί του πρώην «σύντροφοι» μετά τη διάσπαση, όταν υποχρεωθεί με όποια ανανέωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης, να φέρνει κι άλλα μέτρα (εφαρμοστικούς νόμους) κι ύστερα κι άλλα κι άλλα. Και οι στόχοι να μην πιάνονται
Το πρόβλημα με τον Τσίπρα δεν είναι αν θα «ηγεμονεύσει» (στο χώρο της Κεντροαριστεράς ή οπουδήποτε). Ο ΓΑΠ χρειάστηκε δύο χρόνια (και από το 45%) για να καταρρεύσει. Ο Τσίπρας θα χρειαστεί πολύ λιγότερο.
Το πρόβλημα με τον Τσίπρα δεν είναι πόσο θα κρατήσει και πως θα φύγει. Και εκλογές να κερδίσει το Σεπτέμβριο, από τις αρχές του 2016 πάλι εκλογές θα «μυρίζουν». Κι όσο πιο πολύ γαντζώνεται στην εξουσία τόσο πιο άσχημα θα φύγει
Το πρόβλημα είναι πόσο θα στοιχίσει όλο αυτό στη χώρα.
Και τι θα γίνει μετά; Δηλαδή τι θα πάρει τη θέση του εφιάλτη που ζούμε τώρα, του εφιάλτη της «πρώτης φορά Αριστερά»;

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: