Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Μεσαίωνας 2. Από την Ιερά εξέταση, στην εφορία

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς καταρχήν λόγους, προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός τεράστιου ανθρωποκυνηγητού κατά των "εγκληματιών" φοροφυγάδων. Προφανώς και πρέπει να περιορισθεί ή να παταχθεί η φοροδιαφυγή, όμως δεν χρειάζεται να δημιουργούνται εντυπώσεις που θυμίζουν τον υπέρμετρο ζήλο της Ιεράς Εξέτασης κατά το Μεσαίωνα. Περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια είναι η σωστή συνταγή.
Όμως, ο εντυπωσιασμός είναι ένα "όπλο" που έχει κατ’ επανάληψη αξιοποιηθεί και λειτουργήσει υπέρ της σημερινής κυβέρνησης, άσχετα από την ουσία και ανεξάρτητα από τις παρενέργειες που αυτή η επίδειξη μπορεί να προκαλέσει. Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες. Για γερμανικό μοντέλο, για εφόδους σε σπίτια χωρίς εισαγγελική παρουσία, για "ντου" σε προμηθευτές του Δημοσίου, ΜΜΕ, πολυεθνικές, για ηλεκτρονικές συναλλαγές και πλαστικό χρήμα παντού, για ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού και άλλα πολλά, ένας πραγματικός χαμός. Οργασμός των διωκτικών-φορολογικών αρχών. Όλα για να δείξουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει το μαύρο χρήμα όπου και αν αυτό κρύβεται. Όλοι είναι ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου....

Ενώ την ίδια ώρα δεν ακούσαμε τίποτε, εκτός από ορισμένες ανεπανάληπτες μπαρούφες όπως αυτή του κ. Μπαλτά για τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων, για το πώς θα βρεθούν αυά τα ρημάδια τα "ισοδύναμα" για να μην επιβάλλονται νέα χαράτσια σε μία ήδη υπερφορολογημένη κοινωνία. Γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν. Ακούσαμε μόνο απειλές και λεονταρισμούς για το πώς θα αναζητούνται από εταιρία σε εταιρία, από σπίτι σε σπίτι, από πολίτη σε πολίτη τυχόν κρυμμένα εισοδήματα. Μακάρι να λύσουν το γόρδιο δεσμό της φοροδιαφυγής. Μήπως όμως όλα αυτά δεν αποτελούν παρά προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν τα εγκλήματα του κράτους απέναντι στους πολίτες και τους επιχειρηματίες;
Δεν ακούσαμε τίποτα για το πώς το κράτος θα ανταποδίδει στους πολίτες ή στις επιχειρήσεις τα υψηλότατα κεφάλαια που τους υφαρπάζει μέσω μίας απαράδεκτα υψηλής φορολόγησης. Αυτό τι θα προσφέρει για τα όσα αρπάζει; Και για τα όσα ζητά προκαταβολικά να αρπάξει; Τι επίπεδο υγείας, παιδείας, μεταφορών, ποιότητας ζωής, καθημερινότητας, θα προσφέρει το κράτος έναντι της υπερφορολόγησης; Τίποτα.
Πώς θα παταχθεί η γραφειοκρατία που "σκοτώνει" την επιχειρηματικότητα; πώς θα επικρατήσει ισονομία στην πρόσβαση σε τραπεζική ή άλλη χρηματοδότηση, τι κίνητρα θα παρέχονται στις επιχειρήσεις και ποιες διευκολύνσεις σε επίπεδο κίνησης κεφαλαίων και ποιοι κανόνες παιχνιδιού; Τσιμουδιά. Γιατί φυσικά δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.
Κάποιος επίσης, πρέπει να εξηγήσει στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς του ότι στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα και στην επενδυτική δραστηριότητα, μεγάλο ρόλο για να ευδοκιμήσουν παίζει η ψυχολογία. Και ότι η συνεχής καταγγελτική φρασεολογία και η τρομολαγνεία, δεν συνδράμουν ουδόλως στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Εκείνο που βέβαια ουδείς σώφρων άνθρωπος μπορεί να καταλάβει, είναι γιατί ο πρωθυπουργός ή ο κ. Αλεξιάδης αναλώνονται σε δηλώσεις. Ότι έχουν να κάνουν ας το κάνουν. Χρειάζεται να το διαφημίζουν; Χρειάζονται πομπώδεις δηλώσεις για να κάνει ένας υπουργός το έργο του; Να με συγχωρήσουν, αλλά αυτό το σόου εμένα μου θυμίζει σκηνή από ελληνική ταινία στη λογική του "κρατάτε με γιατί θα τον σκίσω!". Προς τι οι λεονταρισμοί και οι προαναγγελίες; Εκτός και αν θέλουν να προειδοποιήσουν. Ή να φοβίσουν. Και μέσω αυτής της ρητορικής θέλουν αφενός να δώσουν "τροφή" για εντυπώσεις και αποπροσανατολισμό στην κοινωνία και αφετέρου να ελπίζουν ότι όλο και κάποιοι θα... τσιμπήσουν και θα προσέλθουν οικειοθελώς.
Γιατί λυπάμαι αλλά τα μεγάλα ψάρια έχουν αναχωρήσει γι' άλλες θάλασσες ή έχουν κάνει το κουμάντο τους. Οι ίδιοι και οι ίδιοι θα το πληρώσουν το μάρμαρο. Εκείνοι που ήδη επιβαρύνονται με νέους φόρους, για να βγαίνει ο λογαριασμός μέχρι να πατάξει ο Αλέξης τη φοροδιαφυγή...


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: