Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΗΠΑ: Ινστιτούτο βλέπει προβλήματα με τους Πόντιους στην Κριμαία!

Το σοβιετικό καθεστώς είχε προσπαθήσει να εκδιώξει τους Έλληνες Πόντιους από το νότιο τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και κατόπιν εκτόπισε μεγάλο αριθμό Ποντίων στην κεντρική Ασία, το 1937, το 1942 και το 1949. Τώρα το διάδοχο αυτή κράτος, η Ρωσία έχει και πάλι πρόβλημα με την κοινότητα των Ποντίων, όχι μόνο στην Κριμαία και την Αν. Ουκρανία. Και αν και το πρόβλημα δεν είναι αυτή τη στιγμή καίριο, υπάρχει η πιθανότητα, τόσο λόγω της ιστορίας της κοινότητας, όσο και λόγω της σύνδεσής της με την Ελλάδα, το πρόβλημα να ξεσπάσει.
Του Paul Goble
ΠΗΓΗ: The Jamestown Foundation
ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: Another Punished People, the Pontic Greeks, Posing New Problems for Moscow in Crimea (Άλλος ένας τιμωρημένος λαός, οι Πόντιοι Έλληνες, δημιουργούν νέα προβλήματα για τη Μόσχα στην Κριμαία)
Οι Έλληνες του Πόντου αριθμούν περί το 1 εκατ. ψυχές σε όλο τον κόσμο και από αυτούς 200.000 κατοικούν στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που αποίκησαν τις περιοχές αυτές και ομιλούν ελληνική διάλεκτο. Έχουν τη δική τους κουλτούρα και έχουν υποφέρει πολλές φορές τους τελευταίους δύο αιώνες από διαφόρους.
Έζησαν δύσκολα, υπό τους Ρώσους, στον 20ο αιώνα. Το ρωσικό κράτος τους αντιμετώπιζε και τους αντιμετωπίζει με καχυποψία, γεγονός που περιπλέκει τις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Η μειονότητα αυτή όμως επανήλθε στο προσκήνιο, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της ρωσικής εισβολής σε ουκρανικά εδάφη.
Η ρωσική διοίκηση στην Κριμαία θέλει να καταστήσει τους Έλληνες της Κριμαίας αντιπαράδειγμα στους Τατάρους, ενώ ελπίζει στη βοήθειά τους στην Ανατολική Ουκρανία. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι οι Ρώσοι να έχουν προσπαθήσει να αναβαθμίσουν τις ελληνικές οργανώσεις στη Σταυρούπολη και σε άλλα σημεία της νότια Ρωσίας.
Ωστόσο, αν και ορισμένοι Έλληνες ακολουθούν την πολιτική της Μόσχας, οι περισσότεροι από τους 100.000 που ζουν στη Ρωσία, τους 80.000 του Ντονμπάς και τους 3.000 της Κριμαίας, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, αν όχι με εχθρότητα τους Ρώσους.
Επιπλέον, όπως σχεδόν όλες οι μειονότητες στη Ρωσία, αν και το ρωσικό κράτος τους εμφανίζει ενώπιον ξένων καλεσμένων, όπως έγινε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τον Απρίλιο, στην πραγματικότητα δεν τους φέρεται καλά και προσπαθεί να τους «ρωσοποιήσει». Οι Ρώσοι δεν μιλούν για τέτοια θέματα, όμως οι Έλληνες Πόντιοι είναι αρκετοί και η Μόσχα δεν μπορεί να τους «κρύψει».
Ο επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας του Σταυροπόλ, Νικολάι Ματσουκάτοφ, μίλησε στη
Ρωσίδα δημοσιογράφο Σβετλάνα Μπολοτνίκοβα. Οι 2.000 Πόντιοι της πόλης δεν έχουν καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση, η ανεργία είναι μεγάλη, μεταξύ των μελών της και δέχονται ιδιαίτερη πίεση να «ρωσοποιηθούν».
Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι προφανώς η καλύτερη διαφήμιση για τους Πόντιους της Κριμαίας που πέρασαν υπό την ρωσική εξουσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου, παρά τις υποσχέσεις των ρωσικών αρχών, ότι θα βοηθήσουν την κοινότητα. Στην πραγματικότητα οι ρωσικές αρχές ελάχιστα έπραξαν.
Οι Έλληνες απευθύνθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε να βοηθήσει. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απροθυμία των Ελλήνων να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δημόσια δραστηριότητα ή να πληρώσουν για να έχουν σχολεία. Μόνο η εκκλησία τους έχει απομείνει.
Ο Ματσουκάτοφ ανέφερε ότι κατάγεται από το χωριό Σπάρτη, στο Καρατσάγιεβο-Τσερκέσια και πηγαίνει εκεί τακτικά. «Οι νέοι φεύγουν για τις πόλεις αναζητώντας εργασία, αλλά ούτε εκεί βρίσκουν». Τελικά, όπως είπε, υποχρεώνονται να ενσωματωθούν, καθώς στη Ρωσία όλα ελέγχονται από τους Ρώσους.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά, η Μόσχα προσπάθησε να καταστήσει τους εκεί Έλληνες αντίβαρο στους Τατάρους, χαρακτηρίζοντάς τους ιθαγενή λαό της χερσονήσου. Και δεν έχουν άδικο, καθώς οι Έλληνες κατοικούν εκεί 1.000 χρόνια πριν την εμφάνιση των Τατάρων.
Το γεγονός όμως, ότι η Μόσχα τους εκτόπισε τρεις φορές, αντί μιας που εκτόπισε τους Τατάρους και το γεγονός ότι η ρωσική διοίκηση είναι απρόθυμη να καλύψει και τις μικρότερες ανάγκες τους, σημαίνει ότι η ελληνική κοινότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υποστηρίζουν τη Ρωσία, ούτε στην Κριμαία, ούτε στο Ντονμπάς.

http://www.defence-point.gr/news/?p=140104


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: