Πριν πούμε περισσότερα, οφείλω να ομολογήσω πως εχθές παρέλειψα να σημειώσω την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας μου. Αυτή που οδηγεί, κατά κύριο λόγο, στις πολύ κακές εκτιμήσεις. Τουλάχιστον τις βραχυχρόνιες. Που με την σειρά τους όμως, επηρεάζουν τις μεσοχρόνιες.
Μιλώ για την πορεία των εσόδων του Δημοσίου. Που βρίσκονται εξαιρετικά μακριά από τους στόχους. Και που προδιαθέτουν για πρωτογενές έλλειμμα σημαντικά μεγαλύτερο του 0,5%, που έχει προβλεφθεί. Αν αυτό δεν βελτιωθεί άμεσα θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα για το 2016, υποχρεωτικά. Με αποτέλεσμα ένα "υπέροχο spiral" αποτυχίας επίτευξης στόχων και νέων μέτρων, ξανά και ξανά. Με επακόλουθο συνεχείς βυθίσεις της οικονομίας, συνεχή ύφεση…….
Πέραν αυτού του (καθαρά δημοσιονομικού) κινδύνου, από την αποτυχία επίτευξης των στόχων στα έσοδα, υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις και σοβαρότατα προβλήματα.
Αν, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεν βελτιωθεί σημαντικότατα η εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων, θα υπάρξει σοβαρό έλλειμμα (πιθανά μεγαλύτερο των €2 δις) για την πληρωμή μισθών και συντάξεων Δεκεμβρίου. Το αυτό ισχύει στο τέλος έτους για μισθούς και συντάξεις Ιανουαρίου. Και πλέον δεν υπάρχουν αποθεματικά να "αρμεχθούν". Άρα τέλος "οι λαγοί απ’ το καπέλο" του κυρίου Μάρδα. Όλα εξαρτώνται από το πρωτογενές έλλειμμα και το τελικό του ύψος.
Όποιος νομίζει πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι μικρής σημασίας και χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές επιπτώσεις, προτείνω να σκεφτεί το πότε, σε καιρό ειρήνης, έχει ξανασυμβεί μη πληρωμή μισθών και συντάξεων δημοσίου. Στον ιδιωτικό τομέα βέβαια, συμβαίνει συχνότατα τα τελευταία έξη χρόνια. Χωρίς ν’ ανοίγει ρουθούνι. Αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο αν γίνει πραγματικότητα και στο δημόσιο. Είναι ζήτημα νοοτροπίας και κουλτούρας. Οι επιπτώσεις στην χώρα και την οικονομία της, μπορεί να είναι φοβερές. Και όχι μόνο γιατί θα είναι εξοργισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι……….
Πολλοί θεωρούν πως ένα τέτοιο πιθανό έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί από την υποδόση των €3 δις (που, με την σειρά της χωρίζεται σε άλλες δύο). Δυστυχώς αυτό είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί. Πρώτον διότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού (λίγο λιγότερα από €1,5 δις) προορίζεται για πληρωμή δόσεων του Δ.Ν.Τ. Δεκέμβριο και Ιανουάριο (επόμενη αξιολόγηση και καταβολή τον Μάρτιο). Περιθώρια δε για να μην πληρωθούν, δεν υπάρχουν αυτή την φορά. Όχι χωρίς συνέπειες. Από το υπόλοιπο ποσό, €1 δις είναι δεσμευμένα για να πληρωθούν καθυστερούμενα χρέη προς ιδιώτες προμηθευτές. Και δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι οι δανειστές θα δεχθούν μια "ανακατεύθυνση" του ποσού. Μιας και πρόκειται για κάτι που αγγίζει τα όρια του αδύνατου (πολιτικά) σε ορισμένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Βαλτικές κ.ά.).
Άρα στην διάθεση της κυβέρνησης απομένουν περί τα €500 εκατομμύρια. Που, με την πορεία εσόδων που ξέρουμε μέχρι σήμερα, δεν επαρκούν!
Πίσω στα δεδομένα, η πλέον ανησυχητική πληροφορία έρχεται από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Αν ο βιομηχανικός τζίρος ήταν στο -18% τον Αύγουστο, σημαίνει ότι δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως από την επίδραση των capital controls στην οικονομία, ακόμη. Αν σε αυτό το νούμερο, προσθέσουμε τον δείκτη PMI Ιουλίου και Αυγούστου, καταλήγουμε πως θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα κακές εξελίξεις. Εξελίξεις πολύ χειρότερες από αυτές για τις οποίες προσπαθούν τα κυβερνητικά χείλη να μας πείσουν. Διότι, συνήθως, οι μέγιστες επιπτώσεις ενός "κακού" ΡΜΙ γίνονται αισθητές στην πραγματική οικονομία, 4 έως 6 μήνες αργότερα……
Γνωρίζω πολύ καλά πως κάνοντας όλες αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις γίνομαι δυσάρεστος. Και πως, σε μια μερίδα αναγνωστριών και αναγνωστών, χαλώ την διάθεση. Λυπάμαι γι’ αυτό και δηλώνω πως, ειλικρινά, μόνο αυτός δεν είναι ο σκοπός μου. Μακάρι να υπήρχαν εκείνα τα στοιχεία που να με οδηγούσαν σε ευχάριστα συμπεράσματα. Δεν υπάρχουν όμως. Και μου είναι πολύ δύσκολο να "κρατήσω" τα άσχημα που υπάρχουν.
Δεν μπορώ να το κάνω. Όχι όταν ο Wolfgang  Schaueble περιμένει στην γωνία με την "προσωρινή του πρόταση". Που φροντίζει να την υπενθυμίζει συνεχώς…….
Twitter: @Marketelf