Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση του Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου προκαλούν ανησυχία. Στην Αθήνα εκτιμάται ότι η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας και η προαναγγελία του Τούρκου προέδρου για έναρξη γεωτρήσεων σήμερα στο «Οικόπεδο 7» εντός της κυπριακής ΑΟΖ δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός άλλαξε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι στο Κάιρο αναβάλλοντας για μία ημέρα την αναχώρησή του.
Συγκεκριμένα, ενώ όλα ήταν έτοιμα για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και είχε καθοριστεί και το πρόγραμμα, εδώ και αρκετές μέρες στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρώτη μέρα του ταξιδιού και να ταξιδέψει αυθημερόν, την Τρίτη, στο Κάιρο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αυτό που τελικά καθόρισε τις τελικές επιλογές, ήταν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.
Όπως τονίζει στο liberal.gr η ίδια πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας την στάση του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά και με την δραστηριότητα του τούρκικου γεωτρύπανου, προτίμησε να παραμείνει στην Αθήνα ώστε να παρακολουθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο τα τεκταινόμενα και να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Την ίδια στιγμή σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην μεγαλόνησο για συνομιλίες με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την αυξημένη ανησυχία για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Τα μηνύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν ηχηρά. Τόσο από την πλευρά του Πομπέο προς την Τουρκία όσο και από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που έχουν και επιχειρηματικά συμφέροντα λόγω των συμβάσεων που υπέγραψαν εταιρείες συμφερόντων τους για το Οικόπεδο 7 στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Εν τούτοις ο Τ. Ερντογάν έχει ανακοινώσει δια τους αρμόδιου υπουργού Ενέργειας πως σήμερα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από το Γιαβούζ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ταυτόχρονα βέβαια έχει προαναγγείλει και εισβολή στη Συρία.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των όσων συμβούν τις επόμενες ώρες, την εβδομάδα που αρχίζει θα κυριαρχήσουν στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δραστηριότητα της γειτονικής χώρας.
Δέκα μέρες λοιπόν πριν από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί από Ελλάδα και Κύπρο, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου δύο σημαντικούς «παίχτες» στην γεωπολιτική σκακιέρα.
- Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ένα τετ α τετ όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν τα μηνύματα προς την Άγκυρα.
- Την Πέμπτη την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπεργκ.
Σε όλες τις παραπάνω επαφές σοβαρή παράμετρος θα είναι και το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ξεκαθαρίζει, κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του θέματος η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί ένα νέο, σοβαρό ξεκίνημα στο συγκεκριμένο ζήτημα με άξονες την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της κοινωνικής συνοχής. Η ίδια πηγή μάλιστα παραθέτει μία σειρά κομβικών αλλαγών στην στρατηγική πάνω στο μεταναστευτικό, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση:
- Ο Νόμος αλλάζει τον Οκτώβριο. Άσυλο θα λαμβάνει όποιος το δικαιούται. Οι υπόλοιποι θα ακολουθούν τον δρόμο της επιστροφής. Σε όποιον δεν συνεργάζεται, δηλαδή δεν αποδέχεται τη νομιμότητα και δεν τηρεί τους κανόνες θα διακόπτεται η διαδικασία εξέτασης αίτησης ασύλου.
- Οργανώνονται οι δομές του κράτους: Δικαιοσύνη, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, σύστημα πρόνοιας, παιδεία ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου το μεταναστευτικό.
- Αλλάζει η διαχείριση. Εντείνεται η φύλαξη στα σύνορα. Πολύ πιο έντονα τα χερσαία στον Έβρο και με τη συνδρομή της FRONTEX και τα θαλάσσια.
- Αλλάζουν πολιτικές στην ενδοχώρα με διοικήσεις στους χώρους υποδοχής και αστυνόμευση των δομών.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου