Σε απόλυτη συνεργασία με την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα με τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, βρισκόταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας κατά τη διάρκεια των διεργασιών που λάμβαναν χώρα στο παρασκήνιο, πριν από τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Του Γιάννη Κουρτάκη
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, προσωπικά οι κύριοι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς ασχολούνταν, μέχρι και την παραμονή του διαγωνισμού, με την περίπτωση Καλογρίτσα, ο οποίος -η αλήθεια είναι ότι- δεν έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο να ασχοληθεί με τα τηλεοπτικά δρώμενα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου, λίγο πριν από τον διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε ραντεβού στο σπίτι του δημοσιογράφου και σήμερα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, στην περιοχή του Χαλανδρίου, στο οποίο μετείχαν ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο οικοδεσπότης, που φλέρταρε με την ιδέα της διεύθυνσης του καναλιού.
Το αντικείμενο της συνάντησης των τεσσάρων δεν ήταν άλλο από τη λήψη κοινής απόφασης σχετικά με το ύψος του τιμήματος που θα έδινε την επομένη ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ο οποίος θα εκπροσωπούσε στον διαγωνισμό την εταιρεία που είχε καταθέσει τον φάκελο. Στη συνάντηση, ο κ. Παππάς, μεταξύ άλλων, μετέφερε πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις των υπόλοιπων διαγωνιζομένων.
«Ο Βαρδινογιάννης θα ποντάρει από 15 έως 17 εκατ. ευρώ», είπε ο υπουργός. Ακούστηκαν και άλλα νούμερα, με τα εκατομμύρια να πέφτουν βροχή.
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε πάση θυσία να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις άδειες (σ.σ.: για λογαριασμό του κόμματος, όπως ειπώθηκε), έδειξε να μην υιοθετεί την εκτίμηση του κ. Παππά αναφορικά με το ύψος του τιμήματος.
«Ο Μαρινάκης θα ρίξει 40-45 εκατ. ευρώ...», φέρεται να ακούστηκε από έναν εκ των συνδαιτυμόνων.
Ανάμεσα στα δεκάδες εκατομμύρια, πληροφορίες θέλουν τον κ. Καλογρίτσα να διατυπώνει, παρουσία του πρωθυπουργού, έναν εύλογο προβληματισμό, που είχε να κάνει με το γεγονός ότι, ενώ κουβέντιαζαν για δεκάδες εκατομμύρια, κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να σκεφτεί ότι όλα αυτά που συζητούσαν κινούνταν σε θεωρητική βάση, αφού, επί της ουσίας, δεν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα.
«Και πού θα βρούμε όλα αυτά τα λεφτά;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Καλογρίτσας, λαμβάνοντας, χωρίς δεύτερη σκέψη, την αποστομωτική απάντηση ενός εκ των παρευρισκομένων: «Καπετάνιε, είναι δυνατόν να συζητάμε αν ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει και 30 και 40 και 50 εκατομμύρια ή ακόμα και 70 εκατ. ευρώ;».
Κάπου εκεί έλαβε τέλος η κουβέντα, με τον πρωθυπουργό να εξουσιοδοτεί τον κ. Παππά να συζητήσει ακολούθως τις λεπτομέρειες με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Όντως, μετά, υπουργός και εργολάβος συνέχισαν τη συζήτηση, με τον δεύτερο να δίνει εντολή στον γιο του να μην ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ.
Και η απόφαση αυτή ελήφθη -όπως επισημαίνουν πρόσωπα που συνομιλούσαν με τον εργολάβο- αφού προηγουμένως είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την εξεύρεση των χρημάτων, κάτι που έδειξε να μην ανησυχεί τον (συνομιλητή του) Νίκο Παππά.
«Χρήστο (έτσι αποκαλεί τον Καλογρίτσα ο Παππάς, ενώ οι υπόλοιποι τον προσφωνούν ''καπετάνιο''), το ζητούμενο είναι να πάρουμε την άδεια. Τα λεφτά θα τα βρούμε». Μάλιστα, η τελική συμφωνία «έκλεισε» στο σπίτι του εργολάβου, στο οποίο προσήλθε ο τότε υπουργός Επικρατείας.
Από την στήλη «Πολιτικός Καφές» των «Παραπολιτικών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου