Αλεξία Σβώλου
Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη χορηγηθεί 2,3 εκατ. δόσεις εμβολίων και αναμένονται ως το καλοκαίρι επιπλέον 9,75 εκατομμύρια από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, η Ελλάδα δημιουργεί τις βάσεις για την επίτευξη μέσα στο επόμενο δίμηνο ενός πρώτου τείχους ανοσίας.
Μετά και την δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Pfizer θα παραδώσει νωρίτερα 50 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη, η χώρα μας πρόκειται να παραλάβει από την αμερικανική εταιρεία μέχρι τον Ιούνιο επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις. Ποσότητες σημαντικές, ικανές να καλύψουν το κενό που προκλήθηκε από την προσωρινή παύση της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson από τον FDA και το προσωρινό πάγωμα των παραδόσεων από την εταιρεία στην Ευρώπη.
7 εκατ. δόσεις από την Pfizer μέχρι τον Ιούνιο
Με δεδομένες τις δύο αυτές εξελίξεις και καθώς τα Ευρωπαϊκά κράτη παρακολουθούν μουδιασμένα την προσωρινή διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της J & J στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, έχοντας ήδη αποκρυσταλλώσει την εμπειρία των «αναταράξεων» που προκάλεσαν οι θρομβώσεις οι οποίες σχετίζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca, ο χάρτης των εμβολιασμών και των προσδοκώμενων παραδόσεων εμβολίων διαμορφώνεται ως εξής:
Στην Ελλάδα το βασικό εμβόλιο που χορηγείται στους πολίτες είναι το εμβόλιο της Pfizer/BionTech, από το οποίο θα παραλάβουμε μέσα στον Απρίλιο τουλάχιστον 1,1 εκατ. δόσεις και εκκρεμούν άλλο 1,5 εκατ. δόσεις για το Μάιο και μια mega παραλαβή 2,9 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο. Η τελευταία περιλαμβάνει τα 1,7 εκατ. που ήταν να παραλάβουμε ούτως ή άλλως για το μήνα Ιούνιο μαζί με τις επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις που θα διανείμει νωρίτερα η εταιρία, προκειμένου να μη μείνουν πίσω οι εμβολιασμοί λόγω των προσωρινών προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα άλλα δύο εμβόλια. Άρα συνολικά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο μόνο από την Pfizer προσβλέπουμε στην παραλαβή 7 εκατ. δόσεων.
1,45 εκατ. δόσεις από AstraZeneca και Μoderna
Στο ίδιο χρονικό διάστημα και για κάθε μήνα του τριμήνου Απρίλιο-Μάιο-και Ιούνιο θα παραλάβουμε από 450.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή στο σύνολο 1.35 εκατ. δόσεις, ενώ έχουμε εξασφαλίσει και άλλες 100.000 δόσεις από το εμβόλιο της Moderna. Δηλαδή επί συνόλου αναμένουμε 8,45 εκατ. δόσεις. Ωστόσο, το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τα τουλάχιστον 222 περιστατικά σπάνιας θρόμβωσης που καταγράφηκαν -σε συνδυασμό με θρομβοπενία και πιθανή αιμορραγία- δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα, καθώς ανέστειλε πλήρως την χορήγησή του η Δανία. Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως η σκληρή αυτή απόφαση Σκανδιναβικού κράτους αφορά κατά το ήμισυ σκανδιναβικό εμβόλιο καθώς το σκεύασμα αναπτύχθηκε μεν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά η φαρμακοβιομηχανία που συνέβαλε στην έρευνα, η AstraZeneca, είναι κατά το ήμισυ Σουηδική και κατά το ήμισυ Βρετανική.
Εξασφαλισμένες 8,45 εκατ. δόσεις από 3 εμβόλια μέχρι τον Ιούνιο
Στην Ελλάδα καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες μια διστακτικότητα από μεριάς των πολιτών που προσέρχονται προβληματισμένοι στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και όπως παραδέχονται και οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ανησυχία του κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένη, μετά τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η πολυφωνία-μαζί με την διάσταση απόψεων- που επικράτησαν.
Στις παραδόσεις ύψους 8,45 εκατ. δόσεων που περιμένουμε μέχρι και τον Ιούνιο από την Pfizer, την AstraZeneca και τη Moderna θα πρέπει να προστεθούν συνολικά 1.297.200 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που επρόκειτο να παραδοθούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, τμηματικά μετά τη πρώτη παραλαβή των 33.600 δόσεων που έγινε χθες. Ωστόσο τα εμβόλια της J & J που παραλάβαμε δεν έχουν συμπεριληφθεί στην εμβολιαστική διαδικασία αναμένοντας την απόφαση του FDA και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ΕΜΑ.
Θα ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εκτιμούν οι ειδικοί
Πάντως, ο καθηγητής φαρμακολογίας Βαγγέλης Μανωλόπουλος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δηλώνει αισιόδοξος πως η παύση θα είναι μικρής διάρκειας κι εξηγεί ότι η απόφαση αυτή από τον Αμερικανικό FDA και το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έγινε και περισσότερο για να ενημερωθούν στην Αμερική οι υγειονομικοί για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών σπάνιας θρόμβωσης που μαζί με τον σχηματισμό θρόμβων καταγράφεται μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και πιθανή αιμορραγία.
Κι αυτό γιατί στην Αμερική δε χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca με συνέπεια οι γιατροί κι οι νοσηλευτές να μην είναι ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις και τις πρόσφατες οδηγίες που εκδόθηκαν στα ευρωπαϊκά κράτη από τις αρμόδιες Επιστημονικές Επιτροπές. Εφόσον λοιπόν ληφθούν οι αποφάσεις και ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί και ομαλοποιηθεί η εμβολιαστική αλυσίδα θα παραλάβουμε μέσα στο τρίμηνο και 1,3 εκατ. δόσεις από την Johnson & Johnson και επί συνόλου 9,75 εκατ. δόσεις από τα 4 εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα.
Επιταχύνουν οι διαδικασίες των self tests
Στον αντίποδα των καθυστερήσεων με τα covid εμβόλια, επιταχύνονται οι διαδικασίες με τα self-test, που αποτελούν το δεύτερο εργαλείο το οποίο διαθέτει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια περισσότερες δραστηριότητες μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη συλλογική ανοσία.
Σε ό,τι αφορά την συλλογική ανοσία είμαστε ακόμα μακριά καθώς έχουν ήδη εμβολιαστεί 2.280.954 εκατ. συνάνθρωποί μας εκ των οποίων το 1,5 εκατ. έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Για τη συλλογική ανοσία απαιτείται το 60% του πληθυσμού ή έστω το 50% αν υποθέσουμε -όπως εκτιμά και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας- πως ένα 10% του πληθυσμού έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από νόσηση. Από τα αριθμητικά στοιχεία και την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εμβολιασμοί μέχρι να παραλάβουμε τις μεγάλες δόσεις, διαφαίνεται πως την συλλογική ανοσία δεν προλαβαίνουμε να την «πιάσουμε» κατά την έναρξη του καλοκαιριού.
Έτσι λοιπόν με την βοήθεια των self-test θα πάρουν το πράσινο φως να ανοίξουν τα φροντιστήρια για τα παιδιά του λυκείου, ούτως ή άλλως που έχουνε επιστρέψει στο σχολείο και συνεπώς ήδη υποβάλλονται στην διαδικασία της αυτοεξέτασης. Από εκεί και πέρα αναμένουμε μία επιτάχυνση των διαδικασιών με ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες να ανοίγουν με υποχρέωση των εργαζομένων/συμμετεχόντων να κάνουν το τεστ μία φορά τη βδομάδα και να δηλώνουν υποχρεωτικά το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, προσδοκώντας πως αυτά τα δύο «όπλα» σε συνδυασμό (εμβόλια και self-test) θα μας επιτρέψουν και την πολυπόθητη έξοδο στο χωριό για το Πάσχα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου