Κωνσταντίνος Χαροκόπος
Η προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχής, όχι μόνο από τους αρμόδιους φορείς και από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από το σύνολο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου. Και γιατί πέτυχε; Διότι ξεκίνησε να σχεδιάζεται πάνω σε ένα λευκό χαρτί.
Πάνω σε ένα λευκό χαρτί, δίχως παρελθόν, δίχως δεσμεύσεις, δίχως εμμονές, δίχως αγκυλώσεις. Πάνω σε ένα λευκό χαρτί, που σχεδιάζεται μόνο το μέλλον, το αύριο. Κάπως έτσι πετυχαίνει στο έργο του και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ομάδα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Σχεδιάζει τα πάντα από το μηδέν.Έτσι η μικρή, ποιοτική και ευέλικτη ομάδα, που στήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σχεδίασε από το μηδέν ένα πρόγραμμα 2.000 σελίδων, που όπως έγραψε και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, «πρόκειται για έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, του οποίου οι μεταρρυθμίσεις δεν επηρεάζουν μόνο τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και την τεχνολογία, τις προσλήψεις και τους θεσμούς.
Οι συντάκτες υπόσχονται ότι θα τηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα 68 μεταρρυθμιστικά σχέδια που προαναγγέλλονται στοχεύουν στο να βελτιώσουν κατά κύριο λόγο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία πρέπει κατά τα επόμενα χρόνια να γίνει πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές απ' ό,τι ήταν μέχρι τώρα.
Η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να γίνει πιο σύγχρονη και πιο φιλική προς τον πολίτη, η Δικαιοσύνη πιο αποτελεσματική και το φορολογικό σύστημα λιγότερο ανασχετικό των επενδύσεων».
Η «Die Welt», κάνοντας αναφορά και στο έργο της Ομάδας Εργασίας του νομπελίστα Πισσαρίδη, σημειώνει ότι είναι «μία ανάλυση που δεν επιχειρεί να ωραιοποιήσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα και αναπτύσσει με σχέδιο μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης».
Και μετά από τον επιτυχημένο σχεδιασμό, ακολουθεί κάτι ακόμα δυσκολότερο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πρόκληση της υλοποίησης της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εκτέλεση των μεγάλων έργων.
Και αποτελεί πρόκληση, διότι το «εθνικό παρελθόν» στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και στην εκτέλεση των κοινοτικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν επιτυχημένο.
Επομένως, ο σχεδιασμός της υλοποίησης των έργων της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα απορροφήσουν πάνω από το 65% των συνολικών πόρων γίνεται και αυτός από το μηδέν. Μέσω ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος παρακολούθησης που θα καταγράφει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και on-line τις διαδικασίες και τα εμπόδια για να προλαβαίνει έγκαιρα τις τυχόν καθυστερήσεις.
Ενός συστήματος που έχει τον μεγαλύτερο δυνατόν έλεγχο, με τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ωστόσο, το πρόγραμμα εστιάζει και σε άλλους τομείς πέρα από την πράσινη / ανανεώσιμη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο εκσυγχρονισμός όλων των κλάδων της οικονομίας αποτελεί αυτοσκοπό. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά προϊόντα θα εισβάλουν αποτελεσματικά στις ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού.
Η υποκατάσταση των εισαγωγών από ποιοτικά εγχώρια προϊόντα, μαζί με την διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές αποτελούν το Α και το Ω της επιτυχίας.
Ακόμα και για τον τομέα του τουρισμού, ο υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του, ότι θα πρέπει να αλλάξει το υπάρχον μοντέλο.
Να προσανατολιστεί στη δημιουργία χωριών συνταξιούχων, κέντρων παροχής υπηρεσιών τουρισμού υγείας και αποκατάστασης, υποδομών φιλοξενίας ψηφιακών νομάδων, υποδομών φιλοξενίας επιχειρήσεων που αποφασίζουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα μονάδες έρευνας και ανάπτυξης και άλλα.
Το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0, υπολογίζει μεταξύ των άλλων και την χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που κατευθύνεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτά δεν είναι χρήματα που θα πεταχτούν.
Θα χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν και θα συνεργαστούν. Αλλά και επιχειρήσεις που μπορούν έστω και οριακά να αντεπεξέλθουν στα τραπεζικά χρηματοδοτική κριτήρια. Επιχειρήσεις, που ναι μεν κτυπήθηκαν από τη κρίση, αλλά που διαθέτουν ένα story επανόδου στην κερδοφορία.
Το Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0, κτίστηκε στο ίδιο μοτίβο με την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της επαφής των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση και στο ίδιο μοτίβο με το σύστημα εμβολιασμού στη χώρα μας.
Σιωπηλά, με σκληρή δουλειά πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Σημασία έχει το ίδιο αυτό μοτίβο να ακολουθηθεί και εκεί που πρέπει να «σπάσουν αυγά». Στον σκληρό πυρήνα του κρατισμού και της διαφθοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου