Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ας σταματήσουν να πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση ότι έσωσαν τις τράπεζες

Τις κατέστρεψαν και άλλοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα

Το απύθμενο θράσος με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, εμφανίστηκε και στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακοίνωση των stress tests. Οι τράπεζες θα χρειαστούν 14,4 δις ευρώ συνολικά κεφάλαια ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν με περίπου 4,3 δις ευρώ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια.
Αλλά αίφνης, με πομπώδεις εκφράσεις κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης (οικονομολόγοι της συμφοράς και οι δύο) αποφάσισαν να το παίξουν σωτήρες των ελληνικών τραπεζών. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι επειδή τα ποσά που θα χρειαστούν είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα, η «επιτυχία» αυτή οφείλεται στην κυβέρνηση. Απίστευτα πράγματα από επικίνδυνους ανθρώπους, ανίδεους που βγάζουν τη γλώσσα στον ελληνικό λαό ο οποίος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Ή νομίζουν αυτοί ότι δεν καταλαβαίνει.
Για να εξηγούμαστε και να μη νομίζουν ότι θα μας πιάσουν κορόιδα οι απίθανοι σαλτιμπάγκοι της οικονομίας:

Τραπεζική κρίση δεν υπήρξε μέχρι τον Ιανουάριο που άλλαξε η κυβέρνηση. Ο Σαμαράς άφησε τις τράπεζες πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, είχαν αρχίσει να δίνουν δάνεια και να κινείται η πραγματική οικονομία. Με το που ήρθε ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ξεκίνησε το δράμα. Μόνο χρηματοδοτικό κενό έπρεπε να καλύψουν αλλά με τη δημιουργική ασάφεια στο θολωμένο τους μυαλό μετέφεραν την κρίση και στις τράπεζες.
Η ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου εξαμήνου οδήγησε τον κόσμο να βγάζει σιγά – σιγά τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Άδειασαν μέσα σε λίγους μήνες τα γκισέ με αποτέλεσμα οι τράπεζες να υποστούν τεράστια ζημιά, να μη γίνονται πλέον συναλλαγές, να είναι αδύνατη η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Τον Ιούνιο ο απίθανος αυτός πρωθυπουργός αποφάσισε το εγκληματικό δημοψήφισμα του όχι που στη συνέχεια έγινε ναι. Εκείνη τη στιγμή δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στις ελληνικές τράπεζες με τα capital controls. Ό,τι είχε απομείνει από καταθέσεις έφυγε, οι τραπεζικές εργασίες σταμάτησαν, οι ισολογισμοί των συστημικών τραπεζών κατέρρευσαν. Ακόμη και σήμερα που υπάρχουν κεφαλαιακοί περιορισμοί οι τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η στάση πληρωμών των πολιτών. Τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες κι έχουν φτάσει τα 107 δις ευρώ. Κανείς δεν πληρώνει, και από αυτούς που δεν έχουν αλλά και από αυτούς που έχουν. Είτε επειδή ο φόβος που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση είτε γιατί ήταν η κυβέρνηση του κινήματος «δεν πληρώνω» η ουσία είναι ότι περισσότερα από τα μισά δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και η κυβέρνηση επιδείνωσε αυτή την κατάσταση.
Έτσι φτάσαμε στην τραπεζική κρίση, έτσι φτάσαμε στο να χρειάζονται οι τράπεζες δισεκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν και κυρίως για να μην υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις από την αρχή του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση έχει κάνει ένα τεράστιο έγκλημα κατά της οικονομίας, της τραπεζικής πίστης και της χώρας. Μια ανεπανόρθωτη ζημιά που ούτε αυτή η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να αποκαταστήσει, αν πρώτα δεν υπάρξει εμπιστοσύνη από την πλευρά των καταθετών. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα της;
Και για να πούμε και ορισμένες αλήθειες; Τις ελληνικές τράπεζες ο Ντράγκι και ο Στουρνάρας τις έσωσαν με σειρά κινήσεων στο παρασκήνιο. Με πολύ δουλειά, συνεννοήσεις και αποφάσεις τις οποίες κάποιοι άσχετοι στο Μαξίμου και κάποιοι τσαρλατάνοι οικονομολόγοι στην κυβέρνηση ούτε καν καταλάβαιναν.
Ας σταματήσουν λοιπόν να πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση ότι έσωσαν τις τράπεζες. Τις κατέστρεψαν και άλλοι βγάζουν το φίδι από την τρύπα.
antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: