Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΩΣΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ...

Πηγή : resaltomag-forum

Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Νίκος Καρατουλιώτης, Μέλος Κ.ΕΘ.Α

Το Ρωσικό ΒΜP-3 ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης).
Η Διπλωματία των αγωγών (πετρελαίου και αερίου), συνεχίζεται με την διπλωματία αγοράς όπλων δημιουργώντας ένα επικίνδυνο διπλωματικό πάζλ για παίκτες με γερά νεύρα.
Η ρωσική πολεμική βιομηχανία μετά από μια περίοδο έντονης απαξίωσης ανασυντάσσεται και προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες προκειμένου να διεισδύσει στις αγορές της δύσης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας η Ρωσία βρέθηκε εντελώς απομονωμένη και εγκαταλειμμένη από παραδοσιακούς συμμάχους οι οποίοι ήταν και πελάτες της πολεμικής βιομηχανίας της (Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία κλπ). Με την άνοδο στην εξουσία ο Πούτιν άρχισε ένα μακρόπνοο σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της, δεν είναι τυχαίο ότι στην Antey (τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που ασχολείται με πυραυλικά συστήματα και συγκεκριμένα αντιαεροπορικά), τοποθέτησε διευθυντή τον καλύτερο του φίλο. Το σχέδιο πέτυχε και αυτή τη στιγμή έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο να μπορέσει να μπει στην αγορά η οποία όμως είναι μπλοκαρισμένη από το ΝΑΤΟ. Μοναδική διέξοδος είναι η συμπαραγωγή με χώρες της δύσης και μέσω αυτής της συνεργασίας να επιτευχθεί η πώληση των οπλικών συστημάτων της.
Η Ελλάδα αποτελεί ιδανική περίπτωση για την Ρωσία μιας και είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει προμηθευθεί ρωσικά οπλικά συστήματα και έχει κατορθώσει με επιτυχία να τα διασυνδέσει με την πολεμική μηχανή της (με τα όποια αρχικά προβλήματα τα οποία με κοινή συνεργασία ξεπεράστηκαν). Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία (σχετικά με την Ελλάδα) είναι η δυσφήμιση που υπέστη στο παρελθόν, καθόσον στις προηγούμενες αγορές είχε αναμιχθεί η ρωσική μαφία . Έτσι στην παρούσα φάση δεν θέλουν να έχουν μεσολαβητές και θέλουν να συνομιλούν κατευθείαν με την κυβέρνηση, για το λόγο αυτό ίδρυσαν μια εταιρεία, την Rosobovoronexport, εκτός πρεσβείας στον Αλιμο.
Με δεδομένο ότι ο Ελληνικός στρατός στην αγορά εξετάζεται πακέτο με τον Κυπριακό και με τα τεράστια ποσά που πρόκειται να διατεθούν στο αμέσως επόμενο πενταετές, το ενδιαφέρον τους είναι τεράστιο.
Καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η προϊστορία του Κυπριακού στρατού σε εφοδιασμό με Ρωσικά οπλικά συστήματα από την εποχή του Μακάριου και τον κατά εξοχή εξοπλισμό του από τους Ρώσους. Οι Ελληνες στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην Κυπριακή εθνοφρουρά εξοικειώνονταν με τα Ρωσικά όπλα με αποτέλεσμα κατά την επιστροφή τους στον Ελληνικό Στρατό να μεταφέρουν μαζί τους την Ρωσική τεχνολογία και να ανταποκριθούν με επιτυχία στο πάντρεμα του Αμερικανικού με αυτό του Ρωσικού υλικού, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Έτσι σήμερα στον Ελληνικό Στρατό έχουμε τα παρακάτω Ρωσικά οπλικά συστήματα:

1. Αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S 300
2. Αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς TOR M1
3. Αντιαεροπορικά συστήματα OSA
4. Αντιαρματικά συστήματα Kornet-E
5. Αντιαρματικά συστήματα fagot
6. Ρουκετοβόλα RΜ70
7. Χόβερκραφτ ZUBR
8. Τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP1


Προχθές το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 450 Ρωσικών ΒΜP-3, ύψους 1,2 δις ευρώ για την επάνδρωση των Μονάδων που είναι στον Έβρο και τα νησιά. Το παραπάνω ΤΟΜΑ προ τριετίας ήρθε πρώτο στις δοκιμές που έγιναν εδώ και θεωρείται κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακράν το δεύτερο. Το εν λόγω ΤΟΜΑ φέρει πυροβόλο 100χλστ, συζυγές πυροβόλο 30 χλστ, και πολυβόλα των 7,62 χλστ. έχει ικανότητα να πλήττει ακόμη και άρματα μάχης 3ης γενιάς όπως τα Τουρκικά Leopard- 2 Α4 από απόσταση 4 χιλιομέτρων με το προηγμένο αντιαρματικό βλήμα ΑΤ-4 . Τελευταία κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης με την αγορά των ρωσικών αρμάτων Τ80.
Η επιτυχία πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών του, είναι ότι η τιμή που επιτεύχθηκε, με διακρατική συμφωνία και χωρίς μεσάζοντες, στο 1/3 των αντίστοιχων του ΝΑΤΟ, (τα ακούς ¶κη). Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συμπαραγωγής σε πρώτη φάση στην Ελλάδα ποσοστό 25-30%. Ταυτόχρονα προσφέρονται δωρεάν 50 άρματα του ιδίου τύπου αλλά σε αμφίβια έκδοση που τα χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τον αγωγό ο εμπορικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας επισκέφθηκε πολλές φορές την Θράκη, προκειμένου να εξετάσει τις βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της περιοχής, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια σειρά έργων που θα απαιτηθούν για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, (επέκταση λιμανιού, μεταφορά αεροδρομίου, συμπαραγωγή εξαρτημάτων, τεχνική υποστήριξη κλπ), διότι με κέντρο τον αγωγό θα δημιουργηθεί σειρά δορυφορικών επιχειρήσεων πολλές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις και δυνατότητες. Φανταστείτε την απελπισία του όταν βρήκε τα εργοστάσια άδεια και εγκαταλειμμένα (τα δικά μας τσακάλια, αφού πήραν τις επιδοτήσεις, την … κοπάνησαν). Κατόπιν τούτου χαρτογράφησαν τις τεχνικές δυνατότητες ολόκληρης της Ελλάδας και το συμπέρασμα ήταν ότι οι δυνατότητές μας είναι για λαμαρινοδουλειές.
Παρόλα τα παραπάνω ο Πούτιν εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία συνεργασίας και συμπαραγωγής σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας, και πέρα από την συμπαραγωγή του συγκεκριμένου άρματος, συμφώνησε στη συμπαραγωγή και των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί όχι μόνο για αυτά που θα προμηθευθεί η Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες του κόσμου στις οποίες θα πουληθεί το συγκεκριμένο ΤΟΜΑ , μιας και η ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που κατασκευάζει βλήματα έχει τις δυνατότητες και θεωρείται αξιόπιστος συνεργάτης.
Έτσι μετά την πολιτική των αγωγών έχουμε σαν συνέχεια την πολιτική των οπλικών συστημάτων τα οποία άρχισαν να κατεβάζουν οι αγωγοί πριν ακόμη υλοποιηθούν.
Με δεδομένο το προσωπικό ενδιαφέρον που Πούτιν και την σαρωτική επανεκλογή του βλέπουμε οι αγωγοί να βρέχουν τανκς και έπεται συνέχεια (σουχόϊ-S400 κλπ).
Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν και κατά πόσο θα μπορέσει η εγχώρια βιομηχανία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να αυξήσει τα ποσοστά στην συμπαραγωγή, μιας και η Ρωσία επιθυμεί σφόδρα την συμπαραγωγή στα οπλικά συστήματα, καθιστώντας την πατρίδα μας αυτόνομη από πλευράς πολεμικής βιομηχανίας. Το εγχείρημα τεράστιο και η ευκαιρία μοναδική.
Κοζάνη 11-12-07

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο ΡΕΣΑΛΤΟ που κυκλοφορεί


Η συμφωνία της Μόσχας είναι...το μεγάλο γεγονός

ΑΠΟ ΤΟ PRESS-GR
Η συμφωνία της Μόσχας είναι... ...το μεγάλο γεγονός.
Κανάλια και αντιπολίτευση την αποσιωπούν.
Ας την σχολιάσουμε οι bloggers.....

...
Του Γιάννη Θεοδώρου
...
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πάρα πολλοί bloggers αξιολογούν εντελώς αντίστροφα τα γεγονότα και τις ειδήσεις , από την αξιολόγηση των ΜΜΕ, πολύ περισσότερο των ιδιωτικών. Κατά την γνώμη μου για αυτό και ασχολούμεθα με το blog.
Σίγουρα δεν θα αξιολογούσαμε ως κορυφαία γεγονότα ούτε τη αποτρόπαια κτηνωδία στο Ίλιον, ούτε τη διαμάχη μεταξύ Μακάκα και Φούστη, ούτε το ερωτικό δράμα της νύφης των Τιράνων, κυρίας Ρούλας Βροχοπούλου, τολμώ να πω ούτε τις αποκαλύψεις για τις παρανομίες του κ. Μαγγίνα. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός ανώτερος κρατικός λειτουργός, που συνελήφθη κλέπτων οπώρας και μάλιστα τη μεγαλύτερη κλοπή να την έχει κάνει σε χρόνο πολύ παρελθόντα και εκτός εξουσίας. Το μόνο πρωτοφανές, αλλά και θετικό, στην υπόθεση αυτή είναι το πρόστιμο των 160.000 ευρω, σε ενεργεία βουλευτή τέως υπουργό.
Έτσι μένουν το ασφαλιστικό, η υπόθεση Ζαχόπουλου, (πράγματι ανήκουστη για τα δικά μας τεκταινόμενα, πρώτη φορά χαρακίρι πολιτικού), και η συμφωνία της Μόσχας...
Επειδή στο ασφαλιστικό που πράγματι είναι μείζον θέμα, στον μήνα που πέρασε είχαμε μεν τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν έχουμε ούτε καν σχέδιο νόμου, δηλαδή έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, θεωρώ ότι το γεγονός του μήνα είναι αυτά που συμφώνησαν ο Καραμάνλης με τον Πούτιν στις δύο συναντήσεις της Μόσχας ,για λόγους που θα αναπτύξω παρακάτω, θέτοντας το όλο θέμα στην κρίση των bloggers.
1ον. Με τις συμφωνίες για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream , που οριστικοποιήθηκαν, η χώρα μας μεταβάλλεται σε στρατηγικό δίαυλο παροχής ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Eδω πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν εργασθεί σκληρά και αποτελεσματικα ο Σιούφας και ο γραμματέας του ο Στεφάνου. Μακάρι να ακολουθήσει τα αχνάρια τους η νέα ηγεσία του ΥΠΑΝ.
2ον. Η ανάπτυξη και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας-Ελλάδος ( 400 άρματα μάχης, με απευθείας διακρατική συμφωνία, έξω οι ενδιάμεσοι νταβατζήδες) προσδίδει στη χώρα μας μείζονα πολιτικο-διπλωματικά πλεονεκτήματα, ως η χώρα (μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ) που διατηρεί τις στενότερες σχέσεις με τη δεύτερη υπερδύναμη.
3ον. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας χαράσσεται και ασκείται, πράγματι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον , χάριν του οποίου υπερκεράσθηκαν και η απαρέσκεια της Ε.Ε. και οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για την ελληνορωσική συνεργασία σε άμυνα και ενέργεια.
Εντάξει με την υποβάθμιση των συμφωνιών από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, δεν είναι και σε θέση να παρουσιάσουν και να αναλύσουν πολύπλευρα τόσο σοβαρά θέματα. Σε αυτούς δώσε μακάκα, φούστη, το string της Παπαρίζου, πώς η μάνα προαγωγός κρατούσε ψηλά τα πόδια της άτυχης παιδούλας που ήταν και παιδί της, για να διευκολύνει τον σάτυρο παπά, και πάρε τους τη ψυχή.
Αλλά εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία σχολιασμού και αξιολόγησης από πλευράς αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος.
Η αλήθεια είναι τι να πει ο ΓΑΠ; Αυτό το περίφημο η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, σιγά σιγά γίνεται τώρα πραγματικότητα. Οι αιτιάσεις της αριστεράς περί τυφλής υποταγής στους υπερατλαντικούς πάνε πολύ περίπατο.
Το θέμα όμως δεν είναι το φαίνεσθαι, αλλά το ρίσκο αυτής της πολιτικής.
Ελάτε φίλοι bloggers να κάνουμε τη δουλειά των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης, καταθέτοντας την άποψη μας...


ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Μία ώρα και είκοσι λεπτά κράτησε η συνάντηση Καραμανλή- Πούτιν στην «Πράσινη Αίθουσα» του Κρεμλίνου, ενώ η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην «Αίθουσα Αικατερίνη» κράτησε μία ώρα κι ένα τέταρτο. Έγινε για μια ακόμη φορά φανερό ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, εκτός από τις τυπικές διακρατικές συνομιλίες, έχουν αναπτύξει και σχέσεις προσωπικές, που βοηθούν αποφασιστικά στην επίτευξη συμφωνιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η έκτη στη σειρά συνάντησή τους. Δύο φορές έχουν συναντηθεί στις δύο επίσημες επισκέψεις του Πούτιν στην Αθήνα κι άλλες δύο έχει ταξειδέψει ο Κ. Καραμανλής στην Μόσχα.

Ενώ είχαν μία συνάντηση εκτός πρωτοκόλλου στην Χαλκιδική, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Αγιον Όρος κι άλλη μια φορά στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της συνόδου των παρευξείνιων χωρών, όταν ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ».

Ο εκνευρισμός των Βρετανών δείχνει την επιτυχία
Η επέκταση της Ρωσίας μέσω της Ελλάδος στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης εκνεύρισε, όπως ήταν φυσικό, τους δυτικούς συμμάχους της χώρας μας. Σε δημοσίευμά του το οικονομικό περιοδικό του Λονδίνου «Εκόνομιστ» δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα σαν τον «δούρειο ίππο» της πολιτικής Πούτιν στην Ευρώπη.
Ενώ οι ΗΠΑ, πέρα από τις παρασκηνιακές πιέσεις, φρόντισαν να στείλουν υψηλό εκπρόσωπο, τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Μπρόντμαν, στα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που εγκαινίασαν Καραμανλής- Ερτογάν.
Ολόκληρη εισβολή έκαναν οι ΗΠΑ στο Ιράκ για τον έλεγχο των πετρελαίων στη Μέση Ανατολή, για να υποτάξουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα. Μόνον οι αφελείς είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι η εισβολή έγινε για ν’ αποκατασταθεί η δημοκρατία στο Ιράκ. Από την άλλη όμως οι Αμερικανοί δεν διστάζουν να στηρίξουν τον δικτάτορα του Πακιστάν Μουσάραφ, που πρόσφατα χαρακτήρισαν φίλο και σύμμαχο στον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας.
Ο πολιτικός απόηχος των συμφωνιών Πούτιν- Καραμανλή δείχνει μια τάση αυτονόμησης της ελληνικής πολιτικής από την Δύση. Είναι ενδεικτική η προσφώνηση του Καραμανλή, που χαρακτήρησε τον Πούτιν φίλο και στρατηγικό σύμμαχο, ενώ ο Πούτιν τον είχε αποκαλέσει αγαπητό φίλο πρωθυπουργό. Πέρα όμως από τα λόγια, η συμφωνία για την προμήθεια 415 αρμάτων μάχης σπάζει τον ομφάλιο λώρο εξάρτησης από την πολεμική βιομηχανία της Δύσης. Η σχεδιαζόμενη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, πέρα από τα οικονομικά ωφέλη για την χώρα μας, θα επεκτείνει τις τάσεις ανεξαρτησίας. Αυτό όμως που έχει διαφύγει από τις αναλύσεις των πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών είναι η προοπτική του αγωγού φυσικού αερίου, που βρίσκεται στο στάδιο συνομιλιών, θα περάσει κι από την Σερβία. Η στιγμή είναι κρίσιμη. Η Δύση ετοιμάζεται ν’ αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ενώ Πούτιν και Καραμανλής  προσφέρουν στήριγμα στη Σερβία. Αυτό στην ουσία είναι ένας στην πράξη διαχωρισμός της θέσης της Ελλάδος απέναντι στην ΕΕ. Η αλλαγή πλεύσης από τις παλαιότερες δηλώσεις Μπακογιάννη, που δεν έφερε αντιρρήσεις για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αρκεί να προστατεύοταν η σερβική μειονότητα, δείχνει και  την διάσταση Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών. Όμως η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδος και Ρωσίας «στέλνει αδιάβαστη» την Μπακογιάννη, που είχε πρόθυμα και πρώτη από τις χώρες της ΕΕ να υποστηρίξει την δημιουργία στρατιωτικών αμερικανικών βάσεων σε Πολωνία και Τσεχία. Αλλά για τα ευρύτερα ελληνικά συμφέροντα δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι το ταξείδι Καραμανλή στη Μόσχα, έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου υπ. Εξ. Σεργκέι Λαβρώφ στη Λευκωσία και την στήριξη που της πρόσφερε, ώστε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην περάσει το παραμικρό για την υποτιθέμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Τί συμφωνήθηκε
Εκτός από την προμήθεια των 415 αρμάτων μάχης, η άλλη ουσιαστική συμφωνία ήταν η υπογραφή του πρωτοκόλλου ίδρυσης της εταιρείας, που θ’ αναλάβει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και θα έχει έδρα την Ολλανδία. Η εταιρεία θα εγκατασταθεί στο Ρότερνταμ τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2008. Θα πρέπει από εκεί και πέρα να προχωρήσει σε συμφωνίες με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση του έργου. Θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνιών με τις κυβερνήσεις Βουλγαρίας κι Ελλάδος για τα τέλη διέλευσης, που θ’ ανέρχονται σ’ ένα δολάριο ανά τόνο για την κάθε χώρα. Θα μεριμνήσει για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την τεχνική κατασκευαστική εταιρεία, που θ’ αναλάβει το έργο και τέλος θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες περιβαλλοντικές άδειες. Όλα αυτά υπολογίζεται να τελειώσουν σε 6-8 μήνες και τον ερχόμενο Ιούλιο ή Αύγουστο θα μπει ο θεμέλιος λίθος. Την βαρυσήμαντη αξία της συμφωνίας για την Ελλάδα αναγνώρισε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που την ίδια ημέρα με τις υπογραφές στη Μόσχα απένημε στο σημερινό πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα το παράσημο του Τάγματος της Τιμής, που σαν υπουργός Ενέργειας είχε πρωτοστατήσει για την συμφωνία δημιουργίας του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.
Από τις ευχαριστίες του Καραμανλή  στον Πούτιν για τη βοήθεια στις πυρκαϊές της Πελοποννήσου προκείπτει και η πιθανότητα αγοράς πυροσβεστικών αεροπλάνων από τη Ρωσία. Ενώ και οι δύο ηγέτες φάνηκαν θερμοί να επεκτείνουν την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε οπλικά συστήματα όσο και στην ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Μπορεί να κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για τις μελλοντικές ενέργειες, αλλά με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πούτιν στη ρωσική πολιτική σκηνή, ακόμα κι από τη θέση του πρωθυπουργού, φαίνεται πως οι συμφωνίες θα προχωρήσουν. Αλλά υπήρξαν και πολιτιστικές συμφωνίες μεταξύ τους. Ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για τη δημιουργίας έδρας Σλαβικών Σπουδών στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά πιλοτικά τα ρωσικά θα μπούν σαν μάθημα επιλογής γλώσσας σε κάποια σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Την πνευματική σχέση των δύο λαών ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε με την επίσκεψη του στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιο Β, που ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να πυκνώσουν οι ανταλλαγές επισκέψεων πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενώ ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την ορθοδοξία σαν την πιο ασφαλή γέφυρα συνεργασίας των δύο λαών. Ο ρώσος ιεράρχης ζήτησε από τον  Καραμανλή να μεταφέρει τις θερμές ευχές του στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Μια επίσκεψη που δεν πρέπει να γίνει
Την δυσαρέσκειά τους οι ΗΠΑ για το ταξίδι του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα και τις συμφωνίες που αποφάσισαν οι δύο χώρες έσπευσαν να την δηλώσουν με τον συνήθη χωροφύλακά τους, την Τουρκία. Ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας για την ίδρυση της εταιρείας του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είχαμε μαζική παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα και σωρεία παραβάσεων των πτητικών κανονισμών. Παράλληλα ο κουμπάρος Ερτογάν βρήκε την ημέρα να κτυπήσει από τα Σκόπια. Δήλωσε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία» και η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τα εμποδίσει. Όπως ανακοινώθηκε κι από το ελληνικό υπ.Εξ., η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ, που παίρνει εχθρική θέση απέναντι στην Ελλάδα. Ακόμα, το πιο σοβαρό, είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατιωτικού επιτελείου αιτιάσεων για στρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, αλλά κι έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα. Δέκα ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Μπαμπατζάν στη Θράκη ήρθαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί να θέσουν και θέμα μειονότητας στα ελληνικά νησιά. Γι’ άλλη μια φορά το ελληνικό υπ.Εξ. έδειξε ακατανόητη υποχωρητικότητα. Η δήλωση ότι η Ελλάδα δεν σχολιάζει τις θέσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου κατά παγία τακτική, γεμίζει ανησυχία τους Έλληνες. Δεν υπάρχει διάσταση στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Κατά τον πιο ανάγλυφο τρόπο το απέδειξαν και οι δηλώσεις Μπαμπατζάν και τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα του τουρκικού επιτελείου. Το αν η ΕΕ κάνει αυτόν τον διαχωρισμό, τον κάνει για να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι μια απάτη. Η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι μία. Αναβολή επ’ αόριστον της επίσκεψης του Καραμανλή στην Αγκυρα. Αν πάει τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες, τότε δικαιώνει τις θέσεις της Αγκυρας. Αν η Ντόρα Μπακογιάννη εργάστηκε αόκνως κατώ από την καθοδήγηση της φίλης της Κοντολίζας, ο Καραμανλής δεν πρέπει να πέσει σ’ αυτή την παγίδα. Έδειξε τάσεις ανεξαρτητοποίησης. Καλό είναι να τις τηρήσει.

http://www.elkosmos.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=1024&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: