Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΕΤΟ

Βουκουρέστι, 3 Απριλίου 2008

Ελληνίδες, Έλληνες.
Ενωμένοι, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, δώσαμε μια δύσκολη και επιτυχημένη μάχη. Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, κινούμαστε στη σωστή γραμμή, ώστε να επιτύχουμε τον τελικό εθνικό στόχο: Οριστική λύση του προβλήματος.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εδώ στο Βουκουρέστι, συζητήθηκε το αίτημα ένταξης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τριών νέων χωρών. Της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Με ομοφωνία, αποφασίσαμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόσο της Αλβανίας, όσο και της Κροατίας. Με βέτο της Ελλάδας, η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

Είχα πει, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι «μη λύση του προβλήματος με το όνομα θα σήμαινε και μη πρόσκλησή τους» στη συμμαχία. Αυτό και έπραξα. Τα Σκόπια θα μπορέσουν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, μόνον εφ’ όσον προηγουμένως λυθεί η διαφορά με το όνομα. Εξέλιξη σημαντική στη μακρόχρονη πορεία του θέματος. Εξέλιξη υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Εξέλιξη που καταδεικνύει πως η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν αυτά χρησιμοποιούνται σωστά, έχουν αποτέλεσμα.

Δώσαμε έναν δύσκολο αγώνα, επί πολλούς μήνες. Σκληρές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις σε διεθνές επίπεδο, διπλωματικό και πολιτικό. Η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική πολιτική της με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και σύνεση. Και οι χώρες που νοιώθουν αυτοπεποίθηση δεν επιδιώκουν τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό.

Χθες και σήμερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, επαναλάβαμε τα ισχυρά επιχειρήματά μας, δηλώνοντας με σαφήνεια τις θέσεις και τις προθέσεις μας. Δεν απομονωθήκαμε, όπως ίσως κάποιοι φοβόντουσαν. Αντιθέτως, βρήκαμε συμπαραστάτες και άλλους ηγέτες της συμμαχίας.

Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν τελείωσε το θέμα στο Βουκουρέστι. Αυτό που τελείωσε είναι η ψευδαίσθηση όσων νομίζουν πως μπορούν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, χωρίς να εκπληρώνουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους.

Ελληνίδες, Έλληνες,
Θα σας μιλήσω, όπως πάντα, με ειλικρίνεια. Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου. Όμως θέλω να γνωρίζετε πως νοιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί. Θέλω τώρα να απευθυνθώ στους γείτονές μας και να τους πω ότι στόχος της Ελλάδας δεν είναι να τους ταπεινώσει, αλλά να τους ενισχύσει, ως νέα χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Στις διαφορές μας δεν επιδιώκουμε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Επιδιώκουμε συνεννόηση. Επιδιώκουμε λύση, που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και ενισχύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Λύση που διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας. Απευθύνω λοιπόν νέα πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τη συζήτηση για εξεύρεση λύσης, για το συμφέρον όλων στην περιοχή.

ImageΕλληνίδες, Έλληνες,
Τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πίστευα και πιστεύω πως ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μένει μακριά από τα εθνικά θέματα, γιατί δεν ωφελεί την Πατρίδα. Να θυμόμαστε πάντα πως μια εξωτερική πολιτική ήρεμης αυτοπεποίθησης, με ξεκάθαρη στρατηγική και συστηματική δουλειά, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Είμαστε μια κοινωνία που, σήμερα, δικαιούται να νοιώθει αυτοπεποίθηση για την πορεία της Πατρίδας μας. Ξέρω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο καθένας από εσάς στην καθημερινή του ζωή είναι πολλές. Ξέρω όμως ότι, με πολλή δουλειά και συστηματική προσπάθεια, μπορούμε να λύσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.


Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί.

Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη διαμήνυσε στα Σκόπια και το λαό της ΠΓΔΜ ότι τα αισθήματα της Ελλάδας είναι φιλικά και πως η χώρα επιθυμεί να δει τους γείτονές της στο ΝΑΤΟ, αρκεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας. Ζήτησε, δε, από τα Σκόπια να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση υπό τον Μ.Νίμιτς.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «είναι τεχνικά εφικτό» και ευκταίο σε περίπου ένα χρόνο, οπότε θα ολοκληρωθεί πρακτικά η διαδικαστική πορεία για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας να συμπεριληφθεί και η ΠΓΔΜ, εφόσον έχει επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας.

Η υπουργός Εξωτερικών -σε μια έμμεση απάντηση στις γνωστές δηλώσεις της Αμερικανίδας ομολόγου της Κ.Ράις- δήλωσε: «Το θέμα του ονόματος είναι ένα σημερινό πολιτικό πρόβλημα και για αυτό πρέπει να λυθεί. Δεν είναι θέμα αρχαιότητας, δεν είναι πρόβλημα της ιστορίας. Είναι ένα πρόβλημα βασισμένο σε λογικές περασμένων γενεών που πρέπει να πάψουν να υφίστανται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα που θέλουμε να χτίσουμε στην περιοχή μας».

Ερωτηθείσα εάν θα ισχύσει η ίδια αντίδραση και τον ερχόμενο Δεκέμβριο όταν θα συζητηθεί το θέμα σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έφερε το σημερινό θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα και ότι η περαιτέρω πολιτική της θα προχωρήσει με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια επιμονή».

Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων από την ΠΓΔΜ γιατί η Ελλάδα δεν δέχθηκε την ένταξη της χώρας τους έστω με την προσωρινή ονομασία FYROM, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η ίδια η κυβέρνηση των Σκοπίων ποτέ δεν δέχθηκε και απεναντίας υπέσκαψε την προσωρινή ονομασία από την αρχή ακόμη της υιοθέτησής της από τον ΟΗΕ και τόνισε: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί οριστική λύση για το πρόβλημα και όχι απλώς να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Και θα βρούμε λύση αν συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

»Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος αποσταθεροποίησης για τη χώρα σας. Είσαστε μαι πολυεθνική χώρα, έχετε κάνει αρκετή πρόοδο και η Ελλάδα ήταν πάντα και είναι παρούσα κοντά σας. Έχουμε δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας με επενδύσεις που θα συνεχιστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: