Τρίτη 29 Απριλίου 2008

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧEΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

Πηγή : ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και στη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκαναν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κρεμλίνο.

"Η πρόσκληση που μου απευθύνατε, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για σας, υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση των χωρών μας και τη φιλία που τις συνδέει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν έκαναν "απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια" και τόνισε ότι "θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς".

Ανέφερε ακόμη ότι με τον Ρώσο Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις για τα διεθνή ζητήματα.

Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βαλντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι "υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας".

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και σημείωσε ότι ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανέφερε ακόμη ότι οι δυο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι είναι συνεχείς οι μεταξύ τους επαφές και για τα διεθνή θέματα.

"Βασιζόμαστε στο θετικό ρόλο που ανέκαθεν έπαιζε η Ελλάδα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε ακόμη ότι ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ και σημείωσε ότι παραδίδει τη σκυτάλη της Προεδρίας στο φόντο μιας σημαντικής αύξησης της ρωσικής οικονομίας και της σταθερής πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.

"Οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία", ανέφερε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον", πρόσθεσε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα, όπου υπό την προεδρία του θα συνεδριάσει στις 13:00 η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Παιδείας.



Συμφωνία για τον South Stream



Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφηκε σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βίκτωρ Χριστένκο.

Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού "South Stream" θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης. Η Ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται σε 3 κριτήρια:



    1. Την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας



    2. Την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και



    3. Την μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για την διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο.

Η πρώτη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία είχε υπογραφεί το 1987 και λήγει το 2016 ενώ εκκρεμεί ανανέωση της μέχρι το 2040. Παράλληλα έχει συσταθεί μικτή επιτροπή για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα Φυσικού αερίου.



Τα ρώσικα πρακτορεία για την επίσκεψη Καραμανλή



Και τα κρατικά πρακτορεία «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ» και «ΡΙΑ-Νόβοστι» ανέφεραν ότι με το πέρας των σημερινών συνομιλιών του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και του Προέδρου Β.Πούτιν στο Κρεμλίνο σχεδιάζεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream).

Τα ρωσικά πρακτορεία επικαλούνται εκπρόσωπο της προεδρικής διοίκησης και πηγές του Κρεμλίνου, χωρίς να τις κατονομάζουν, σύμφωνα με τις οποίες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών θα βρεθεί «η υλοποίηση πολύ σημαντικών κοινών σχεδίων στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα"».

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης Πούτιν - Καραμανλή, κατά τους συνομιλητές των πρακτορείων, «σχεδιάζεται η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του «ελληνικού» τμήματος του αγωγού».

Όπως σημειώνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στο πρακτορείο ότι «η πρακτική υλοποίηση αυτών των μεγάλων σχεδίων, βασίζεται στον ισορροπημένο υπολογισμό των αλληλοεξαρτώμενων συμφερόντων των κρατών - παραγωγών, των κρατών - μεταφορέων και των τελικών καταναλωτών και στοχεύει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι το σχέδιο του "South Stream" προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με βασική διακλάδωση από τη Ρωσία ως την Ιταλία. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου έχει συμφωνηθεί να γίνει σε ισότιμη βάση μεταξύ της ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσικής Γκαζπρόμ και το συνολικό κόστος κινείται στα περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα καταλήγει μέσω της Μ.Θάλασσας στη Βουλγαρία και θα έχει μήκος περί τα 900 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος πόντισης του αγωγού τα 2 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα είναι προσιτό μέσω του αγωγού στους καταναλωτές της Ν.Ευρώπης το 2013.

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο, τόσο με τον απερχόμενο Πρόεδρο και μελλοντικό πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, θα συζητηθεί όλο το εύρος των διμερών σχέσεων, καθώς και σειρά διεθνών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων «η κατάσταση στα Βαλκάνια, η διευθέτηση του Κυπριακού, η πανευρωπαϊκή προβληματική».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου οι αυριανές ελληνορωσικές διαβουλεύσεις «καλούνται να επιβεβαιώσουν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και να της δώσουν περαιτέρω ώθηση σε όλους τους τομείς».


Ο χορός καλά κρατεί !


Πηγή : politis-gr

Η διπλωματία των αγωγών με την διπλωματία αγοράς και παραγωγής όπλων δημιουργεί ένα παζλ για παίκτες με γερά νεύρα.
Οι νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες επιβάλουν λεπτούς χειρισμούς με μελλοντικές βλέψεις.
Κρίσιμη σημασία έχει για την χώρα μας ο αγωγός South Stream.
Το σημερινό ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Μόσχα έρχεται να κλειδώσει οριστικά την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Συγχρόνως «τρέχουν» και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 420 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης .
Τώρα οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο στάδιο: των τεχνικών ζητημάτων και της διαμόρφωσης των αρμάτων.
Μπορεί κάποιοι πολίτες ,ζώντας μέσα στην καθημερινότητα τους να μην δίνουν και μεγάλη σημασία στο γεγονός ή κάποιοι άλλοι να το αγνοούν παντελώς.
Μπορεί να φαίνεται –από μια πρώτη ματιά-μικρή και ασήμαντη η συμφωνία (σε σύγκριση με άλλα οπλικά συστήματα) για τα ΤΟΜΑ , αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ο Βλαντιμήρ Πούτιν ανασυντάσσει την ρωσική πολεμική βιομηχανία και προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες προκειμένου να διεισδύσει στις αγορές της δύσης.
Η Ελλάδα (μαζί με την Κύπρο ….πάνε πακέτο) αποτελεί ιδανική περίπτωση για την Ρωσία, μιας και είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήματα και έχει κατορθώσει με επιτυχία να τα διασυνδέσει στην πολεμικής της μηχανή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ρωσία στην Ελλάδα, ήταν η δυσφήμιση που υπέστη στην «προ Πούτιν εποχή», καθόσον στις προηγούμενες αγορές είχε αναμιχθεί η ρωσική μαφία .
Έτσι πλέον δεν θέλουν να έχουν μεσολαβητές και θέλουν να συνομιλούν κατευθείαν με την κυβέρνηση.
Το ΒΜP-3 ΤΟΜΑ προ τριετίας ήρθε πρώτο στις δοκιμές που έγιναν εδώ και θεωρείται κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακράν το δεύτερο.
Η επιτυχία πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών του, είναι ότι η τιμή -που επιτεύχθηκε με διακρατική συμφωνία και χωρίς μεσάζοντες- είναι στο 1/3 των αντίστοιχων του ΝΑΤΟ.(…είπες τίποτα ….Άκη…!!!!!)
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συμπαραγωγής σε πρώτη φάση στην Ελλάδα ποσοστού 25-30%.
Πρόθεση των κκ. Πούτιν και. Καραμανλή είναι να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε αναλογική συμπαραγωγή για το σύνολο των αρμάτων, που θα πωλούνται ΚΑΙ σε τρίτες χώρες !!
Η συνεργασία δεν περιορίζεται όμως μέχρι εκεί !
Ο κ. Πούτιν έχει εκφράσει την επιθυμία συνεργασίας και συμπαραγωγής σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας και πέρα από την συμπαραγωγή του συγκεκριμένου άρματος.
Σε πρώτη φάση στη συμπαραγωγή των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τα ΤΟΜΑ που θα προμηθευτεί η Ελλάδα ,αλλά για όλες τις χώρες του κόσμου που θα πουληθεί το συγκεκριμένο ΤΟΜΑ .
Η ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που κατασκευάζει βλήματα θεωρείται αξιόπιστος συνεργάτης και έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Έτσι μετά την πολιτική των αγωγών έχουμε σαν συνέχεια την πολιτική των οπλικών συστημάτων τα οποία άρχισαν να …….κατεβάζουν οι αγωγοί πριν ακόμη υλοποιηθούν.
Το όραμα μιας Ελλάδας αυτόνομης (σε έλλογο βαθμό) από πλευράς πολεμικής βιομηχανίας αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά.
Η εγχώρια βιομηχανία οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.
Ο καιρός που θα δούμε το ποσοστό για της αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του κράτους μας να φθίνει σταδιακά και τα αντίστοιχα ποσά να μεταφέρονται στην υγεία και στην παιδεία, σε βάθος χρόνου ,δεν είναι πολύ μακριά.
Είναι μια ευκαιρία μοναδική για ένα ….εγχείρημα τεράστιο !


Σφραγίδα Πούτιν σε αγωγούς-Σκόπια

Η Μόσχα θα αναγνωρίσει μόνο κοινώς συμφωνημένη ονομασία για την FYROM.
Βούληση να επιταχυνθούν τα δρομολογημένα έργα

Πηγή : ΕΘΝΟΣ 30/4/2008

Η αλλαγή σκυτάλης την προσεχή εβδομάδα στο Κρεμλίνο βρίσκει τον Βλ. Πούτιν αποφασισμένο να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του έναντι των ΗΠΑ και τη χώρα μας να ενισχύει σημαντικά τον ενεργειακό ρόλο της στην Ευρώπη.

Η νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου South Stream -στην οποία ωστόσο υπάρχουν πολλά σημεία ασαφή-, εκφράστηκε χθες σε όλους τους τόνους από τον Βλ. Πούτιν και τον Κ. Καραμανλή στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χωρών να επιταχύνουν τα ήδη δρομολογημένα έργα και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλα επίπεδα. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν η φράση του Κ. Καραμανλή ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο».

Η στενή συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, που επιβεβαιώθηκε και σ' αυτήν τη συνάντηση, την έβδομη κατά σειρά, δεν κινδυνεύει να αλλοιωθεί μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντ. Μεντβέντεφ και τη μετάβαση στην πρωθυπουργία του νυν προέδρου.

«Εγγυώμαι ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με τους ίδιους ρυθμούς. Στο πρόσωπο του νέου προέδρου έχετε έναν αξιόπιστο εταίρο», είπε ο Πούτιν στον Κ. Καραμανλή, στην αρχή της συνάντησής τους.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για το Σκοπιανό, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ (αν και ο ίδιος αποκάλεσε τη FYROM «Μακεδονία») και πως θα αναγνωρίσει την όποια κοινά αποδεκτή ονομασία συμφωνήσουν Αθήνα και Σκόπια.

Απο την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να προωθήσει τις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε.

Εκτός από το Σκοπιανό, τους δύο άνδρες απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο, όπου επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο χωρών. Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θεωρεί άδικη και παράνομη τη μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου και ο Κ. Καραμανλής θύμισε πως πάγια θέση της χώρας μας είναι η επίτευξη συμφωνημένων λύσεων και όχι η δημιουργία τετελεσμένων.

Σκληρή γλώσσα
Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα κυριάρχησε στις συνομιλίες Πούτιν-Καραμανλή χθες το μεσημέρι στη Μόσχα, ενώ στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε να απαντήσει με σκληρή γλώσσα σε όσα εκπορεύονται από την αμερικανική πλευρά, περί ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου στην Ευρώπη:

«Αν η Ελλάδα ήθελε να αγοράσει ρολόγια, γραβάτες ή εσώρουχα θα απευθυνόταν στην Ελβετία, την Ιταλία, την Κίνα αντίστοιχα. Οι χώρες που πουλούν ενέργεια είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Εμείς διαθέτουμε την καλύτερη ποιότητα και τις καλύτερες τιμές», είπε με κατηγορηματικό ύφος ο Βλ. Πούτιν και αναφερόμενος στη συνεργασία με τη χώρα μας υπογράμμισε πως η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κρίκος, διασφαλίζοντας ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Φανερά ικανοποιημένος από την υπογραφή της νέας, δεύτερης κατά σειρά συμφωνίας, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε:

«Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας μας όσο και των Ευρωπαίων εταίρων μας, μέσω της οργάνωσης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας». Υπενθύμισε, ωστόσο, πως εκτός από τη Ρωσία, η χώρα μας εισάγει φυσικό αέριο και από την Τουρκία και την Αλγερία.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε, οι δύο πλευρές εξέτασαν την πορεία υλοποίησης του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος Πούτιν για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σημείωσε ότι στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι εταιρείες και χώρες που είναι κοινοί μας ανταγωνιστές κατέβαλαν και θα καταβάλουν πολύ έντονες προσπάθειες προκειμένου να τορπιλίσουν τα σχέδια αυτά ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την υλοποίησή τους:

«Προσφεύγουν σε ποικιλόμορφους τρόπους, από περιβαλλοντολογικούς έως και πολιτικούς, αλλά εμείς με επιμονή, με ηρεμία και σεβασμό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας επιδιώκοντας αμοιβαίως αποδεκτές και επωφελείς για όλες τις πλευρές λύσεις», υπογράμμισε.

Παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας για το South Stream, συζητήθηκαν και ακόμη δύο θέματα:

Η επέκταση μέχρι το 2040 της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Ρωσίας για την προμήθεια στη χώρα μας φυσικού αερίου (η υφιστάμενη λήγει το 2017 και «κλειδί» για την υπογραφή της νέας αποτελεί η τιμολόγηση του αερίου που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών).

Η δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, μεταξύ των οποίων της Gasprom, τόσο στον τομέα της παραγωγής (κατασκευή εργοστασίων), όσο και στον τομέα της εμπορίας του ρεύματος.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» ΚΑΙ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Δεν... τσιγκουνεύτηκαν φιλοφρονήσεις Πούτιν και Καραμανλής στην 7η και τελευταία, με την ιδιότητα του Ρώσου Προέδρου, συνάντησή τους χθες το μεσημέρι στο Κρεμλίνο. Ο Βλ. Πούτιν είχε φροντίσει να μάθει την ευχή που ανταλλάσσουν οι Ελληνες το Πάσχα και υποδέχτηκε τον Κ. Καραμανλή με τη φράση: «Χριστός Ανέστη». «Αληθώς», απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αντάλλαξαν λόγια εκτίμησης: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι σκληρός συνομιλητής, ξέρει να υπερασπίζεται -και υπερασπίζεται αποτελεσματικά πάντοτε- τις θέσεις του, τα συμφέροντα της χώρας του. Οντως μέσα στα χρόνια της συνεργασίας μας έχουμε διαμορφώσει πολύ καλές και φιλικές σχέσεις», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Πρέπει να πω ευθέως ότι στο πρόσωπο του Πούτιν αναγνωρίζω έναν άνθρωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση και στην καλή πορεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αναγνωρίζω έναν πάρα πολύ αξιόπιστο συνομιλητή και παρτενέρ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που παίζει στις σχέσεις δύο χωρών η καλή προσωπική φιλία και η σχέση εμπιστοσύνης.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τετ α τετ και με Μεντβέντεφ

Αν και ακόμη δεν έχει ορκιστεί -επίσημα αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα την προσεχή Τετάρτη- ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ υποδέχτηκε χθες το απόγευμα τον Ελληνα πρωθυπουργό και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης στο προεδρικό γραφείο στο Κρεμλίνο.

Με... παρακαταθήκη τη σχέση φιλίας που έχουν αναπτύξει Καραμανλής - Πούτιν, η πρώτη συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και φέρει τη σφραγίδα Πούτιν, θα συνεχιστεί και θα επιταθεί ακόμη περισσότερο.

Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε και ο νέος Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δέχτηκε τις ευχές της ελληνικής αντιπροσωπείας για επιτυχία στο έργο του. Στη συνάντηση παρέστησαν εκτός από τον Κ. Καραμανλή οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ -Δ. ΛΙΑΤΣΟΣ

 

Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Η ταυτότητα του «South Stream»

Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα με τον «South Stream» η Ρωσία αποκτά σημαντικό προβάδισμα έναντι των συμφερόντων των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ και της Κασπίας.

Ο «South Stream» είναι ευθέως ανταγωνιστικός του άλλου μεγάλου ενεργειακού project που στηρίζουν οι Αμερικανοί και πρόκειται για τον αγωγό «Νabucco». Αυτός έχει σχεδιαστεί να ξεκινά από την Τουρκία και μέσω της Βουλγαρίας να φτάνει έως την Αυστρία, προμηθεύοντας την κεντρική Ευρώπη με ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και αργότερα από το Ιράκ.

Επιπλέον, τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ διασφαλίζονται μέσω του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITG), ο οποίος, όταν θα έχει κατασκευαστεί και το ελληνοϊταλικό κομμάτι, θα μεταφέρει και από κει τις ποσότητες του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Μπράιζα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα έβαλε ευθέως κατά του αγωγού «South Stream», λέγοντας ότι θα είναι ακριβότερος κατά 40% έναντι του «Νabucco» και του «ΙΤG».

Η Ρωσία, με τον «South Stream» και έχοντας εξασφαλίσει μετά την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα, αποκτά διπλή δίοδο των ποσοτήτων της προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις «προβληματικές» για τα συμφέροντά της χώρες Ουκρανία και Τουρκία.

Ο «South Stream», που θα ξεκινά από το Νοβοροσίσκ και θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα, θα μεταφέρει από το δίκτυο των 900 χλμ. αγωγών του περί τα 30 δισ. κ.μ. αερίου προς την Ευρώπη. Ο βόρειος κλάδος θα καταλήγει στην Ουγγαρία και ο νότιος μέσω της χώρας μας στην Ιταλία. Εκεί θα φτάνουν 10 δισ. κ.μ. αερίου, εκ των οποίων αδιευκρίνιστες ποσότητες, όπως και η τιμή τους, θα καταλήγουν στη χώρα μας, η οποία, όμως, θα εισπράττει τέλη διέλευσης.

Το πλεονέκτημα των Ρώσων έναντι των αμερικανικών συμφερόντων είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι σε θέση να δίνει ποσότητες αερίου περί τα 40 δισ. κ.μ. στην Ευρώπη σε περίπου 12 με 15 χρόνια. Το μονοπώλιο, όμως, της Gazprom μπορεί άνετα, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του περί το 2014, να δίνει τις ποσότητες. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι μαζί με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό τις ενεργειακές διόδους προς τη «γηραιά ήπειρο».

Η συμφωνία προβλέπει την ίδρυση ελληνορωσικής ανώνυμης εταιρείας, στην οποία θα μετέχουν η Gazprom και η ΔΕΣΦΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ) με ποσοστό 50% εκάστη και αντικείμενο εργασίας την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αγωγού. Η έδρα της εταιρείας μάλλον θα είναι στην Ελλάδα. Η μελέτη σκοπιμότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 έως 24 μηνών. Η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας ορίστηκε στα 30 χρόνια.

ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Εκνευρισμός Αμερικανών για τη συμφωνία

Με εκνευρισμό αντιμετώπισε η αμερικανική κυβέρνηση την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας για τον αγωγό South Stream, καθώς πιστεύει ότι η κατασκευή του εξυπηρετεί το μονοπώλιο που προσπαθεί να επιβάλει η Μόσχα στους Ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι πρέπει να προκαλεί ανησυχία η διείσδυση της Ρωσίας σε χώρες παραδοσιακά φιλικές με την Αμερική.

Τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε επίσημη πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιος για θέματα ενέργειας επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διέθετε η αμερικανική πλευρά. Η διαφωνία των Αμερικανών αρμοδίων έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα συναίνεσε στο ρωσικό μονοπώλιο και έχει ταχθεί με το μέρος της Μόσχας για πολιτικούς λόγους.

«Καρφιά» από Ουάσιγκτον
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι δεν είναι βιώσιμος ο νέος αγωγός. Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, βοηθός υφυπουργός Ματ Μπράιζα, δήλωσε ότι απαιτούνται εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας.

Σε πρόσφατη συνομιλία του με το «Εθνος», ο κ. Μπράιζα είχε τονίσει τα εξής: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους Ελληνες φίλους μας ότι δεν ζητάμε τίποτα από την Ελλάδα για το θέμα της ενέργειας. Θέλουμε να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας ενέργειας. Και αν υπάρξουν, θα γίνουν καλύτερες και πιο συμφέρουσες συμφωνίες με τους Ρώσους».

Ο κ. Μπράιζα τονίζει ότι «υπάρχει η ανάγκη να αντιληφθούν στην Ελλάδα ποιο είναι ή ποιο ήταν το κοινό μας όραμα. Δεν έχουμε κανένα όφελος από τον αγωγό TGI (σ.σ.: είναι αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας). Δεν έχει αναμειχθεί καμία αμερικανική εταιρεία στον αγωγό αυτό, δεν πρόκειται να αναμειχθεί στη συνέχεια και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο που θα φτάνει στην Ιταλία. Δεν μας απασχολεί καθόλου.

Ούτε είναι θέμα στρατηγικής ή επιχειρηματικής πολιτικής. Ο στόχος μας είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να μπορέσουν να είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση απέναντι στην Gazprom».

Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν επικίνδυνη την πολιτική των εξαρτημένων από τη Μόσχα αγωγών. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εισήλθε στο παιχνίδι της ενέργειας χωρίς κανέναν προγραμματισμό.

ΜΙΧ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Με αφορμή την 7η επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα

"Κόσμος του Επενδυτή", 24/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: