Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκρίζο μανιφέστο για Θράκη-Αιγαίο...

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Προς απογοήτευση όσων ευελπιστούσαν στην Αθήνα ότι οι συνεχείς κινήσεις καλής θέλησης, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα και την ανοχή του ελληνικού ΥΠΕΞ στην επιβολή του τουρκικού «ενδιαφέροντος» για τη Θράκη, από τουρκικής πλευράς όχι μόνο δεν υπάρχει ανταπόκριση αλλά αντίθετα υιοθετούνται ακόμη πιο άκαμπτες και προωθημένες διεκδικήσεις.

Με δεδομένη την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και την κινούμενη άμμο στην οποία κινείται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η διατύπωση των θέσεων αυτών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες προσέγγισης και θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών που υποτίθεται ασχολούνται από το 2002 μόνον με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μια Ελλάδα που «διψάει για εδαφική επέκταση», που έχει αποκλειστικό στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας και εφευρίσκει ακόμη και απολύτως φανταστικές ιστορίες για να εμφανίσει την ελληνική Θράκη ως σύγχρονο «απαρτχάιντ».

Εμφανιζόμενη ως προστάτης των Ελλήνων μουσουλμάνων η Αγκυρα θέτει προτεραιότητες και καθορίζει τους άξονες της πολιτικής της στη Θράκη, δίνοντας ουσιαστικά το χρίσμα εκπροσώπησής της στην περιοχή στη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή».

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ όχι μόνο επαναλαμβάνει (με περιφραστικό τρόπο, όπως όλα τα τελευταία χρόνια) το casus belli, αλλά πλέον η Αγκυρα επιδιώκει να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα περιορισμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο.

«Μαύρο φόντο»
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία επιμένει απολύτως στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δηλώνοντας ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει διάλογος για την κυριότητα νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο και μετά να ακολουθήσει «διάλογος για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το «ελληνικό έθνος βασίζεται στην αρχή ότι ανήκει στην ελληνική φυλή και στην ελληνορθόδοξη εκκλησία» και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής για «ομογενοποίηση» αρνείται την εθνική ταυτότητα σε άλλες ομάδες.

Εκφράζεται μάλιστα η απορία για το ποια ήταν η «μοίρα των Αλβανών, των μουσουλμάνων Αλβανών, των Βλάχων, των Μακεδόνων, των Βουλγάρων, των Εβραίων και των Τούρκων» προκειμένου να επιτευχθεί η εθνική ομοιογένεια...

Αναγορευμένος σε συνήγορο των Σκοπιανών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα ζητά απαντήσεις, όπως αναφέρει, στο ερώτημα «πώς επιτεύχθηκε ομοιογένεια στην ελληνική Μακεδονία, όταν η εθνική ποικιλότητα επιβιώνει ακόμη στη Δημοκρατία της Μακεδονίας...».

Στο θέμα του Μουφτή επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις για απευθείας εκλογή του (κάτι που φυσικά δεν επιτρέπεται ούτε στην Τουρκία), ενώ απορρίπτεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διορίσει 240 ιμάμηδες στη Θράκη.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τη διαφωνία με τον νόμο αυτό της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας» την οποία αναδεικνύει πλέον ως τον ανώτατο και επίσημο εκφραστή της μειονότητας, προσφέροντας έτσι τις ευλογίες και τη νομιμοποίηση της επίσημης Τουρκίας.

Αλλά και στο θέμα των Βακουφίων όπου υπάρχει αναφορά στον πρόσφατο νόμο που πέρασε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο 2008, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη διαφωνία του παραπέμποντας και πάλι στη «Συμβουλευτική Επιτροπή».

Στο εισαγωγικό σημείωμα τονίζεται ότι η Τουρκία «δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει μειονοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα» αλλά επιδιώκει να δει τη Μειονότητα να απολαμβάνει τα δικαιώματά της.

Απαρτχάιντ στη Θράκη!
Με πρωτοφανή διάθεση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει ειδικό κεφάλαιο για τους «Τελευταίους εγκλωβισμένους σε όλο τον κόσμο». Ενα κεφάλαιο που είναι καθ ολοκλήρου ψευδές και υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να είχε ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας. Στο τμήμα αυτό προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες συνεχίζουν να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Θράκης. Η Αγκυρα δίνοντας εικόνα σχεδόν... απαρτχάιντ, ισχυρίζεται ότι «όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην απαγορευμένη ζώνη έχουν μπλοκαριστεί από στρατιωτικά φυλάκια, οι κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να μετακινηθούν εντός και εκτός της Ζώνης πρέπει να επιδείξουν ειδική ταυτότητα, ενώ όποιος θέλει να επισκεφθεί την περιοχή πρέπει να εξασφαλίσει ειδική άδεια, μικρής διάρκειας. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Ζώνης, ακόμη και αυτοί που κατέχουν ειδική άδεια, δεν μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομ. από τη κατοικία τους».

Χαρακτηρίζουν μύθο τη Γενοκτονία των Ποντίων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του Ποντιακού ζητήματος, καθώς κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ η «Γενοκτονία των Ποντίων αφορά απλή προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας». Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι όχι μόνο αποτελεί μύθο η Γενοκτονία αλλά, αντίθετα, τα εγκλήματα έγιναν εις βάρος του τουρκικού πληθυσμού της περιοχής. Προβάλλεται ακόμη ο ισχυρισμός ότι ο όρος «Πόντος» φορτίστηκε με ιδεολογικά στοιχεία μετά τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, «με στόχο να πυροδοτηθούν τα εχθρικά αισθήματα εναντίον της Τουρκίας». Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακαλύπτει τον... κρυφό στόχο των Ελλήνων που με την προβολή του Ποντιακού ζητήματος επιδιώκουν να «υπονομεύσουν τις πολιτικές και πολιτιστικές αρχές επί των οποίων στηρίζεται η σύγχρονη Τουρκία και συγχρόνως να το προβάλλουν ως πρόσχημα για να αναγκάσουν τα μέλη της τουρκικής μειονότητας να εγκαταλείψουν τη Δ. Θράκη». Χαρακτηρίζει μάλιστα ως «πρωταρχικό στόχο της Ελλάδας την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας». Στο παραληρηματικού χαρακτήρα κείμενο σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το ζήτημα εξυπηρετεί και άλλους ελληνικούς στόχους: Να «θαμπώσει» το προφίλ του Κεμάλ, να χρεώσει την ιστορία της Τουρκίας με Γενοκτονίες, να συμπράξει η Ελλάδα με το... ΠΚΚ σε κοινό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας(!!) και να χρησιμοποιήσει το ποντιακό στοιχείο ως πρόσχημα για τη διαδικασία «αποτουρκισμού» της Δ. Θράκης. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επίσης κατηγορεί την Ελλάδα ότι με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων σε εκδηλώσεις των Ποντίων δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας... Περιλαμβάνονται επίσης ειδικά κεφάλαια για την «καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», των «περιορισμών των πολιτικών δικαιωμάτων»  (όπου αναφέρεται ότι... κλείνουν τα σύνορα μερικές μέρες πριν από τις εκλογές για να μην προλάβουν να έρθουν μειονοτικοί από το εξωτερικό να ψηφίσουν!!), για τα «προβλήματα στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας», την «εκπαίδευση» κλπ.

Casus belli και γκρίζες ζώνες
Για «δίψα που διακατέχει την Ελλάδα για εδαφική επέκταση πέραν των ορίων της Συνθήκης της Λοζάννης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων» κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο ως αποδεικτικό στοιχείο το επεισόδιο των Ιμίων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα με ειδικό κεφάλαιο επικαιροποιεί και επιμένει βεβαίως στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», όπου αναγνωρίζει ως ελληνικά μόνο όσα νησιά αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η «κυριότητα μικρών νησιών, βραχονησίδων και βράχων στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ορισθεί με σαφήνεια από τα διεθνή κείμενα, πρέπει να καθορισθεί με συμφωνία».

Η διατήρηση των 6 ν.μ. ως εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συνεχίζει να αποτελεί για την Αγκυρα τον «πυρήνα της επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος στο Αιγαίο».

Καταγράφεται η γνωστή επιχειρηματολογία της Τουρκίας (περί μετατροπής του Αιγαίου σε... ελληνική θάλασσα) και αποκαλύπτεται πλέον ρητά ο μέχρι τώρα «κρυφός» φόβος της Αγκυρας: ότι η οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα προσφέρει σημαντικότατο πλεονέκτημα στην Ελλάδα για τον καθορισμό όλων των άλλων ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα σχετικά με τον εναέριο χώρο προβλήματα κ.λπ.)

Τα χωρικά ύδατα
Η Τουρκία «φρεσκάροντας» το casus belli δηλώνει ότι «η οποιαδήποτε επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο είναι μη αποδεκτή από την Τουρκία», ενώ η Αγκυρα προχωρά ακόμη περισσότερο και απειλεί ότι «δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα η διεύρυνση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο με μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία για καιρό συνηγορεί ότι οποιαδήποτε κτήση νέων θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο (χωρικά ύδατα, συνορεύουσες ζώνες, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλιευτική ζώνη κ.λπ.) θα πρέπει να είναι έντιμη, δίκαιη και βασισμένη στην αμοιβαία συναίνεση της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο, επαναλαμβάνεται η τουρκική θέση ότι τα τουρκικά μαχητικά που εισέρχονται στο FIR Αθηνών δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν σχέδια πτήσης (επομένως δεν υπάρχουν παραβάσεις και δεν νομιμοποιούνται οι αναγνωρίσεις από ελληνικά μαχητικά), ενώ η Αγκυρα επιμένει ότι η είσοδος μαχητικών της στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή μεταξύ 6-10 ν.μ. δεν συνιστά «παραβίαση» και είναι παράνομες οι αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις, καθώς η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει τα 10 ν.μ. ως εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει να απορρίπτει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου ενώ για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υποστηρίζεται ότι δεν έκλεισε με απόφαση του τουρκικού κράτους αλλά από έλλειψη μαθητών.

Νίκου Μελέτη 
nmeletis@pegasus.gr


Ο φόβος φυλάει τα έρημα !

Πηγή : politis-gr

Την αμέσως επόμενη ημέρα από την Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το «χαστούκι» της Ελλάδας στην κυβέρνηση Μπους και την εξωτερική της πολιτική ,είχα επισημάνει ότι : «Οι πιέσεις θα κλιμακωθούν, από τους .. «καουμπόηδες» των ΗΠΑ και προβλέπεται να γίνουν αφόρητες».

Ίσως αυτό το καλοκαίρι να μην έχουμε πυρκαγιές, αλλά …..θερμό επεισόδιο.

Μία από αυτές τις πιέσεις και …τις προεργασίες, έχει και την μορφή της ……νέα ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε προ ολίγων ημερών ,στο παγκόσμιο ιστό.

Δια μέσου αυτής η Άγκυρα (επιδιώκοντας δικά της οφέλη ,αλλά ως επί το πλείστον εξυπηρετώντας τις ΗΠΑ) επιχειρεί να συνδέσει μεταξύ τους δύο διαφορετικής υφής γεγονότα, που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη και την περιοχή του Έβρου.

Και τούτο για να μεγιστοποιήσει τους ισχυρισμούς της για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, να «εγκαλέσει» διεθνώς την Ελλάδα και -κυρίως- να δυσχεράνει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, σε ότι αφορά πρωτίστως τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Στη νέα ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις τους με την Ελλάδα ( και που συνιστά την επίσημη «βίβλο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής), περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ακραίες διατυπώσεις, και παντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί.

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι «διακατέχεται από δίψα για εδαφική επέκταση» και έχει σαν στόχο την «αποσταθεροποίηση» και την «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της Τουρκίας.

Ισχυρίζεται ότι εάν η Ελλάδα δεν καταπίεζε τους μουσουλμάνους της Θράκης, σήμερα η «τουρκική μειονότητα θα αριθμούσε …..800.000 μέλη και όχι 150.000».

Περιγράφει ένα σύγχρονο «απαρτχάιντ»στην Θράκη, όπου «στη στρατιωτική ζώνη εντός της οποίας κατοικεί η μειονότητα, απαγορεύεται η κυκλοφορία την νύκτα, η δε είσοδος και έξοδος επιτρέπεται μόνο στους κατέχοντες ειδική άδεια...».

Φυσικά προσπαθεί να τονίσει και να αυτοαναγορευθεί σε «προστάτιδα δύναμη» των Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος .

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται (εν γνώσει του), καθώς εμφανίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης να αναφέρεται στην «ελληνική και τουρκική μειονότητα».

Η δομή και το περιεχόμενο της νέας ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός της Άγκυρας δεν είναι να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της.

Κυρίαρχος στόχος είναι να δημιουργήσει «διεθνή φασαρία και αναστάτωση», για τις δήθεν «καταχρήσεις» που κάνει το ελληνικό κράτος σε εδαφική περιοχή που….. «ανήκει» σε μειονότητα Τούρκων!

Μια «εδαφική περιοχή» που από εδώ και πέρα θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, λόγω των σχεδίων της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας ,που η Άγκυρα θεωρεί ανταγωνιστική των δικών της σχεδίων μεταφοράς υδρογονανθράκων και η Ουάσιγκτον θεωρεί ……«εχθρική κίνηση».

Ποιος ο αρμόζων τρόπος αντίδρασης μας όμως;

Έχω τονίσει κατ` επανάληψη ότι στην ουσία η τουρκική διπλωματία είναι …ευκολοδιάβαστη .

Και αυτό γιατί είναι επαναλαμβανόμενη με απόλυτο τρόπο. Δοκιμάζει πρώτα ….και αν σε βρει …αδύναμο και χωρίς πολιτικό και εθνικό … “τσαμπουκά“, αποθρασύνεται και προχωρά στην υλοποίηση των σχεδίων της.

Σε τέτοιου είδους διπλωματικές και ψυχολογικές …“ντρίπλες“ , η λύση είναι μία και μόνο.

Ανταπαντάς όχι με αναβλητικότητα , αλλά με σθένος , “επιθετική …διπλωματία“ και …….προχωρώντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το ΕΜΠΑΕ και την υλοποίηση της μετατροπής του στρατιωτικού δόγματος της Ελλάδας από «αμυντικό» σε «αποτρεπτικό».

Άμεση ανάθεση στη Γαλλία, για την κατασκευή των νέων φρεγατών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κλάσης AQUITAINE «πολλαπλών αποστολών»,αφού το Παρίσι αποδέσμευσε για την Ελλάδα την προχωρημένη πυραυλική τεχνολογία της εταιρίας MBDA, "Naval Scalp" (παρόμοια πυραυλική στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιούν μόνο οι ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετανία.)

Μια τέτοια κίνηση θα αλλάξει σοβαρά το τοπίο των ισορροπιών στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο δεν θα υπάρχει ούτε ένα σημείο εντός της Τουρκίας ή άλλης περιφερειακής χώρας που να μπορεί να διαφύγει μιας επίθεσης με Scalp Naval, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες «πλήγματος».

Ανταπάντηση λοιπόν στις κουτοπονηριές των γειτόνων με …..Γαλλικές φρεγάτες.

Γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα !

ΥΓ. Έχουν αλλάξει τα πράγματα και ας το καταλάβουν ..αυτοί που πρέπει. Κάποια …... sukhoi , εκεί ......στη Μαύρη Θάλασσα, τελευταία εισέρχονται συχνά εντός του FIR Άγκυρας , περνώντας το ….μήνυμα : « ???? ?????????? »

Δεν υπάρχουν σχόλια: