Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Διαπιστευτήρια Ομπάμα, Κλίντον και Μακκέιν στην AIPAC


Πηγή : Strategy-Geopolitics


Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία της διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών, Κλίντον και Ομπάμα παρευρέθηκαν στις 4 Ιουνίου στο συνέδριο του πανίσχυρου American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) που ασκεί τεράστια πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ και αποτελεί το σημαντικότερο λόμπυ των ισραηλινών συμφερόντων.
Στην ομιλία της η Χίλαρι Κλίντον τόνισε μεταξύ άλλων: "Χρειαζόμαστε έναν Δημοκρατικό στο Λευκό Οίκο. Δεν είναι μόνον το Ισραήλ που δέχεται απειλές, δέχονται απειλές και οι ΗΠΑ. Ο επόμενος Πρόεδρος θα κληρονομήσει σοβαρά προβλήματα και δύσκολες απειλές. Ο Μπους μας μετακίνησε προς λανθασμένη κατεύθυνση. Ο Μακέϊν θα συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια νέα πολιτική που θα μας κάνει ισχυρότερους. Δεν μπορούμε να σταθούμε με ισχύ δίπλα στο Ισραήλ αν δεν είμαστε ισχυροί στο εσωτερικό και αν δεν είμαστε σεβαστοί ως ηγέτες του κόσμου παντού. Οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα νέο ξεκίνημα στην εξωτερική πολιτική. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σπάνια στιγμή ευκαιρίας και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Να χτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε παρά να κάνουμε άμυνα σε ότι μας φοβίζει..."
Τα ενδεικτικά σημεία της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα:
"Ως πρόεδρος θα χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της αμερικανικής ισχύος για να πιέσω το Ιράν. Θα κάνω τα πάντα εντός των δυνατοτήτων μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τα πάντα... Σήμερα θα σας μιλήσω από καρδιάς ως πραγματικός φίλος του Ισραήλ. Γνωρίζω ότι εδώ στο AIPAC βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, καλούς φίλους. Φίλους που μοιράζονται μαζί μου την ισχυρή δέσμευση ότι ο δεσμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ είναι άθραυστος σήμερα, αύριο, άθραυστος για πάντα. Καταλαβαίνω τη σιωνιστική ιδέα ότι εκεί υπάρχει πάντα μια πατρίδα στο κέντρο της ιστορίας μας. Ως πρόεδρος ποτέ δεν θα συμβιβιβαστώ σε ότι αφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτή η δέσμευση ισχύει για μένα και για τον Μακέϊν. Η υποστήριξη προς το Ισραήλ ξεπερνά τα πολιτικά κόμματα σ’ αυτή τη χώρα. Με εμένα στο Λ. Οίκο θα υπάρχει αταλάντευτη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Θα ξεκινήσω εξασφαλίζοντας την ποιοτική αναβάθμιση του Ισραηλινού στρατού.
Εγγυώμαι ότι το Ισραήλ θα μπορεί να αμυθεί έναντι οιασδήποτε απειλής από τη Γάζα μέχρι την Τεχεράνη. Ως πρόεδρος θα διαθέσω 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοπλιστικά για το Ισραήλ, επενδύσεις που δεν γίνονται για καμιά άλλη χώρα. Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει πρωτεύουσσα του Ισραήλ, ασφαλής και αδιαίρετη. Δεν θα υποχρεώσουμε ποτέ το Ισραήλ να συρθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και η συμπεριφορά της Συρίας στο Λίβανο πρέπει να τερματιστεί..."

Σε ανάλογη εκδήλωση της AIPAC στο παρελθόν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μακκέιν είχε κατακρίνει την επιθυμία του Μπάρακ Ομπάμπα να συνατηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν. Για μία ακόμα φορά ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο περνά από το Ισραήλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: