Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Δουβλίνο 13/06/08 17:44: «Χαστούκι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έδωσε ο ιρλανδικός λαός στο μοναδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΕΕ των «27» επί της Συνθήκης που ήλθε σε αντικατάσταση του «νεκρού» Ευρωσυντάγματος. Βυθισμένη ξανά σε πολιτική κρίση η Ένωση. Εν αναμονή κοινής δήλωσης Σαρκοζί-Μέρκελ...

Η επίσημη παραδοχή του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας ήλθε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ντέρμοντ Αχερν. «Φαίνεται ότι θα κερδίσει το 'όχι'. Τελικά, για χίλιους λόγους, ο λαός μίλησε» δήλωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Εντός της ημέρας επίκειται και η «επισφράγιση» του «όχι» από την Εκλογική Επιτροπή.

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν 19 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της χώρας το «όχι» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 54,7% έναντι 45,3% του «ναι».

«Εάν οι Ιρλανδοί αποφασίσουν να απορρίψουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, προφανώς δεν θα υπάρξει Συνθήκη της Λισαβόνας» δήλωνε αργά την Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Η συνέχεια στο in.gr


Το ΟΧΙ των Ιρλανδών

Πηγή : resaltomag-forum

Συγγραφέας ΘΑΛΕΙΑ

ΟΙ λαοί της Ευρώπης δεν δαμάζονται παρά την ασφυκτική και αχαλίνωτη πλύση εγκεφάλου που τους γίνεται από τα πολυπλόκαμα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου: τα κυβερνητικά και κομματικά κατεστημένα, τα «αριστερά» ιερατεία, τους δωσίλογους «αντιεθνικιστές», τις ποικίλες επιδοτούμενες Μ.Κ.Ο και όλα τα φερέφωνα της πολυπολιτισμικότητας.
Τα κέντρα εξουσίας γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους λαούς. Γι’ αυτό τρέμουν τα δημοψηφίσματα. Εξάλλου εκεί που έγιναν, Γαλλία, Ολλανδία, εισέπραξαν ένα βροντερό ΟΧΙ ενάντια στην ευρωπαϊκή τους πολτοποίηση, με τα ευρώ-συντάγματα των Βρυξελλών ή (στο πιο καλόηχο) τις ευρώ- συνθήκες…
Τώρα ήρθε το νέο χαστούκι από το λαό της Ιρλανδίας!!!
ο ΟΧΙ των λαών είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και εθνικό: αυτά στους λαούς ταυτίζονται.
ΟΙ λαοί με το ΟΧΙ τους αντιστέκονται στην οικονομική και κοινωνική τους εξαθλίωση που επιβάλλεται από τους ανεξέλεγκτους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς των υπερεθνικών μονοπωλίων.
Αντιστέκονται ταυτόχρονα στην εθνική τους ισοπέδωση που επιβάλλεται μέσω της απώλειας της ανεξαρτησίας των εθνικών δομών εξουσίας: Δίκαιο, Εθνική Άμυνα και λοιπά…
Λένε ΟΧΙ στον πολιτισμικό τους αφανισμό και στην αλλοίωση της θρησκευτικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Αυτό το κοινωνικό- εθνικό- θρησκευτικό αίσθημα των λαών το οποίο αποτελεί το θεμελιακό στοιχείο της κοινωνικής του συνείδησης δεν μπορούν να το κάμψουν και το τρέμουν τα καθεστωτικά επιτελεία και τα προπαγανδιστικά Μαντεία του κεφαλαίου.
Γι’ αυτό και στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν ΠΟΤΕ τέτοιου είδους δημοψηφίσματα. Η «κοινωνική συνείδηση» του ελληνικού λαού (ο συνδυασμός κοινωνικού- εθνικού-θρησκευτικού) είναι από τις πλέον «ισχυρές» και ακατάλυτες παγκοσμίως…
Εδώ τα ποσοστά του ΟΧΙ θα είναι καταλυτικά!!!


Βροντερό ΟΧΙ της Ιρλανδίας για το νέο Ευρωσύνταγμα

Πηγή : ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Την περασμένη Πέμπτη 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Όπως έχουμε ξαναπεί την Συνθήκη της Λισσαβώνας είχαν υπογράψει άπαντες οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της οποίας το Σύνταγμα προϋποθέτει την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την κύρωση τόσο σημαντικών αποφάσεων.

Ο αγώνας ήταν άνισος. Αφενός επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε βάλει λυτούς και δεμένους για να πείσουν τον κόσμο, συχνά με όπλο την παραπληροφόρηση να αποδεχθεί την συνθήκη, αφετέρου επειδή η Ιρλανδία έχει μέχρι σήμερα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την θέση της στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές του ΟΧΙ να έχουν να αντιμετωπίσουν το επιχείρημα της ταχείας αναπτύξεως της χώρας μέσω της στηρίξεως από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε μέσα από μία ομιλία του εμμέσως την υποστήριξή του προς την συνθήκη, κάτι που έπαιξε μεγάλο ρόλο σε μία χώρα με ισχυρό θρησκευτικό – χριστιανοκαθολικό αίσθημα. Όλα αυτά σε συνάρτηση με το δεδομένο ότι η θετική ψήφος είναι πάντοτε πιο εύκολη έκαναν τον αγώνα των ευρωσκεπτικιστών της Ιρλανδίας ακόμη πιο δύσκολο.

Παρά ταύτα, ο εθνικισμός των Ιρλανδών είναι μεγάλος. Η εσκεμμένη ελλιπής πληροφόρηση ως προς το περιεχόμενο του 3000 σελίδων κειμένου ήταν αποθαρρυντική, οδηγώντας σε μία αποχή της τάξεως του 60% περίπου. Σε έρευνα που είχε κάνει η εφημερίδα «Irish Times» 80% των Ιρλανδών θεωρούσε ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα σημεία της συνθήκης. Ως εκ τούτου, ως σοβαρό έθνος, το μεγαλύτερο μέρος αυτών ... δεν πήγε καν να ψηφίσει, αποκρούοντας έτσι και την κατηγορία που οι ευρωλάγνοι τους προσάπτουν, ότι 3 εκατομμύρια Ιρλανδών θα αποφάσιζαν για το μέλλον 490 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Τι κατάφεραν, λοιπόν οι Βρυξέλλες με την παραπληροφόρηση και την πίεση που άσκησαν σε ένα ηρωικό και μαχητικό έθνος; Να αποφασίσει 1.500.000 για την καταδίκη των σχεδίων τους.

Η επικράτηση του ΟΧΙ έχει επιβεβαιωθεί. Η άρνηση της εθνικής υποτέλειας αγγίζει το 54%. Το ΝΑΙ φάνηκε κάποια στιγμή να κερδίζει την πλειοψηφία στην περιφέρεια της πρωτευούσης της Ιρλανδίας, του Δουβλίνου, ωστόσο μετά από λίγο οι ελπίδες των ευρωπαϊστών γκρεμίστηκαν από τα πολύ υψηλά ποσοστά του ΟΧΙ στο κέντρο του Δουβλίνου (57%) και την επικράτηση με 1 προς 2 στο βορειοανατολικό, βορειοδυτικό και νότιο τμήμα του κέντρου.

Στις Βρυξέλλες τα έχουν βάψει μαύρα, αφού αναλογίζονται τις συνέπειες που ετυμηγορία του Ιρλανδικού έθνους μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό μόρφωμα. Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Γάλλος Υπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά ζητήματα, κ. Ζουγιέ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η διαδικασία της κυρώσεως της συνθήκης πρέπει να συνεχισθεί σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. ενώ απαντώντας στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος δήλωσε ότι χωρίς το ΝΑΙ του ιρλανδικού λαού δεν θα υπάρξει συνθήκη, ο κ. Ζουγιέ είπε: «Πρέπει να βρούμε με τους Ιρλανδούς έναν τρόπο για να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος υποστήριξε ότι η Συνθήκη δεν έχει χαθεί, αφού έχει κυρωθεί ήδη από 18 εκ των 27 κρατών μελών. Πρέπει να βρούμε μια λύση, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν. Το τι εννοεί, κρύβεται στα περί «νομικών ρυθμίσεων» που ανέφερε ο κ. Ζουγιέ. Όσο για την παρότρυνση για συνέχιση της διαδικασίας των κυρώσεων της συνθήκης, γίνεται αντιληπτό ότι στην συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα θα δεσμευθούν εκ νέου οι χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία για κύρωση της συνθήκης, ενώ θα ασκηθεί ασφυκτική πίεση στην Ιρλανδία να επαναλάβει το δημοψήφισμα πριν το τέλος του έτους, ώστε να μπορέσει η συνθήκη να εφαρμοσθεί την 1η Ιανουαρίου 2009, όπως έχει αρχικά προγραμματισθεί. Το αποτέλεσμα θα συζητήσουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν την Συνθήκη αρχίζει να γίνεται ορατή η διαίρεση τους σε δύο τάσεις. Η μία τάση εκφράζεται από την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκέλα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σε κοινή ανακοίνωσή τους χθες το βράδυ είπαν: «Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την δημοκρατική απόφαση των Ιρλανδών πολιτών, ακόμη κι αν αυτή μας λυπεί». Λίγο νωρίτερα, σε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, η κ. Μέρκελ είχε πει: «Θα ευχόμασταν μία άλλη έκβαση, όμως ως καλοί Ευρωπαίοι πρέπει να δεχθούμε την κατάσταση ως έχει».

Αντιθέτως, όσοι ανήκουν στα σοσιαλιστικά στρατόπεδα, επέλεξαν την ενοχοποίηση του Ιρλανδικού λαού, προσάπτοντάς του αχαριστία αλλά και απειλώντας. Αποκορύφωμα αυτής της στάσεως ήταν η δήλωση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Τζιώρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος δήλωσε: «Ήρθε η στιγμή για μία θαρραλέα απόφαση από αυτούς που επιθυμούν την κοινή πρόοδο στο κτίσιμο της Ευρώπης, αφήνοντας απ’ έξω όσους ελλείψει σοβαρότητος, διακηρύσσουν και απειλούν να μπλοκάρουν αυτήν την πρόοδο». Έκπληξη δε προκαλεί και η δήλωση του Κροάτη Προέδρου Στίπε Μέσιτς, ο οποίος είπε: «Τώρα που αξιοποίησαν τα κοινοτικά πακέτα, τη στιγμή που έχουν υπερβολικά αναπτυχθεί, εκπλήσσομαι που η αλληλεγγύη τους έπαψε να υπάρχει».

Αντίστοιχες και οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και στελέχους των σοσιαλδημοκρατών της SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «σοβαρό πισωγύρισμα» την ώρα που κάποιος σύντροφός του το αποκαλούσε «καταστροφή». «Με όλο τον σεβασμό στην ιρλανδική ψήφο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην τεράστια πλειοψηφία της Ευρώπης να περιπαίζεται από την μειονότητα της μειονότητας μιας μειονότητας» είπε ο Πρόεδρος της SPD Αξελ Σέφερ στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου. Και προσέθεσε: «Είμαστε τρομερά απογοητευμένοι. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για πραγματική αναίδεια, μία χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο απ’ όλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς αυτήν την Συνθήκη».

Την ίδια στιγμή, που ένα μικρό έθνος της Ευρώπης, έσωζε την εθνική κυριαρχία κολοσσών σαν την Γερμανία και την Γαλλία, εδώ ασχολούμαστε με τον γάμο του Κίτσου με τον Μίτσο, με το ποιος έφαγε τον Σεργιανόπουλο και στην καλύτερη των περιπτώσεων με τον διασυρμό του Ρεχάγκελ, που μέχρι χθες ήταν ο ήρωάς μας. Κι ενώ προχθές στην βουλή η Συνθήκη της Λισσαβώνας κυρώθηκε – επί ματαίω ευτυχώς – από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, ούτε ένα κανάλι, ούτε μία εφημερίδα δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το αντικείμενο. Μόνο ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έκανε φιλότιμη προσπάθεια μέσα στην βουλή να κρούση τον κώδωνα του κινδύνου στους «εκπροσώπους» του έθνους.

Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν για άλλη μια φορά δημοψήφισμα, ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίον έκλεισε την ομιλία του ο Μάκης Βορίδης: «Έχει δυο φορές αποπειραθεί στο παρελθόν να εγκατασταθεί στην Ευρώπη μια ευρωπαϊκή αυτοκρατορία. Την πρώτη φορά την έκανε ένας ολοκληρωτισμός: η Γερμανία του Χίτλερ. Τη δεύτερη φορά αποπειράθηκε να γίνει από έναν δεύτερο ολοκληρωτισμό: από την Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Και τις δυο φορές αυτή η απόπειρα κατέρρευσε. Αν αποπειράστε να οικοδομήσετε μια νέα ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, χωρίς τη θέληση των λαών, θα καταρρεύσει ξανά και θα αναδυθούν ισχυρότερα τα εθνικά κράτη μέσα από αυτή τη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: