Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Θέμα μακεδονικής μειονότητας θέτουν επισήμως τα Σκόπια

Πηγή : ANTI WEBLOG

Προκλητική επιστολή Γκρούεφσκι που θέτει θέμα επιστροφής περιουσιών και απόδοσης ιθαγένειας σε σλαβομακεδόνες έστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, εγείροντας έτσι και επισήμως ζήτημα μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαντήσει εντός της εβδομάδος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο Νίκολα Γκρούεφσκι «επαναλαμβάνει τις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων και επιχειρεί να προκαλέσει εμπόδια στη διαδικασία διαπραγματεύσεων που διεξάγεται στα Ηνωμένα Έθνη». Ο ίδιος εντάσσει την επιστολή Γκρούεφσκι σε τακτική κωλυσιεργίας από την πλευρά της FYROM και τονίζει ότι «η Ελλάδα δε θα παρασυρθεί και δε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε: «Εμείς, χάριν των εθνικών μας συμφερόντων, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, εννοείται, όμως, με κάποιο minimum, χωρίς να διακυβευτεί ο μακεδονικός λαός, το έθνος και η γλώσσα». Ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι «η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» αποτελούν γι αυτόν την «κόκκινη γραμμή» των διαπραγματεύσεων για την ονομασία. Είναι λοιπόν προφανές ότι επί της ουσίας η σκοπιανή πλευρά αλλάζει τακτική και ζητά να αναγνωριστεί η ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας, ενώ η ελληνική πλευρά αιφνιδιάζεται και πάλι.


Εκτός ορίων το θράσος και η προκλητικότητα των Σκοπιανών
Πηγή : strategy-geopolitics

Απόρρητο διπλωματικό έγγραφο από τα Σκόπια προειδοποιεί ότι ακραίοι εθνικιστές ετοιμάζονται να προπαγανδίσουν και σε ελληνικό έδαφος την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας»! Σκοπεύουν συγκεκριμένα να διοργανώσουν εκδηλώσεις της «4ης παγκόσμιας συνάντησης παιδιών-προσφύγων από την "Αιγαιατική Μακεδονία"», σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί διεθνώς ότι υπάρχει θέμα «μακεδονικής» μειονότητας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί εγκαίρως για το θέμα από το γραφείο του ελληνικού Συνδέσμου στα Σκόπια με έγγραφο που αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής».
Πέρα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Μελίτη Φλώρινας, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος, βρίσκεται προ των πυλών η εφαρμογή σχεδίου για τη διεκδίκηση περιουσιών στην Ελλάδα.
Αναμένεται μάλιστα προσφυγή ακόμα και σε αμερικανικά δικαστήρια από όσους είναι υπήκοοι των ΗΠΑ, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τις εβραϊκές περιουσίες. Κορωνίδα όλων αυτών αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις των αυτοαποκαλούμενων "Αιγαιατών Μακεδόνων" και η κυβέρνηση του ανέλαβε την οικονομική τους κάλυψη, την τεχνική υποστήριξη και προβολή τους, περιλαμβάνοντας βέβαια και αυτές στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο N. Γκρούεφσκι θα παραστεί μάλιστα και θα απευθύνει χαιρετισμό. Να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο είχε στηθεί έξω από τα Σκόπια μια προκαταρτική εκδήλωση των «Αιγαιατών» για τα «60 χρόνια της εξόδου», στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν και πάλι ο Ν. Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: