Επιβεβαιώθηκε πλήρως (δυστυχώς και το εννοούμε) το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π» της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο «Πάρθειο Βέλος απ' την απερχόμενη διοίκηση Μπους φοβούνται στην κυβέρνηση» και συγκεκριμένα στο Σκοπιανό.
Σημειώναμε συγκεκριμένα ότι:
• Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του φοβούνται αμερικανική προβοκάτσια στο Σκοπιανό λόγω της στάσης του έναντι της Ρωσίας που έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον.
• Φοβούνται συγκεκριμένα μια πρόταση του Μ. Νίμιτς «με ικανοποίηση των σκοπιανών όρων σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος (που θα προτείνει) αλλά και την απαίτησή τους για αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».
Αυτό ακριβώς και συνέβη!
Δηλαδή έγινε αυτό που φοβόμασταν και απευχόμασταν.
Ο Μ. Νίμιτς με τη νέα πρότασή του:
- Για πρώτη φορά έβαλε στην ατζέντα της διαπραγμάτευσής του το ζήτημα «μακεδονικής εθνότητας», κάτι που η Αθήνα ούτε καν συζητά, αλλά και κάτι που δεν ανήκει στο αντικείμενο της διαπραγμάτευσής του, δεν έχει δηλαδή εντολή να συζητήσει κάτι πέραν του ονόματος και του εύρους χρήσης του!
Ουσιαστικά δηλαδή ικανοποίησε τις ορέξεις της Ουάσινγκτον για μια προβοκάτσια ενάντια στην κυβέρνηση Καραμανλή και προσωπικά ενάντια στον έλληνα πρωθυπουργό, επειδή είναι οργισμένη με τα «ρωσικά» του ανοίγματα.
Μια προβοκάτσια που ήρθε στην πλέον ακατάλληλη στιγμή, ένα ύπουλο χτύπημα την περίοδο που η Ελλάδα είχε οικοδομήσει στέρεες διεθνείς συμμαχίες επί του επίμαχου θέματος, ενώ αντίθετα τα Σκόπια με την τυχοδιωκτική στρατηγική του πρωθυπουργού τους είχαν απομονωθεί.
Τώρα η Ουάσινγκτον επιχειρεί να στριμώξει την Ελλάδα. Επενδύει στην εκτίμηση, ότι αν η χώρα μας απορρίψει το «πακέτο» εξαιτίας αυτού του απαράδεκτου σημείου του, τότε οι όροι θα αντιστραφούν. Η Ελλάδα θα φαίνεται η αδιάλλακτη και έτσι, εκτιμά η Ουάσινγκτον, θα απομονωθεί διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση αυτή η απαράδεχτη πρόταση Νίμιτς επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, να αλλάξει τους διεθνείς συσχετισμούς, να οδηγήσει τη χώρα μας και τον έλληνα πρωθυπουργό «στη γωνία».
Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απόρριψη αυτής της νέας πρότασης Νίμιτς.
Είναι το στοιχειώδες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Άλλωστε τυχόν έστω και έμμεση αποδοχή αυτής της απαράδεκτης θέσης θα την οδηγούσε στον γκρεμό, δεδομένης μάλιστα και της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται.
Αλλά έγκυροι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Καραμανλής να προχωρήσουν και σε μια άλλη κίνηση, περήφανη:
· Δηλαδή να απαιτήσει την απομάκρυνση του Μ. Νίμιτς απ' τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή, καταγγέλλοντάς τον για έλλειψη στοιχειώδους αντικειμενικότητας.
Να επισημάνει δηλαδή το παγκοίνως γνωστό. Ότι ο Νίμιτς, στην πολύχρονη θητεία του στη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή, ούτε μια φορά δεν «έπαιξε» αντικειμενικά. Πάντοτε έπαιζε το σκοπιανό παιχνίδι. Πάντοτε στήριζε τις σκοπιανές θέσεις.
Είναι, πιστεύουμε κι εμείς, μια αναγκαία θέση. Και είναι η ώρα να την πάρει αυτήν τη θέση η κυβέρνηση της Ελλάδας…
Φιάσκο της διπλωματίας μας!
Αυτό το άθλιο παιχνίδι που παίζει δύο χρόνια ο αμερικανός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, που αποδεικνύει ότι είναι εγκάθετος της Ουάσινγκτον -και μην πει κανείς ότι υπερβάλλουμε γιατί ο κ. Νίμιτς ποτέ δεν έκανε μια πρόταση υπέρ των ελληνικών θέσεων, ποτέ δεν είπε στους Σκοπιανούς ότι δεν μπορούν να λέγονται «Μακεδονία»- αποδεικνύει την ανικανότητα του διπλωματικού μας σώματος και φυσικά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είναι δυνατόν η υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να μην είχε μυριστεί πού το πηγαίνει ο κύριος αυτός. Και καλά η υπουργός, που μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν είναι έμπειρη στα της διπλωματίας, οι διπλωμάτες μας όμως χαμπάρι δεν πήραν τις προθέσεις αυτές του... αντικειμενικού και... αμερόληπτου εκπρόσωπου των Ηνωμένων Εθνών; Δεν κατάλαβαν ότι ήταν ουσιαστικά εκπρόσωπος των Σκοπίων και στήριζε πάντα τις ληστρικές κατά της Ελλάδας απαιτήσεις τους; Μετά τη συνάντηση, της περασμένης Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, του κ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, φαίνεται να επισπεύδονται οι εξελίξεις και πιθανόν να αποκρυσταλλωθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το επόμενο δεκαήμερο. Πάντως πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα του εύρους χρήσης της ονομασίας για τα Σκόπια, με το πακέτο του κ. Νίμιτς να μην καλύπτει για την ώρα την ελληνική θέση για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. «Η συζήτηση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας», είπε ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.
«Πιστεύω ότι κατάλαβε ο κ. Νίμιτς αυτά που του είπα σε προσωπική βάση», πρόσθεσε. Καλά, τόσον καιρό δεν καταλάβαινε ο κ. Βασιλάκης ότι ο κ. Νίμιτς υιοθετούσε όλες τις αθλιότητες των Σκοπίων; Οι δηλώσεις του κ. Νίμιτς και οι προτάσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε κακός χειριστής του εθνικού θέματος. Είναι αληθές ότι ο εθνικισμός της ηγεσίας των Σκοπίων είναι πέραν των ορίων, αλλά και η αποτυχία της κυβέρνησης είναι μια πραγματικότητα».
Του Στέλιου Παπαθεμελή Προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης
Πηγή : Δημοκρατική Αναγέννηση
Στα Ηνωμένα Έθνη την προσεχή εβδομάδα οι φιλοσκοπιανοί κύκλοι της Ουάσινγκτον θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν «λύση» κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους.
Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα έχει βουλιάξει στη βαρειά εσωτερική του παθογένεια και θα αποτελεί έκπληξη αν βρει χρόνο να ασχοληθεί με τα εις βάρος μας τεκταινόμενα και να αντιδράσει - και πώς άραγε;- σ’ αυτά.
Ωστόσο τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και σε οριακό σημείο:
Ο επίσημος μεσολαβητής του ΟΗΕ εκτός από την παροιμιώδη αναποτελεσματικότητά του πέταξε πια το προσωπείο και απεκάλυψε τον αληθινό εαυτό του. Ταυτίσθηκε και προωθεί τις παρανοϊκές αξιώσεις του Γκρουέφσκυ.
Θεσμικά πας διαμεσολαβητής οφείλει να είναι (και να φαίνεται) υπεράνω πάσης υποψίας. Αμερόληπτος, αδιάβλητος, αντικειμενικός, τίμιος.
Ο κ. Νίμιτς δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. Άρα είναι αναξιόπιστος. Οι οψιγενείς «ιδέες» του να διευρύνει «αυτογνωμόνως» το αντικείμενό του (διευθέτηση αποκλειστικά και μόνο της ονομασίας) συνιστά προφανή παραβίαση της απόφασης 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η πραξικοπηματική εκ μέρους του ενσωμάτωση ζητημάτων εθνότητας, ταυτότητας, μειονότητας, που η Ελλάς έχει ανέκαθεν αποκρούσει μετά βδελυγμίας υποχρεώνει την Ελλάδα σε αντεπίθεση.
Οι ΗΠΑ επί χρόνια συντηρούν και ανασύρουν ευκαίρως – ακαίρως αναλόγως της συγκυρίας, από την κατάψυξη κατασκευασμένα μειονοτικά ζητήματα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εβδομάδα ενεφανίσθη αυτόκλητη η φερόμενη ως «ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων» η αμερικανίδα Μακ Ντάγκαλ. Πήγε εκτός της Θράκης και στην Φλώρινα συνοδευόμενη εκεί από 2 σκοπιανά κανάλια. Στη Φλώρινα διέθεσε 6 ώρες στην ομάδα των πρακτόρων και 30́ μόλις λεπτά στους εκπροσώπους της πόλης.
Δεν είναι άσχετο με την συστηματική άσκηση πιέσεων το κρούσμα της Χιλής που λόγω της …γελαστής εξωτερικής μας πολιτικής ονόμασε προχθές τα Σκόπια « Μακεδονία».
Στη Ν. Υόρκη θα επιχειρηθεί από πλευράς απερχόμενου Μπούς που αφού απέτυχε σε όλα τα πεδία εξωτερικής αλλά φευ και εσωτερικής πολιτικής, να εγγράψει μία νίκη, στο σκοπιανό. Αυτή τη χαρά δεν θα πρέπει να του τη δώσουμε. Δεν την αξίζει!
Τα γεγονότα είναι κραυγαλέα. Επιβάλλουν άμεση και δραστική παρέμβαση.
Με εύσχημο (ή άσχημο -λίγη σημασία έχει) τρόπο
α. Να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι να ξεκουμπισθεί ο Μπούς και η παρέα του.
β.Να ζητηθεί για τους λόγους που εξετέθησαν η αντικατάσταση του Νίμιτς.
γ.Οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν μετά τον Ιανουάριο από μηδενική βάση, δηλαδή σε απλά ελληνικά: Τα Σκόπια να πάρουν όποιο όνομα θέλουν εκτός απ’ το Μακεδονία. Όλα τα ονόματα δικά τους εκτός απ’ το δικό μας.
δ. Να κινηθεί Αθήνα και Ομογένεια σε δέσμευση των δύο υποψηφίων Προέδρων να ανακαλέσουν το όνομα Μακεδονία που έδωσε ο απερχόμενος Μπούς στα Σκόπια και να υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις αλλοιώς καμία ελληνοαμερικανική ψήφος σε κείνον που δεν θα ανταποκριθεί σ’ αυτό το αίτημα.
Αν ξεσηκωθούμε θα κερδίσουμε το στοίχημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου