Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

H Eλλάδα έτοιμη για το βέτο του Δεκεμβρίου

Πηγή : Strategy-Geopolitics

Μετά από την απόρριψη του Σχεδίου Νίμιτς από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Γκρουέφσκι τοποθετήθηκε αρνητικά για την τελευταία δέσμη ιδεών του μεσολαβητή του ΟΗΕ. «Αν ο κ. Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί την πλέον κατάλληλη βάση για να φθάσουμε σε οριστική λύση, εγώ συμφωνώ και επαυξάνω», δήλωσε σχετικά.

Έτσι θεωρείται βέβαιο πλέον πως ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για την ονομασία, τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Η ΠΓΔΜ που υπέκυψε στις εσωτερικές (αλβανική μειονότητα) και εξωτερικές πιέσεις (ΗΠΑ) για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου παραμένει εκτός των ευρωατλαντικών δομών. Η Αθήνα, πιστή στη πολιτική «μη λύση = μη πρόσκληση», θα προσπαθήσει να κάμψει την αδιαλλαξία της γείτονος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Για την ιστορία, η σκοπιανή κυβέρνηση πριν το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ είχε "απειλήσει" μεταξύ άλλων με:
- επαναφορά της σημαίας με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας,
- καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας,
- προσφυγή στη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος και προώθηση των ζητημάτων της δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα
- ενίσχυση των σχέσεων με το ψευδοκράτος και
- μετονομασία κτιρίων και δρόμων στην ΠΓΔΜ με ονόματα της αρχαίας Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: