Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Ματ Μπράιζα: Η Ελλάδα πρέπει να απομακρυνθεί από τη Ρωσία

Πηγή: politis-gr


Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Μπράιζα, λίγο πριν (και τυπικά) από το τέλος της διοίκησης Μπους, θέλησε σε μια ύστατη προσπάθεια του να επαναλάβει το γνωστό …. «ποίημα του».

Συμβούλεψε (….;)λοιπόν Αθήνα και Άγκυρα να απευθυνθούν σε Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για τα «προβλήματα του Αιγαίου».

Φαίνεται ότι η χρηματοπιστωτική κρίση προκαλεί (μεταξύ άλλων) παρενέργειες στους εγκεφάλους του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αποδεικνύοντας ότι έχουν κοντή και λανθάνουσα επιλεκτική μνήμη.

Δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα μας άλλαξε πορεία αποκόβοντας τα μονοπάτια του «yes men» και … «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», του μεγαλύτερου μεταπολεμικά πολιτικού σκανδάλου των Ιμίων.

Αυτού του σκανδάλου που κατέστησε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο , «ξεπουλώντας» τεράστιες Ελληνικές πετρελαιοφόρες περιοχές και για το οποίο καμιά ….εξεταστική και προανακριτική επιτροπή δεν θα μπορούσε να αποδώσει ποτέ την καθοριζόμενη από τον νόμο κατηγορία και την αρμόζουσα ποινή. Την κατηγορία της Εθνικής προδοσίας και την σκληρή ποινή της.

Βλέπετε η Εθνική συνείδηση των τότε αρμοδίων «περιοριζόταν» στο ιταμό … «λιγότερα στρέμματα γης για να κοιμούνται ήσυχοι» (εδώ)

Αυτού του σκανδάλου που έδωσε προχθές το …. «δικαίωμα» στον κ. Μπράιζα να τα ονομάσει ……. Υμια/Καρντάκ!

Στην επισήμανση δε του δημοσιογράφου ότι ομιλεί για τα …Ίμια, ανταπάντησε ότι: «Δεν το είπατε εσείς. Εγώ είπα Υμια/Καρντάκ. Η κάθε πλευρά έχει τη δική της ονομασία για το νησάκι. Σωστά; »…….

Προχώρησε και άλλο ο κ. Μπράιζα. , ευρισκόμενος προφανώς σε πλήρη σύγχυση και απουσίας ουσιαστικής επίγνωσης της θέσης που ευρίσκεται η χώρα του στο σημερινό γεωπολιτικό παιχνίδι... .

Μας κάλεσε για ακόμη μια φορά ....σε ενεργειακή απομάκρυνση από τη Μόσχα, προσποιούμενος ότι ομιλεί και ενδιαφέρεται για το ....καλό μας (.....).

«Θέλουμε σας βοηθήσουμε, να πετύχετε τους δικούς σας στόχους, μακριά από τη χώρα εκείνη που, ήδη, σας εφοδιάζει με το ….83% του φυσικού αερίου, που είναι η Ρωσία!»…δήλωσε με ακραία κουτοπονηριά , θέλοντας για ακόμη μια φορά να ….υπενθυμίσει στα εδώ ….παπαγαλάκια τους , την «γραμμή» που τους έχουν δώσει.

Γραμμή που συνεχώς υπενθυμίζουν στους διευθυντές των εξαρτωμένων ΜΜΕ (και είναι δυστυχώς η πλειονότητα) μέσω επαναλαμβανόμενων συγκεντρώσεων στην Αμερικανική πρεσβεία ( μη τολμήσει κανείς να το διαψεύσει γιατί υπάρχουν τα στοιχεία με τα ονόματα των συμμετεχόντων).

Για να τελειώνουμε με το παραμύθι των παπαγάλων του Στέητ Ντηπάρτμεντ, να ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική βούληση της χώρα μας και η στρατηγική επιλογή της είναι η διασφάλιση ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ πηγών ενέργειας.

Οι δύο αγωγοί Sοuth Stream και TGI (Tουρκίας, Eλλάδας, Iταλίας) δεν είναι ανταγωνιστικοί αλλά αντιθέτως συμπληρωματικοί. Εκτός αυτού δεν πρόσεξαν( ή δεν ήθελαν να την προβάλουν) την σημειολογία της προχθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού, στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και τον κεντρικό αγωγό Υψηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου στους Αγ. Θεοδώρους.

Μιας επίσκεψης στην περιοχή Σάββατο πρωί-πρωί 8-8.30 η ώρα , χωρίς κανένα «κλακαδόρικο» χαρακτήρα αφού σε αυτή ευρίσκοντο ΜΟΝΟ ελάχιστοι υπηρεσιακοί παράγοντες του έργου, οι βουλευτές του νομού και λιγοστοί άνθρωποι του επιτελείου του Πρωθυπουργού.

Που άλλες εποχές πριν χρόνια που οι πλαστικές σημαιούλες του αγαπητού φίλου Κίμωνα Κουλούρη ,σε παρόμοιες επισκέψεις ξεκινούσαν από τα …διόδια της Ελευσίνας. ….Αξέχαστες εποχές !

Τέλος πάντων. Η επίσκεψη έχει την σημειολογία της αφού έρχεται μετά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη «Σαουδική Αραβία του φυσικού αερίου» το Κατάρ, και τις συζητήσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο σχεδιασμό μας βλέπετε θεωρούμε τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού ως τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας για την εισαγωγή αερίου. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές και από αυτήν την άποψη θεωρούμε το Κατάρ ως έναν πολύτιμο δυνάμει εταίρο.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ως απάντηση στον κ. Μπράιζα και στα λεγόμενα του περί …83% ότι, με βάση τις υπάρχουσες συμβάσεις, για το 2009 είναι εξασφαλισμένα περίπου 3 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου που παραδίδονται στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 600 εκατ. αλγερινού αερίου που παραδίδονται σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στον σταθμό της Ρεβυθούσας και περίπου 750 εκατ. αζέρικου αερίου που αγοράζουμε από την Τουρκία.

Δηλαδή το ρώσικο αέριο που εφοδιαζόμαστε είναι ….68% και όχι 83% που ισχυρίζεται ο κ. Μπράιζα.

Στα περί …εξάρτησης και ….μονοπωλίου που προωθεί λοιπόν το Στέητ Ντηπάρτμεντ ( με ψευδή νούμερα) και αναπαράγουν τα εδώ φερέφωνα τους , η απάντηση είναι ΜΙΑ και αυτή θα έπρεπε να έχει δοθεί από το ΥΠΕΞ: «Αφού ένα από τα πλεονεκτήματα των διπλωματών είναι να μιλάνε για άλλες χώρες και όχι για τη δική τους και αφού εσείς ομιλείτε για την δικιά μας, εμείς θα μιλήσουμε για τις ……HΠA. Σύμφωνα με τα στοιχεία η χώρα σας (ΗΠΑ) βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από έναν προμηθευτή, τον Kαναδά, σε ποσοστό (αληθινό και όχι ψευδές) ….82,5%»

Σας επιστρέφουμε λοιπόν κ. Μπράιζα το ….. «Αναρωτιέμαι ποια πολιτική ηγεσία δεν βλέπει ότι μια τέτοια εξάρτηση είναι επικίνδυνη» που είπατε , γιατί όπως αποδεικνύεται το ερώτημα θα έπρεπε να το θέσετε ….. εσείς στην κυβέρνηση σας.


ΥΓ. Η κατευθυντήρια γραμμή της τελευταίας συνάντησης με τα εδώ φερέφωνα τους ήταν η ….αλλαγή στην …..καταλληλότητα … μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: