Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Οι ξένοι βλέπουν ευρύτερη αστάθεια! - Στη γωνία περιμένουν οι Τούρκοι

Θα ενθυμούνται οι αναγνώστες μας την αποκαλυπτική είδηση του «Π», προ δύο μόλις εβδομάδων, σύμφωνα με την οποία ανώτερος βρετανός διπλωμάτης εις επήκοον στελεχών αθηναϊκών ΜΜΕ είπε ότι «αυτός είναι ο καταλληλότερος καιρός να λύσει κάποιος τα προβλήματά του με την Ελλάδα»!

Δεν ξέρουμε αν εγνώριζε κάτι περισσότερο από τους συνδαιτυμόνες του. Φαίνεται όμως ότι κάτι ήξερε. Αλλ' ό,τι και να συμβαίνει, γεγονός είναι ότι τα γεγονότα τον επιβεβαιώνουν πανηγυρικώς. Όσοι δε από αυτούς διάβασαν την είδηση στο «ΠΑΡΟΝ», δεν πρέπει ν' αμφιβάλλουν ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Και για να μη μείνουμε στα θεωρητικά, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών ας φροντίσουν να μάθουν περισσότερα για εκθέσεις κάποιων πρεσβειών εδώ προς τα οικεία των κέντρα. Γιατί αυτά που διασπείρονται στα διεθνή ΜΜΕ -και κυρίως τα δηλητηριώδη- ωχριούν μπροστά στις εκτιμήσεις κάποιων από τις δυτικές ιδίως πρεσβείες.

Από διαρροές που υπάρχουν σε μια τέτοια έκθεση -την οποία έχουν υπόψη τους στο υπουργείο Εξωτερικών- διατυπώνονται και μάλιστα ευθέως οι εκτιμήσεις:

1. Για ευρύτερη αστάθεια που επίκειται και θ' αποβεί καταλυτική για το συνολικό πολιτικό σύστημα της χώρας, η οποία και «θα εισέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας» λόγω πολυδιασπάσεως στα κομματικά σχήματα.
2. Για καταλυτικές τάσεις εσωτερικής αποδομήσεως με σοβαρές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, α) της οικονομίας, β) των εξωτερικών πιεστικών προβλημάτων γ) της ασφάλειας, με την έννοια της εσωτερικής σταθερότητος.

Εικάζεται ότι το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν εκβιαστικές τουρκικές ενέργειες στον αιγαιωτικό χώρο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τους κλιμακούμενους εσωτερικούς περισπασμούς, προάγοντας καταστάσεις τετελεσμένων, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν πιεστικότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τα Σκόπια.

Ήδη διαφαίνονται τέτοιες τάσεις, ενώ από πλευράς των εδώ ευρωπαϊκών πρεσβειών εκτιμάται ότι οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές. Με κρίσιμες αναμετρήσεις, οι οποίες θα επιτείνουν την αβεβαιότητα που ήδη προέκυψε από τα τελευταία δραματικά γεγονότα.Κι αυτό, πέρα από την οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε αδοκήτως από αυτά που συνέβησαν και που εκτροχιάζουν ήδη τους κυβερνητικούς προγραμματισμούς. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά τρόπο ραγδαίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν και των οποίων κοινωνός είναι η ηγεσία της χώρας.

Υπό το φως αυτών των έγκυρων πληροφοριών, αλλά και των ενδείξεων που υπάρχουν για τις καταθλιπτικές προοπτικές που θ' αναπαραχθούν, οι ευθύνες και της κυβερνήσεως και της αντιπολιτεύσεως (ιδιαίτερα της αξιωματικής) είναι, κυριολεκτικώς, ασήκωτες. Γιατί εάν δεν υπάρξουν ψύχραιμες εκτιμήσεις και κυρίως αποτίμηση των προφανών κινδύνων, ο τόπος θα συρθεί σε μη αναστρέψιμη κατιούσα. Με μοιραίες έως και ολέθριες συνέπειες.




Αγάντα ως τις 20 Γενάρη!

Πάντως έχει την αξία του να επαναφέρουμε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Καραμανλής και οι επιτελείς του ρίχνουν ειδικό βάρος στην… υπερατλαντική επιχείρηση αποσταθεροποίησής του... Δηλαδή στις αφόρητες πιέσεις που δέχεται απ’ την απερχόμενη διοίκηση Μπους για τα γνωστά θέματα (Κυπριακό, βέτο για τα Σκόπια, πολιτική των αγωγών και ρωσικό «άνοιγμα»), θέματα στα οποία δεν κάνει τα χατίρια της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας τόνιζε στενός του συνεργάτης:
«Το θέμα είναι να αντέξουμε μέχρι τις 20 Γενάρη!»

Υπονοούσε δηλαδή ότι είναι ένα σημαντικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό να αντέξει μέχρι την ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, επειδή ευελπιστεί ότι αυτός θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική έναντι της Ελλάδας, πιο «λάιτ» και «διακριτική», χωρίς τουλάχιστον τις αφόρητες πιέσεις της διοίκησης Μπους…

Άλλωστε είναι ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων και η νέα συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Μπράιζα στον «Ελεύθερο Τύπο» την περασμένη Κυριακή (είχε προηγηθεί ανάλογη και στην «Καθημερινή»), με την οποία καλεί τον Καραμανλή «να απομακρυνθεί απ’ τη Ρωσία και ν’ αλλάξει στρατηγική στον ενεργειακό τομέα».

Φυσικά, αυτήν τη στιγμή είναι αβέβαιο αν πράγματι η νέα διοίκηση Ομπάμα θα είναι πιο «διακριτική» σε πιέσεις και επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης.

Ωστόσο το επιτελείο του Κ. Καραμανλή αισιοδοξεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά. Και βασίζει την αισιοδοξία του αυτή στην ανοιχτή γραμμή που υπάρχει με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, μια γραμμή μάλιστα όχι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά μέσω δύο στελεχών απ’ το ευρύτερο ελλαδικό λόμπι, του στενού συνεργάτη του Ομπάμα και υπουργού Οικονομικών του Ιλινόις Γιαννούλα και του Κύπριου Πανίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: