Η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή ως επιλογή από τους Ρώσους τουρίστες και τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία και παρά την κρίση, την ανασφάλεια και τα υπάρχοντα ερωτηματικά πρωταγωνιστεί ως τουριστικός προορισμός, δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο της τουριστικής έκθεσης της Μόσχας ΜΙΤΤ.
"Εμείς, ως απάντηση στην κρίση και μεταξύ των πρώτων μας μέτρων ήταν η μείωση των κοστολογίων των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, μηδενίσαμε τους έμμεσους φόρους, επιδοτήσαμε την εργασία, κάναμε ό, τι μπορούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τις ανελαστικές δαπάνες και να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Αυτό έχει σαν ανταπόκριση φτηνότερα πακέτα παντού και στη Ρωσία, γεγονός το οποίο εισπράττω από παντού", σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος τόσο πριν, όσο και μετά τις διαδοχικές συνεντεύξεις του σε ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση.
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε με ικανοποίηση σε όσα γίνονται ειδικά την τελευταία χρονιά για την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες μέσω του Visa Centre στη Μόσχα, με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζουν και τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, η Ελλάδα να είναι η χώρα που βγάζει πιο γρήγορα τις θεωρήσεις από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο Κ.Μαρκόπουλος, μετά την επιτυχία του συστήματος στη Μόσχα, και την επικείμενη λειτουργία άλλων τριών Ελληνικών Κέντρων Θεωρήσεων σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, ξεκινώντας από το Αικατερινμπούργκ στα Ουράλια και το Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία, με προοπτική ανάπτυξής τους άμεσα και στο Ροστόφ-Να-Ντανού και την Σαμάρα. "Επενδύουμε σε χρήμα, σε διοικητικές ενέργειες και σε μείωση της γραφειοκρατίας για να πάρουμε πίσω αυξημένη επιχορήγηση τουρισμού. Αυτή νομίζω ότι είναι η πρόκληση και η απάντηση στην εποχή", είπε ο κ. Μαρκόπουλος, δηλώνοντας ότι εισπράττει από τις έως τώρα επαφές του στη Μόσχα "ένα τεράστιο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, προς την Ελλάδα", γι' αυτό και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κάνουν ό,τι πρέπει για "να είμαστε μπροστά και παρόντες".
Ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε ότι "η τουριστική περίοδος δεν είναι πλέον μόνο Ιούλιος - Αύγουστος. Είναι και ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης. Πέρσι είχαμε 60% περισσότερες βίζες τον Σεπτέμβριο γιατί μπήκαν κάποια καινούργια τσάρτερς. Άρα έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας", σημειώνοντας ότι η μάχη θα δοθεί ως το τέλος και "το αποτέλεσμα θα το μετρήσουμε στις 31 Δεκεμβρίου".
"Οι ρώσοι τουρίστες που ήρθαν πέρσι στην Ελλάδα ήταν λίγο περισσότεροι από 300 χιλιάδες", είπε ο κ. Μαρκόπουλος, σημειώνοντας ότι "αισθανόμαστε πως τα περιθώρια αύξησης είναι πάρα πολύ μεγάλα. Εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και αισθανόμαστε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ως τουριστική επιλογή την Ελλάδα".
Αναφερόμενος ειδικότερα στις έως τώρα κρατήσεις, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι "καμιά χώρα στον κόσμο δεν βρίσκεται στον ίδιο αριθμό κρατήσεων, που βρισκόταν και πέρσι, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν αποφάσεις για τις διακοπές τους αργότερα απ' ό,τι πέρσι, λόγω κρίσης. Και είναι πάρα πολύ λογικό.
Έτσι εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή την περίοδο με την περσινή και να βγάλουμε αποτελέσματα. Επίσης, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προβολή και την προσπάθεια της χώρας μας, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και τέλος, για πρώτη φορά, στα ελληνικά δεδομένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας κάνει συναντήσεις με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, χωρίς αναστολές και χωρίς ταμπού".
Μιλώντας για τα επενδυτικά προγράμματα και τον Αναπτυξιακό Νόμο ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι "για πρώτη φορά υπάρχει Ειδικός Γραμματέας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και έχει παράλληλα και την ευθύνη των συγχρηματοδοτούμενων έργων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", έτσι ώστε να γίνει αποδοτική εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας χιλιάδων τεμαχίων γης μεγάλης τουριστικής αξίας και πρόσθεσε ότι "ο συνδυασμός της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, με τα ιδιωτικά κεφάλαια ελληνικά ή ξένα τα οποία θα προκύψουν θα δημιουργήσουν εύκολες δομές επένδυσης. Γνωρίζω ήδη ότι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σχέδια επενδύσεων, ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε επένδυση είναι καλοδεχούμενη, με βάση όμως τους όρους και τις διαδικασίες της Ε.Ε.".
Ο κ. Μαρκόπουλος συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γ. Κοφίνη και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Εμ. Αλεξανδράκη και πραγματοποιεί εντατικές συναντήσεις με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες και αξιωματούχους. Αύριο θα παραστεί στα εγκαίνια της δεύτερης τουριστικής έκθεσης της Μόσχας IntourMarket, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας και των Αρχών της Μόσχας.
Πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου