Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου τα κρίσιμα σενάρια της "Ηγεμών"

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εκτιμά πως η περίοδος πιθανής εκδήλωσης κάποιου είδους τουρκικής προκλητικής ενέργειας που στόχο θα έχει να νομιμοποιήσει de facto τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, το κρίσιμο διάστημα θεωρείται πως είναι από την Κυριακή 22 Μαρτίου έως την Δευτέρα 30 Μαρτίου όπου και θα λάβουν χώρα μεγάλες αποβατικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Doganbey με την συμμετοχή της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης.

Μία απλή εξέταση στον χάρτη υποδηλώνει πως η αμφίβια άσκηση θα λάβει χώρα στο κεντρικό τομέα του Αιγαίου στις ακτές της Μικράς Ασίας σε μία περιοχή νοτίως της Σμύρνης η οποία βρίσκεται μεταξύ της Σάμου και της Χίου. Με άλλα λόγια η αποβατική δύναμη πρόκειται να παρεμβληθεί μεταξύ των δύο μεγάλων νήσων του ανατολικού Αιγαίου με τους κατοίκους της Σάμου να είναι οι «τυχεροί» που θα ατενίσουν την αρμάδα να διεξάγει τα γυμνάσια σε απόσταση αναπνοής από αυτούς.

Όμως, η άσκηση καθαυτή δεν θεωρείται πως πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ο προβληματισμός της χώρας μας έγκειται στο δρομολόγιο που η πολυεθνική δύναμη πρόκειται να ακολουθήσει για να φτάσει στο Doganbey και να ελλιμενιστεί στο συγκεκριμένο σημείο. Τα σκάφη προβλέπεται να περάσουν νοτιοδυτικά των Δωδεκανήσων κάτι το οποίο δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια κίνησης μέσα σε ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα ή εναέριο χώρο, αφού η περιοχή είναι διάσπαρτη από ελληνικά νησιά και νησίδες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγουν αμφίβιες ασκήσεις στην Κύπρο, στον τομέα των Αγγλικών βάσεων, στα πλαίσια της Taurus Deployment. Όπως σημειώνεται από τους συμμετέχοντες στην άσκηση αξιωματικούς οι ασκήσεις στην Κύπρο ήταν μία «πρώτη γεύση» για το τι πρόκειται να ακολουθήσει «σε άλλες ασκήσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου» όπου οι επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας.

Προφανώς αφού τα σκάφη βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο για να φτάσουν στο κεντρικό Αιγαίο και να ελλιμενιστούν στο Doganbey θα πρέπει να περάσουν από το νοτιοανατολικό Αιγαίο και φυσικά νοτιοδυτικά των Δωδεκανήσων. Ακριβώς η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα εάν τα συμμαχικά σκάφη αποφασίσουν να θεωρήσουν την τουρκική άποψη περί «διεθνούς νομιμότητας» ως έγκυρη και δεν εισακουσθεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο, η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση και, όπως αναφέρεται, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αντιμετώπισης κάθε προσπάθειας δημιουργίας κλίματος αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην περιοχή.

Ας σημειωθεί πως για άλλη μία φορά η ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Από το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, μέχρι την σύγκρουση των δύο F-16 στον αέρα, τις συχνές υπερπτήσεις τους τελευταίους μήνες πάνω από το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι και τις ρωσικές ασκήσεις ή την περίπτωση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους η ένταση μεταφέρεται στην περιοχή η οποία αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας αλλά και τον συνδετικό κρίκο του Αιγαίου με την ανατολική Μεσόγειο, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: