Ρόλο συνηγόρου της Τουρκίας στη Θράκη ανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα: σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έθεσε ζήτημα ανταλλαγμάτων στη Θράκη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!
Παρ΄ ότι η πολυσυζητημένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και είχε διάρκεια μόλις δέκα λεπτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στον κ. Βαρθολομαίο για τα επιχειρήματα των Τούρκων, σύμφωνα με τα οποία για να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρέπει η Αθήνα να δώσει ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης...
Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το ζήτημα του έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφερε τον κ. Βαρθολομαίο σε δύσκολη θέση, καθώς «ξαφνικά βρέθηκε απολογούμενος εκ μέρους της Αθήνας, να υπογραμμίζει ότι το Πατριαρχείο είναι ξεχωριστό θέμα και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη».
Τι ζητούν για τη Θράκη
Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που θέλουν την Ουάσιγκτον να δίνει τις ευλογίες της στις θέσεις των Τούρκων, οι οποίοι στη λογική της «αμοιβαιότητας» θέτουν ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της Χάλκης, αντίστοιχες κινήσεις της Αθήνας για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που συνδέονται, λένε διπλωματικές πηγές, με την απαίτησή τους για τη λειτουργία περισσότερων μειονοτικών σχολείων- τα οποία οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της μειονότηταςκαι αύξηση του αριθμού των Τούρκων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία. Παράλληλα, συνδέουν το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής τους για εκλογή των μουφτήδων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Η πρώτη φορά που το θέμα τέθηκε επί τάπητος επί της νέας αμερικανικής διοίκησης ήταν στη συνάντηση που είχε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον η Χίλαρι Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Όταν ο κ. Δημήτριος μίλησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Χάλκης, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού είπε ότι χρειάζεται να δοθούν ανταλλάγματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Προσπάθεια διάψευσης
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η Χ. Κλίντον «απλώς μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις σκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων».
Ενώ, πριν από λίγες μέρες, το ίδιο θέμα έθεσε και στην Ντόρα Μπακογιάννη ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών.
Πηγή: ΤΑ NEA
Με βούλα Ομπάμα η μεθόδευση για τη Θράκη
Η εμμονή της Ελληνικής διπλωματίας για το θέμα επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης, οδηγεί (εάν δεν αποσκοπεί κιόλας) σε “αμοιβαίες” υποχωρήσεις της χώρας μας στο θέμα της Θράκης. Έχουμε επισημάνει το παιχνίδι των αγωγών και πως η μεθόδευση αυτονομιστικών ακροβασιών θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ανάπτυξη των Ρώσικων αγωγών. Προκαλεί έκπληξη πάντως η σύμπνοια του ΥΠΕΞ με αυτή την προκλητική μεθόδευση. Όταν υπάρχουν σοβαρότατα θέματα και διεκδικήσεις από πλευράς Ελλάδας και εμείς επιμένουμε στην καραμέλα της Χάλκης, δικαίως αμφισβητείται ο ρόλος συγκεκριμένων φατριών της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Διαβάστε το θέμα από το εδώantinews, διαβάστε και εδώ για να δείτε τα κομμάτια του παζλ...
Μείζον ζήτημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί η αποκάλυψη του «Έθνους της Κυριακής» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνέδεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με «ανταποδοτικές κινήσεις» της Ελλάδας στη… Θράκη.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά πραγματικό «Βατερλό» για την επιλογή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να ποντάρει όλα τα «χαρτιά» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και στην υποτιθέμενη προσωπική σχέση των δύο υπουργών Εξωτερικών (Ντόρα Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον) και καταδεικνύει την απολύτως λανθασμένη απόφαση να προβληθεί ως σχεδόν πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η προσδοκία ότι η «πίεση» του Ομπάμα μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα της Σχολής, παρέσυρε την ηγεσία του ΥΠΕΞ στο να μετατρέψει το θέμα της Χάλκης σε βασικό ζήτημα των επαφών με Αμερικανούς και Τούρκους, ώστε να οικειοποιηθεί ως δική της επιτυχία ενδεχόμενη επαναλειτουργία της Σχολής.
Η εμμονή στο θέμα της Χάλκης από το ΥΠΕΞ διευκολύνει όμως την επιδίωξη της Τουρκίας να υποστηρίξει ότι τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και επομένως της Θεολογικής Σχολής, υπόκεινται σε καθεστώς αμοιβαιότητας και έτσι να υποβαθμίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας σε διμερές ελληνοτουρκικό.
Η επιλογή αυτή όμως δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς το υπ. Εξωτερικών και η κ. Μπακογιάννη είχαν ενημερωθεί αρμοδίως και εγκαίρως ότι και η κ. Χ. Κλίντον είχε αναφερθεί σε σύνδεση της υπόθεσης της Χάλκης με τη Θράκη….
Πηγή: olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου