Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Οι μετανάστες κι εμείς


Της Ελίνας Γαληνού
Η Ελλάδα πληρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο κόστους της αθρόας εισροής μεταναστών, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης που αποτελεί πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο εισροής μεταναστών στη χώρα μας έχει ενταθεί σοβαρά και σ΄ αυτό συμβάλει η γειτνίαση με την Τουρκία, δεδομένου ότι από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά μας διακινείται μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, οι οποίοι τελικά καταλήγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πίεση που έχουμε υποστεί είναι πλέον μεγάλη και οι αντοχές μας στην απορρόφηση τόσο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών εξαντλούνται... Η κοινωνία μας καθημερινά βιώνει όλες τις παρενέργειες του φαινομένου, κυρίως όμως την υποβάθμιση αστικών περιοχών της χώρας (λιμάνια και πόλεις) και την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε ρατσιστές ούτε απάνθρωποι βέβαια, γιατί και εμείς οι Ελληνες έχουμε βρεθεί στη θέση του μετανάστη. Υπήρξαμε όμως υποδειγματικοί στην ένταξή μας σε ξένες και συχνά, ανάλγητες κοινωνίες. Αλλά δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίσουμε τα κύματα λαθρομεταναστών που κουβαλάνε οι δουλέμποροι για διάφορους σκοπούς, εκμεταλλευόμενοι απάνθρωπα, ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα...
Τώρα η Ευρώπη -συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο- αποφάσισε να σχεδιάσει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η Ευρωπαική Επιτροπή δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Ομως ανέφερε ότι περίμενε να θέσουμε εμείς πρώτοι θέμα δημιουργίας ακτοφυλακής για την περιπολία θαλασσίων συνόρων των χωρών του Νότου. Το θέμα οδεύει προς συζήτηση αν και παρόμοια συζήτηση είχε γίνει πριν 4 χρόνια και η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συναίνεσε θεωρώντας ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους μέσω διαδικασιών της ΕΕ. Με τις ασάφειες, παρερμηνείες και αναβολές όμως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος που εμείς πληρώσαμε πολύ ακριβότερα από άλλους.
Στο μεταξύ, μόλις τέθηκε ζήτημα επανεισδοχής λαθρομεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η Τουρκία έσπευσε πάλι να επιδείξει απροθυμία συνεργασίας, δηλώνοντας ότι "αρνείται να καταστεί καταυλισμός προσφύγων". Ζητά μάλιστα από την χώρα μας κατανόηση επικαλούμενη το ότι η επανεισδοχή μεταναστών στη γείτονα, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και αναστολές στις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ. Την υπομονή της Ελλάδας όμως που χρόνια τώρα υποδέχεται μετανάστες μέσω Τουρκίας, ποιός θα της την ξεπληρώσει;.

Σχόλιο από Ελευθέριος Β.
Πρέπει να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα από πολλούς που θέλουν να λέγονται ανθρωπιστές. Οι Έλληνες υπήρξαν μετανάστες. Οι γονείς μου υπήρξαν μετανάστες. Αν έχει κάποιος έστω και την ελάχιστη ιδέα πως πήγαιναν οι Έλληνες μετανάστες δεν θα έχει το θράσος να ξαναχρησιμοποιήσει αυτό σαν επιχείρημα. Αν πήγαινες μετανάστης έπρεπε να περάσεις από ιατρικές εξετάσεις στον Πειραιά και έπρεπε να πας σε συγκεκριμένη πόλη σε συγκεκριμένη θέση εργασίας και να κατοικήσεις σε συγκεκριμένη διεύθυνση κάτω από συγκεκριμένους όρους υγιεινής που όλα αυτά ήταν υπό τον έλεγχο του κράτους υποδοχής. Το μεροκάματο ήταν συγκεκριμένο και η ασφάλιση απαραίτητη. Αν έκανες παράπτωμα όπως κλεψιά ή οτιδήποτε που ξέφευγε από το επίπεδο τροχαίας παράβασης ήξερες εκ των προτέρων ότι θα είχες άμεση επιστροφή στην Ελλάδα και απαγόρευση επανεισόδου. Δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν. Δεν σηκωθήκαμε μια μέρα και πήγαμε χωρίς να λογαριάζουμε σύνορα. Υπήρξαν άνθρωποι στον Πειραιά στο «κέντρο διαλογής» που έκλαιγαν και παρακαλούσαν να τους περάσουν οι γιατροί αλλά αυτοί δεν τους περνούσαν γιατί είχαν ένα ασφράγιστο δόντι και οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν αρκετά χρήματα ούτε για να σφραγίσουν ένα δόντι. Καταλαβαίνετε για ποιες μεταναστευτικές συνθήκες μιλάμε; Είναι ασέβεια σ’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι πατεράδες μας ή παππούδες μας να τους συγκρίνουμε με τους σημερινούς λαθρομετανάστες απ’ την Ασία και την Αφρική. Στην Γερμανία του σήμερα π.χ. δεν θα επέτρεπαν χωρίς δεύτερη σκέψη αυτές τις εικόνες που ζούμε καθημερινά στην Ελλάδα όπως στην Πάτρα ή τον Άγιο Παντελεήμονα. Πρέπει να φύγουν δεν έχουν θέση εδώ. Το παραεμπόριο δεν έχει θέση εδώ γιατί στραγγαλίζει το νόμιμο εμπόριο. Ο παράνομος εργάτης δεν έχει θέση εδώ γιατί στραγγαλίζει τον νόμιμο εργάτη. Υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Πώς να το κάνουμε! Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και θα δώσει λόγο σύντομα στον ελληνικό λαό για το κατάντημα της χώρας και ας έχουν υπ’ όψιν τους ότι ο ανθρωπισμός μας, μας τελείωσε. Όσο και αν μας πουλάν ανθρωπισμό μέσω του υπουργού εσωτερικών δεν τσιμπάμε πια. Ας κάνουν την δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν αλλιώς υπάρχει και ο κάλαθος των αχρήστων της πολιτικής.-

Πηγή: infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: