Σχεδόν 14 χρόνια μετά, η Κρίση των Ιμίων εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς αποτέλεσε σημείο καμπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο βιβλίο των Αθανάσιου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου (ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του αείμνηστου Λάμπρου Παπαντωνίου) αποκαλύπτεται τι πραγματικά συνέβη, πώς χειρίστηκαν την Kρίση οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ποιος ήταν ο ρόλος της Αμερικής, μέσα από απόρρητα τηλεγραφήματα των αμερικανικών υπηρεσιών από τα οποία προκύπτουν οι προθέσεις των πρωταγωνιστών, τα λάθη που έγιναν, και αποκαλύπτουν παράλληλα όλες τις λεπτομέρειες των λεπτών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην αποτροπή της κλιμάκωσης της Κρίσης και, ενδεχομένως, του πολέμου. Καταγράφονται επίσης οι διαφορές στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από τα αμερικανικά τηλεγραφήματα αλλά και τις μακρές συζητήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών με τους συγγραφείς.
Eπισημαίνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Bill Clinton ενημερώθηκε πρώτα από την Τουρκάλα πρωθυπουργό Tansu Ciller αναφέροντας συγκεκριμένα στην αυτοβιογραφία του (σελίδα 697, παράγραφος 3), ότι "τη βραδιά των γεγονότων τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Suleyman Demirel, όσο και η πρωθυπουργός Tansu Ciller, με παρακαλούσαν, να παρέμβει για να σταματήσει εκεί το κακό μιας πιθανής στρατιωτικής σύρραξης. Πράγμα το οποίο έκανα τελικά και αποφεύχθηκε ο πόλεμος"...
Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν μέσω του Richard Holbrooke, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση της "φόρμουλας απεμπλοκής" με την αποχώρηση των πολεμικών πλοίων, των καταδρομών και των Σημαιών (no ships-no troops-no flags), το πρωινό της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.
Πηγή: strategy-geopolitics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου