Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αιγαίο. Η σύγκρουση έρχεται

Είναι η πρώτη φορά που μέσα απο το σύνολο των πληροφοριών που καταφτάνουν από διάφορα ανεξάρτητα μέρη παγκοσμίως ,αισθάνομαι πως βρισκόμαστε κοντά στην μαθηματικά αναπόφευκτη σύγκρουση με τους γείτονες.
Οι διάφορες προσπάθειες της Τουρκίας να αναθεωρήσει το Status Quo στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου είναι εδώ και χρόνια στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στις διμερείς μας σχέσεις...
Υπάρχουν μια σειρά κινήσεων της όμως που δείχνουν πως πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία των προετοιμασιών της, τόσο σε στρατιωτικό όσο και ίσως σημαντικότερο διπλωματικό επίπεδο.Ειδικά το δεύτερο ,είναι σίγουρα το Α & Ω των κινήσεών της, γιατί στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας θα διασφαλίσει την μη αντίδραση μεγάλων χωρών του πλανήτη, ενώ μέσω αυτής θα φροντίσει, μετά την σύγκρουση, να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα της και να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη που πιθανόν θα έχει αποκομίσει από αυτήν.
Είναι προφανές, ειδικά με την έλευση Νταβούτογλου, πως οι Τουρκική Εξωτερική πολιτική έχει επιταχύνει τις διπλωματικές διεργασίες εκείνες, που θα της διασφαλίσουν τις λιγότερες πιθανές αντιδράσεις την στιγμή που θα αποφασίσει να κάνει την μεγάλη κίνηση.
Η δραστηριοποίηση αυτή Κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες οι οποίοι είναι οι εξής:
1ον:Η προσπάθειά της να κλείσει προβλήματα του παρελθόντος με τους γείτονές της ή τις μειονότητες που έχει στο εσωτερικό, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα έχει αντιδράσεις από παραδοσιακούς εχθρούς της και στερώντας συνάμα από την Ελλάδα κάποιους συμμάχους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν
2ον:Αναβαθμίζει συνεχώς τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επίσκεψη εκεί του κυρίου Αμερικάνοι πρόεδροι τα τελευταία 20 χρόνια ακολούθησαν για λόγους ισορροπιών. Ίσως ο πλανητάρχης να ήξερε πως έχουμε εκλογές προσεχώς.
3ον:Διασφαλίζει, μέσω των ενεργειακών συμφωνίων μαζί της, πως η Ρωσία μια παραδοσιακή αντίπαλός της στην ευρύτερη περιοχή και του Καυκάσου δεν θα έχει σοβαρές αντιδράσεις στην αλλαγή του status quo στο Αιγαίο. Άλλωστε έναν αγωγό πήγαμε να κάνουμε και εμείς και ακόμη δεν έχουν βιδώσει ούτε βίδα. Ίσως τελικά επαναδιαπραγματευτούμε και γι αυτήν.
4ον:Δεν έχουν κατανοήσει αρκετοί το εξής απλό, όλες οι παρενοχλήσεις αναχαιτήσεις των εναέριων μέσων της Frontex έχουν τον σκοπό να αναγκαστεί η Ε.Ε. να αντιδράσει. Σε αυτή την αντίδραση η Τουρκία πλέον παραθέτει γραπτώς τις αμφισβητήσεις της δημιουργώντας εκ νέου γκρίζες ζώνες κυριαρχίας.
Όλα τα παραπάνω τείνουν να δημιουργήσουν το ιδανικό διπλωματικό πεδίο για τις επιδιώξεις της, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν αμφιβολίες για τα δίκαια της Ελλάδος και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ειδικά σε αυτά που δεν φροντίσαμε να κάνουμε σαφή με την υπαρκτή στρατιωτική ισχύ μας και την έλλειψη σοβαρών πολιτικών μας.
Είναι πλέον προφανές πως αναμένουμε τον χρόνο εκδήλωσης της επιθετικής ενέργειας, άλλωστε σε αυτό είναι ικανότατοι και ξέρουν να χρησιμοποιούν και τα γκρίζα σημεία των διεθνών συμβάσεων.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως πολιτική ηγεσία και στρατιωτική ηγεσία αλλά και ως λαός.
Οι δυο πρώτοι ως άμεσοι διαχειριστές της κρίσης θα πρέπει να κατανοήσουν πως ναι μεν οι άλλοι έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού αλλά η μάχη θα γίνει στο δικό μας χώρο. Οφείλουμε να γνωρίζουμε κάθε σπιθαμή του, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, οφείλουμε να είμαστε αποφασισμένοι πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα άμυνας απέναντι στον επιτιθέμενο.
Εμείς ο λαός θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν το κάνουμε παρά για τα παιδιά μας και το μέλλον τους.
Ας αποφύγουμε τα λάθη του ωχαδερφισμού και της μισαλλοδοξίας που οδήγησαν την χώρα σε τέτοια αδιέξοδα.
Ας πούμε επιτέλους, αν χρειαστεί βέβαια, και εμείς το "Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ".
Ας φανούμε για μια φορά τα τελευταία χρόνια αντάξιοι τω προγόνων μας που μας έδωσαν την δυνατότητα με το αίμα τους να χαριεντιζόμαστε στα μπαράκια της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Ας κατανοήσουμε πως το Αιγαίο είναι η μήτρα του Ελληνισμού.
Αν χαθεί σε ολόκληρο ή μέρος τους αμφιβάλλω το κατά πόσο μια ευνουχισμένη χώρα θα σταθεί για πολύ στα πόδια της.
Αναρωτηθείτε το απλό, αν η Τουρκία μας φαίνεται κοντά τώρα, πόσο κοντά θα είναι αν ασκεί πλήρη έλεγχο του Αρχιπελάγους ανατολικά της... Εύβοιας.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Casius
16.09.2009

Πηγή: kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια: