Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η Mossad απήγαγε το Artic Sea;

Νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν σταδιακά την περασμένη εβδομάδα για την υπόθεση του πλοίου «Arctic Sea», ξεδιπλώνοντας μια ιστορία που όλο και περισσότερο θυμίζει σενάριο κατασκοπευτικής b-movie:
Δεν έπεσε θύμα πειρατείας στη Βόρεια Θάλασσα (!), όπως επιμένει η Μόσχα, το ρωσικής πλοιοκτησίας και με σημαία Μάλτας 4.000 τόνων εμπορικό πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Times», κατελήφθη από ενόπλους στρατολογημένους από την ισραηλινή Μοσάντ, επειδή μετέφερε ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, με τελικό αποδέκτη το Ιράν. Και, ιδού η αιτία που, από την ανακατάληψη του πλοίου από το ρωσικό ναυτικό και τη σύλληψη των «πειρατών», ουδεμία σχετική επίσημη ανακοίνωση ή αναφορά υπήρξε. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον...

Να ξαναθυμηθούμε την ιστορία: Το «Arctic Sea» είχε αποπλεύσει από τη Φινλανδία στις 23 Ιουλίου, μεταφέροντας στην Αλγερία φορτίο ξυλείας αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή... Η τύχη του αγνοούνταν από τις 24 Ιουλίου, με την επιβίβαση των ενόπλων (ως ναυαγοί σε σωσίβια λέμβο) ενώ έπλεε στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Τελευταίο σήμα από τον ασύρματο του πλοίου καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου, λίγο πριν διαπλεύσει τη Μάγχη. Οι Ρώσοι ειδοποιούν σχετικά το ΝΑΤΟ. Το πλοίο εντοπίζεται 300 μίλια ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Δυτική Αφρική στις 17 Αυγούστου και, με ρεσάλτο ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού ναυτικού στη διάρκεια επιχείρησης με πολεμικά πλοία και υποβρύχιο, συλλαμβάνονται οι «κακοί»: Δύο Ρώσοι, δύο Λετονοί και τέσσερις Εσθονοί.
Τώρα, οι επίμαχοι S-300 φέρονται να φορτώνονται μυστικά στο πλοίο, ενώ αυτό βρισκόταν για 15νθήμερη επισκευή στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ, ρωσικό θύλακο στη Θάλασσα της Βαλτικής. Η φινλανδική ναυλώτρια εταιρεία (της ξυλείας) έχει ήδη δηλώσει άγνοια. Οι ισραηλινές Αρχές (χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς, πριν ή μετά την «εξαφάνιση» του πλοίου) ενημέρωσαν σχετικά το Κρεμλίνο που θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση, εάν μαθευόταν ότι με ρωσικά οπλικά συστήματα θα παραβιαζόταν το ισχύον εμπάργκο κατά του Ιράν. Και το Κρεμλίνο έδρασε, επιβάλλοντας μπλακ άουτ πληροφοριών. Διόλου συμπτωματική εδώ, η έκτακτη σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα του ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, την επομένη της διάσωσης του «Arctic Sea».
Με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχαν τετράωρη συνάντηση για να συζητήσουν περί σχεδίων πωλήσεων ρωσικού οπλισμού σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως Ιράν και Συρία -αργότερα το επιβεβαίωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, μη σχολιάζοντας ωστόσο τα του «Arctic Sea».
Οτι το πλοίο μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο είχε πρωτοϋπαινιχθεί ο Ρώσος δημοσιογράφος Μιχαήλ Βοϊτένκο σε δημοσίευμα στο ηλεκτρονικό ναυτιλιακό περιοδικό του «Σοβφράχτ» στις 8 Αυγούστου. Για τα παραπάνω μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία, όπου κατέφυγε, «ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα» που, όπως είπε, δέχτηκε από αγνώστους, τους οποίους ο ίδιος συνέδεσε με τη FSB, τη ρωσική μυστική υπηρεσία.

(Πηγές: Assosiated Press, BBC, «The Sunday Times»)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Επιχείρηση της Μοσάντ η υπόθεση «Arctic Sea»;

Το μυστήριο που καλύπτει την υποτιθέμενη πειρατεία του φορτηγού πλοίου Arctic Sea, έχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Πειρατές στις ανοιχτές θάλασσες, ισραηλινή μυστική επιχείρηση αναχαίτισης  παράνομων φορτίων οπλισμού προς το Ιράν, και την «πανούργα» μυστικοπάθεια των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπίας. Σε αντίθεση όμως, με τις χολιγουντιανές ταινίες, εδώ λείπει το ξεκάθαρο σενάριο. Όπως και σε πολλές άλλες ρωσικές ιστορίες με δυνατή πλοκή, π.χ.  η δολοφονία με πολώνιο του Alexander Litvinenko στο Λονδίνο, έτσι και εδώ, η αλήθεια δεν θα γίνει ποτέ γνωστή. Υπάρχει όμως μία τουλάχιστον εκδοχή που μοιάζει λογική, στο βαθμό που ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αναγκάστηκε να κρυφτεί.

Το Ιράν επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό να προμηθευτεί πυραύλους  μεγάλου βεληνεκούς (S-300) από τη Ρωσία. Οι στρατιωτικές πηγές της Ρωσίας, πιστεύουν, πως το καράβι ήταν φορτωμένο με τέτοιους πυραύλους. Η θεωρία που επικρατεί, είναι πως οι πύραυλοι υπήρχαν ήδη επάνω στο πλοίο όταν αυτό έδεσε για επισκευές στο βαλτικό λιμάνι Kaliningrad,  πριν σαλπάρει με προορισμό το Pietarsaari της Φιλανδίας, όπου και παρέλαβε το κανονικό του φορτίο που ήταν  ξυλεία. Η επίσημη εκδοχή του τι ακολούθησε, η γραμμή της Μόσχας δηλαδή, είναι πως το καράβι έπεσε στα χέρια πειρατών, οι οποίοι το κατέλαβαν με σκοπό να ζητήσουν λύτρα για το αξίας ενός μόλις εκατομμυρίου λιρών φορτίο του,  μεταξύ Φιλανδίας και Αλγερίας. Όταν στις 17 Αυγούστου,  το πλοίο βρέθηκε κάπου στις ακτές της δυτικής Αφρικής, 8 πειρατές συνελήφθησαν από το ρωσικό ναυτικό και τώρα αναμένεται να δικαστούν.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με πηγές που πιστεύουν ότι πρόκειται για  συνωμοσία, είναι  μια περίτεχνη κάλυψη, που απλά προσπαθεί να αποκρύψει το τι πραγματικά συνέβη. Όταν οι πύραυλοι φορτώθηκαν στο λιμάνι του Kaliningrad, που είναι διαβόητο για τις συμμορίες λαθρεμπόρων όπλων και ναρκωτικών που το λυμαίνονται, κάποιος το «κάρφωσε» στην ισραηλινή Μοσσάντ, η οποία και έχει ως προτεραιότητα την παρακολούθηση της διακίνησης οπλικών συστημάτων προς το Ιράν. Μη ξεχνάμε, πως αν οι Ισραηλινοί αποφάσιζαν ποτέ να επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι εν λόγω πύραυλοι θα μπορούσαν να τους κάνουν μεγάλη ζημιά. Αποφασισμένοι να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις με τη Ρωσία, οι Ισραηλινοί μετέφεραν τη πληροφορία στους Ρώσους ομολόγους τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να ανακόψουν τη μεταφορά. Όπερ και εγένετο, εξ`ού και η ρωσική εκδοχή περί των 8 συλληφθέντων.

 Οι υποστηρικτές της θεωρίας της συνομωσίας, τονίζουν τη σπουδή των Ιρανών να προμηθευτούν τους ρωσικούς S-300, προς απογοήτευση των Ισραηλινών. Αυτό που δίνει αξιοπιστία στη θεωρία, είναι το γεγονός ότι πριν δυο χρόνια, η Ρωσία προχώρησε σε συμφωνία με το Ιράν, προκειμένου να του πουλήσει πυραύλους αλλά μέχρι στιγμής δεν προχώρησε στη παράδοσή τους, είτε λόγω αλλαγής στάσης είτε λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς. Την παραπάνω θεωρία έρχεται να στηρίξει και το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Shimon Peres, επισκέφτηκε τη Μόσχα την επομένη της «ανεύρεσης» του Arctic Sea. Ποιο ήταν το κεντρικό νόημα της επίσκεψης; Μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev, υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την προτεινόμενη πώληση πυραύλων S-300  προς το Ιράν!

Και όσον αφορά στον άνθρωπο που πλήρωσε πολύ ακριβά την αρχική δημοσιοποίηση της συνωμοσιολογικής αυτής ιστορίας… Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Mikhail Voitenko, ο έγκριτος Ρώσος αναλυτής ναυτιλιακών θεμάτων που πρώτος ανέφερε την εξαφάνιση του πλοίου, αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία ύστερα από απειλές που δέχτηκε, και που τον ήθελαν να έχει ενοχλήσει κάποιους σημαντικούς ανθρώπους. Για μερικές ημέρες συνέχιζε να εκφράζει τις απόψεις τους από την Κωνσταντινούπολη στην οποία και κατέφυγε, αλλά εδώ και κάποιο διάστημα δεν έχει ακουστεί, ενώ   και η τηλεφωνική του γραμμή (κινητό) έχει μάλλον διακοπεί.

Είχε δίκιο ο Voitenko; Η θεωρία του ακούγεται λογική αλλά υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Οι υποτιθέμενοι έμποροι όπλων, που υποτίθεται είναι πρώην στρατιωτικοί, ενήργησαν με την έγκριση των ρωσικών αρχών ή ανεξάρτητα; Το Ισραήλ ενημέρωσε πράγματι τους Ρώσους ή έφερε σε πέρας την επιχείρηση από μόνο του; Γιατί απαγορεύτηκε από τις Ρωσικές αρχές να μιλήσουν τα μέλη του πληρώματος; Ποιοι είναι οι 8 συλληφθέντες, που σήμερα κρατούνται στις πλέον  ασφαλείς ρωσικές φυλακές;

«Δεν δίνω βάση στη θεωρία περί Ισραήλ» λέει από τη Λευκορωσία η σύζυγος ενός από τους συλληφθέντες. «Ο άνδρας μου δεν είναι τύπος που θα έμπλεκε με κάτι τέτοιο. Αυτό που γνωρίζω,  είναι ότι οι έρευνες θα είναι μακροχρόνιες…».

Και επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα λάμψει η αλήθεια.

 http://www.thefirstpost.co.uk/

greeknation - antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: