Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Τα (πύρινα) σχέδια των κουκουλοφόρων

Η ηρεμία πριν από την καταιγίδα… Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα όσα (δεν) συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα Εξάρχεια, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα περιστατικά. Ωστόσο, οι πληροφορίες της Κρατικής Ασφάλειας εν όψει των επετείων του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου κάνουν λόγο για προετοιμασίες… πολέμου από την πολυπληθέστερη ομάδα αντιεξουσιαστών!

Οι αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών έχουν δεχθεί εδώ και μέρες μια ξεκάθαρη διαταγή: «Μην πλησιάζετε στην πλατεία»! Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να πυροδοτήσει επεισόδια εν όψει του «καυτού» χρονικού διαστήματος που πλησιάζει, αλλά και μετά τα όσα προηγήθηκαν με τις προσαγωγές του Δημήτρη Παπαχρήστου και άλλων γνωστών στελεχών της Αριστεράς, που οδήγησαν στην παραίτηση του αρχηγού Βασίλη Τσιατούρα.

Η απομάκρυνση των ΜΑΤ από την πλατεία Εξαρχείων ικανοποίησε μια μερίδα αντιεξουσιαστών που και αυτοί απέφυγαν τις προκλήσεις… Ωστόσο, η άτυπη αυτή ανακωχή δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα ρεύματα του χώρου. Γι' αυτό, στις 22.45 τη νύχτα της Πέμπτης, δέκα κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον πεζής περιπολίας του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Κωλέττη, αρκετά μακριά από την πλατεία!...

Οι δράστες εκσφενδόνισαν πέτρες κατά των πέντε αστυνομικών της περιπολίας και τους έτρεψαν σε φυγή. Μάλιστα, πήραν ως λάφυρο έναν ασύρματο που έπεσε από έναν από αυτούς! Η ομάδα Δέλτα έφτασε σχεδόν αμέσως και τους καταδίωξε, αλλά πάτησε «φρένο» όταν τους είδε να φτάνουν στην πλατεία! Αν και η επίθεση καταγράφηκε επίσημα, δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται για «χαμηλούς τόνους»!

* Δύο στρατόπεδα *

Στην καρδιά των Εξαρχείων κυριαρχούν, χρόνια τώρα, δύο ομάδες στις οποίες συσπειρώνονται οι περισσότεροι αντιεξουσιαστές. Η καθεμία από αυτές διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει «βεντέτα» μεταξύ τους. Κάποιες από τις συχνές διαφωνίες τους έχουν δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα Indymedia, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέληξαν σε μικρής έκτασης επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή! Οι επερχόμενες επέτειοι αποτελούν για μία ακόμη φορά σημείο τριβής μεταξύ των δύο ομάδων.

Η μία, που έχει αποδεχτεί τη σιωπηρή εκεχειρία, καθοδηγείται από έναν 52χρονο παλιό αναρχικό ο οποίος έχει περάσει αρκετό καιρό στη φυλακή για συμμετοχή στις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Τελευταία, τα μέλη της ομάδας περιορίζουν τη «σκληρή» δράση τους σε κινητοποιήσεις που έχουν να κάνουν με φυλακισμένους και εργαζόμενους και αποφεύγουν τη λογική «πετάμε πέτρες και τρέχουμε»!

Ετσι, όμως, άφησαν χώρο στη δεύτερη και πολυπληθέστερη ομάδα, που θεωρείται υπεύθυνη για τις δεκάδες επιθέσεις με μολότοφ των τελευταίων ετών σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και πολιτικά γραφεία. Η ομάδα αυτή κινείται γύρω από γνωστό αναρχικό που είχε καταδικαστεί για καταλήψεις και επεισόδια και θεωρείται από τους πιο σκληρούς στο χώρο. Μάλιστα, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στις παρυφές της δρούσαν πιθανότατα οι «ληστές με τα μαύρα»!

Από τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Κρατική Ασφάλεια, η σιγή των τελευταίων ημερών στα Εξάρχεια είναι πιο… θορυβώδης από ποτέ! Η ομάδα των «σκληρών» οργανώνεται, εξοπλίζεται και καταστρώνει τα σχέδιά της εν όψει Πολυτεχνείου και Δεκέμβρη, αποφεύγοντας να προκαλεί. Οταν δοθεί το σύνθημα, οι ορδές των κουκουλοφόρων θα χτυπήσουν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία, δημιουργώντας έναν «κύκλο της φωτιάς» μέσα στον οποίο θα επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν αστυνομικούς!

Ο στόχος τους -όπως αναφέρουν οι πηγές πληροφόρησης της ΕΛ.ΑΣ.- είναι να προκαλέσουν σε απευθείας σύγκρουση τις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να αποδείξουν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι αυτοί είναι οι «κυρίαρχοι των Εξαρχείων»! Κι αυτό προοιωνίζεται νέα δεινά για το πολύπαθο κέντρο της Αθήνας.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Πηγή: espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: