Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Γερμανική βοήθεια... εν όπλοις

Με αντάλλαγμα χρέη και εξοπλιστικά η Ελλάδα φαίνεται να ελπίζει σε γερμανική χείρα βοηθείας για να τα βγάλει πέρα.

Του Παντελή Βαλασόπουλου

Στη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο τέθηκε το θέμα που απασχολεί πολύ τους Γερμανούς, δηλαδή τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς γερμανικές εταιρείες (φαρμακοβιομηχανίες, ιατρικός εξοπλισμός, εξοπλιστικά) που φτάνουν στο ύψος των 2 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, «ενημέρωσα τον κ. Σόιμπλε, αναφορικά με τα χρέη των ελληνικών νοσοκομείων σε εταιρείες - μεταξύ των οποίων είναι και γερμανικές. Υπάρχει μια διαδικασία εξόφλησης των χρεών αυτών, η οποία και έχει ξεκινήσει. Αυτό θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, όπως και η συζήτηση για το θέμα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, όπου υπάρχει μια διαδικασία επίλυσης που βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Οταν ζητήσαμε από τον υπουργό να γίνει πιο συγκεκριμένος, μας απάντησε ότι για το θέμα των εξοπλισμών και τον Σκαραμαγκά, υπάρχει ένα πακέτο του οποίου τα βασικά στοιχεία τα οποία και συζητούνται είναι τα εξής:


* Αποχώρηση των Γερμανών από τον Σκαραμαγκά.

* Πώληση σε τρίτη χώρα του υποβρυχίου «Παπανικολής», το οποίο για την ελληνική πλευρά έχει προβλήματα πλεύσης.

* Παραλαβή των υπόλοιπων τριών υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί.

Και Γιουροφάιτερ

* Οσο για το μαχητικό Γιουροφάιτερ, εξαγγελία νέου διαγωνισμού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς. Ανακεφαλαιώνοντας τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν άλλοι σκελετοί κρυμμένοι στο ντουλάπι της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης πειθούς των αγορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να του αναλύσω τις πολιτικές που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες για τους επόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και ταυτόχρονα την ανάκαμψη της οικονομίας».

Για το πώς αντέδρασε η γερμανική αγορά σημείωσε ότι «νομίζω πως αντέδρασε όπως όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Οι εταίροι μας θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή γίνονται σοβαρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, περιμένουν ωστόσο να δουν έργα και αυτό θα αποτυπωθεί αφ' ενός μεν στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, αλλά βεβαίως και στην πορεία της κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο ίδιος ο υπουργός σημείωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του ήταν ιδιαίτερα φιλικός και στη συνομιλία τους έδειξε ότι έχει ιδιαίτερα διευρυμένο πνεύμα και δεν είναι μόνον οικονομολόγος.

Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν δέχθηκε να γίνουν κοινές δηλώσεις και σε Γερμανούς δημοσιογράφους καθώς, όπως μάθαμε, «η γερμανική πλευρά δεν θέλει να ανεβάσει το θέμα της Ελλάδας, μια και οι αγορές είναι πολύ νευρικές».

Βέβαια ανώτατο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μάς τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς κανείς από τους συνομιλητές μας δεν πιστεύει τη στιγμή αυτή ό,τι και να λέμε. Αυτό που ζητούν είναι έργα. Και εμείς εκεί προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι προχωρούμε. Είναι βασικές οι επαφές αυτές και σε προσωπικό επίπεδο, καθότι πολιτικοί όπως ο κ. Σόιμπλε θα στηρίξουν την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «στις τάξεις της Ε.Ε. παίζεται ένα παιχνίδι ισορροπιών. Ολοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της, αλλά δεν το παραδέχονται δημοσίως, έτσι ώστε η χώρα από μόνη της να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα».

Θα τα καταφέρει μόνη της

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσαν ότι στις συναντήσεις τους σε Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη, τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να φτάσει σε σημείο ώστε να κινδυνέψει η ευρωζώνη. Υπάρχει σχέδιο και η Ελλάδα μπορεί και μόνη της να τα καταφέρει».

Ο Ελληνας υπουργός επιστρέφει ξανά αύριο στη Φρανκφούρτη, αφού προηγουμένως την ίδια ημέρα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών κ. Ντάρλινγκ.

Στη Φρανκφούρτη θα υπάρξουν συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, στελέχη τραπεζών, αλλά κυρίως με θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι τη στιγμή αυτή ανησυχούν για τα χρήματα που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.


www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: