Του Mιχάλη Iγνατίου
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τραγική. Και δεν είναι διαπίστωση μόνο των ξένων οίκων, οι οποίοι δίνουν και ένα τόνο καταστροφής. Τα ίδια και τα αυτά ακούσαμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον προκάτοχό του Κώστα Καραμανλή ο οποίος προκήρυξε πρόωρες εκλογές γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Είχε δηλώσει ότι απαιτείτο φρέσκια λαϊκή εντολή για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που έβλεπε να έρχεται με ευθύνη του ίδιου και του οικονομικού του επιτελείου.
Συζητώντας το θέμα με Αμερικανό τραπεζίτη που ασχολείται αποκλειστικά με την Ελλάδα, μου είπε πως το κράτος βρίσκεται ενώπιον πτώχευσης, αντίθετα από τον λαό που... αντέχει. Εξήγησε ότι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη οι Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι είναι «πνιγμένοι» στην διαφθορά. Ανέφερε παραδείγματα που θα έλεγα πως άντλησε από την ειδησεογραφία αλλά σίγουρα είχε δίκιο.
Το θέμα της διαφθοράς δεν είναι η μοναδική πληγή. Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, αυτό της αναξιοπιστίας των πολιτικών, οι οποίοι δεν έχουν να προσφέρουν λύσεις και δεν πείθουν όταν διαβεβαιώνουν για την εντιμότητά τους. Σοβαρό θέμα είναι και η ανικανότητα των εκάστοτε οικονομικών επιτελείων, όπως και η ατολμία τους όταν πρόκειται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις που αφορούν τα «κεκτημένα» των υπαλλήλων του κράτους. Το κατασκεύασμα είναι σάπιο σε σημείο που να παραλύει το σύστημα. Ακούγοντας τις κατηγορίες των Αμερικανών τραπεζιτών εναντίον του ελληνικού πολιτικού κόσμου ένιωσα ντροπή.
Η κατάσταση αυτή αδυνατίζει την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Η φωνή της δεν μπορεί να είναι ισχυρή όταν η οικονομία της νοσεί. Ο αρμόδιος πρωθυπουργός υπενόησε απειλή στην εθνική κυριαρχία. Δεν υπερέβαλε...
Η οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μείζον εθνικό θέμα. Απαιτείται συναίνεση όλων, απαιτείται υποστήριξη και συμπαράσταση από τα κόμματα, τους επιχειρηματίες και τον λαό. Η κυβέρνηση από μόνη της δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει την ανόρθωση της οικονομίας. Είναι αδύνατον...
Την περασμένη Τετάρτη, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της S&P για την υποβάθμιση της Ελλάδας, το τηλέφωνο κτυπούσε δαιμονισμένα. Φίλοι που ασχολούνται με τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια, τηλεφωνούσαν για να εκφράσουν την αγωνία τους. Η πλειοψηφία ήταν επηρεασμένοι από την ανακοίνωση της S&P. Μερικοί που αντιμετώπισαν στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις με άλλες χώρες, συνιστούσαν στην ελληνική κυβέρνηση ψυχραιμία και ανάληψη δράσης.
Ο φόβος τους έγκειται στον ωχαδελφισμό που μας διακρίνει και λένε ότι μόλις εμφανιστούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα παρατήσουμε την προσπάθεια. Τους ανησυχεί επίσης η υποψία που έχουν πως ο λαός δεν είναι αποφασισμένος για θυσίες, ακριβώς επειδή δεν είναι ενημερωμένος από τους πολιτικούς.
Ο κ. Παπανδρέου έχει ενώπιόν του μία μοναδική ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως ο πλέον επιτυχημένος πρωθυπουργός. Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των διαφόρων αναλυτών, η υλοποίηση και μόνο των μέτρων που ανακοίνωσε θα βάλουν την ελληνική οικονομία στον ορθό δρόμο. Αξίζει να γίνει η προσπάθεια η οποία με σοβαρότητα θα έχει επιτυχή κατάληξη.
Οι χώρες που δεν έχουν ισχυρή οικονομία δεν μπορούν να απαιτούν στα άλλα θέματα που τις απασχολούν. Με δεδομένη την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός είναι υπό «ομηρεία». Ποιος ξένος ηγέτης θα του δώσει την παραμικρή σημασία ή θα συζητήσει σοβαρά μαζί του, όταν γνωρίζει πως δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα του.
Οι απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το Σκοπιανό απαιτούν εθνικούς χειρισμούς. Ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπιστεί με καχυποψία εάν επιχειρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες την επίλυσή τους. Θα αποτύχει διότι οι «απέναντί» του νιώθουν να πατούν γερά στα πόδια τους, αντίθετα από τον ίδιο που είναι πνιγμένος στα προβλήματα.
Πηγή: imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου