Και ξαφνικά, ενώ ο Πρωθυπουργός ομνύει στη συναίνεση, ο υπουργός του των Οικονομικών επιτίθεται με πρωτοφανή σκληρότητα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας που άφησε ερείπια. Νωρίτερα, βέβαια, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου εγκαινίασε την επίθεση, λέγοντας ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα εγκατέλειψαν το πλοίο όταν έβλεπαν ότι βουλιάζει στα ρηχά. Ο Παπανδρέου παίρνει την εκδίκησή του για τα “Γιώργο άργησες” και τις λοιπές αναφορές σε τόνο μη προσήκοντα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς το πρόσωπό του.
Πέρα όμως από τις προσωπικές εκδικήσεις, πέρα από τους ένθεν -κακείθεν, όπως θα δούμε παρακάτω- τακτικισμούς, μερικά πράγματα είναι βέβαια. Ας τα θυμηθούμε μαζί:
- Ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε που η ανάπτυξη ήταν πάνω από 4% του ΑΕΠ, την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ήταν γύρω στο μηδέν. Η ΝΔ τότε πανηγύριζε ενώ το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι η ανάπτυξη ήταν συγκυριακή λόγω Ολυμπιακών έργων που, μόλις τελειώσουν, η ανάπτυξη θα ξεφούσκωνε.
Όμως δεν ξεφούσκωσε. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά πάνω από το 4%. Η στρατηγική της ήπιας προσαρμογής βελτίωνε αργά αλλά σταθερά την οικονομική κατάσταση των πολλών.
Τι δεν υπολόγισε αυτή η στρατηγική;... Τη διεθνή κρίση, η οποία ανέδειξε τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η ήπια προσαρμογή δεν προχώρησε σε δομικές αλλαγές στην οικονομία, αυτό είναι βέβαιο, αλλά σίγουρα βελτίωσε τη ζωή των πολλών και οριακά βελτίωνε και τους δείκτες της οικονομίας. Ήρθε, όμως, η διεθνής κρίση και τα άλλαξε όλα. Μέχρι τότε, όλα πήγαιναν καλά, με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2007 ο λαός να καταγράψει στην κάλπη μια διαφορά υπέρ της ΝΔ περίπου όση και το 2004. Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι αν η οικονομική πολιτική της ΝΔ ήταν εγκληματική, το 2007 ο κόσμος θα την ξαναψήφιζε; Κανείς, και κυρίως δεν μπορεί να το πιστεύει ο κ. Παπακωνσταντίνου που και σοβαρός άνθρωπος είναι, και τα οικονομικά γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά είπαμε, προέχει ο πολιτικός τακτικισμός…
Το επόμενο ερώτημα είναι για ποιους λόγους η ΝΔ δεν υπερασπίζεται την πολιτική της. Δυο απαντήσεις έχει να προσφέρει το παρόν κείμενο, την αφελή και την τακτικιστική. Η πρώτη λέει ότι από την ώρα που έχεις χάσει τις εκλογές με πάνω από 10 μονάδες, δεν μπορείς να υπερασπιστείς την πολιτική σου. Λάθος μέγα. Αν έχεις άποψη ως παράταξη, πρέπει διαχρονικά να τη στηρίζεις. Δείτε το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και σήμερα στη Βουλή, υπερασπίζεται την καταστροφική πολιτική της περιόδου 1993- 2004. Έχει άποψη και κτίζει αξιοπιστία, ακόμα και κόντρα σε κάθε λογική, ακόμα και κόντρα στους αμείλικτους αριθμούς (θυμηθείτε πώς υπονόμευσε τη δημοσιονομική απογραφή).
Η δεύτερη αιτία για την οποία η ΝΔ δεν υπερασπίζεται την πολιτική της, είναι η τακτική της επιλογή να αποστασιοποιηθεί γενικότερα από την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας πενταετίας. Αυτό δεν γίνεται για λόγους πολιτικού καιροσκοπισμού, αλλά διότι η ΝΔ δεν έχει κανένα στήριγμα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης ανάρτησης, γι αυτό ας μείνουμε εδώ. Δηλαδή, για να πας κόντρα στο κύμα, πρέπει να έχεις στηρίγματα. Η ΝΔ δεν έχει, και έτσι δεν πάει.
Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια, πέρα από φτιασιδώματα, τακτικές επιλογές και πολιτικούς υπολογισμούς.
Πηγή: tapragmata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου