Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Διάλογος για την πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα

Τη θέση ότι "η πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση στο ενεργειακό μείγμα της χώρας" επανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, αγνοώντας τις εισηγήσεις της επιστημονικής Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών για ένταξη της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της 15μελούς Ομάδας Εργασίας της Επιτοπής προέτρεπε: - Να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μία συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδος και κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται. - Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών επί των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδος. - Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την αποκτηθείσα εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, και, επιπροσθέτως, μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης. - Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, "εν δυνάμει", έτοιμη για την όποια επιλογή. Επειδή εδώ δε φοβόμαστε το διάλογο (σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση), δημοσιεύουμε τον αντίλογο στην ανάρτηση "Πυρηνικοποίηση των Βαλκανίων (πλην Ελλάδας)" που μας έστειλε ο Δ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από παλαιότερο άρθρο του στη Καθημερινή ("Αλήθειες και ψέματα για την πυρηνική ενέργεια στη Θράκη")...

Αλβανία: Το υπέρογκο κόστος γονατίζει τα Τίρανα

Το 2007, η κυβέρνηση της χώρας πρότεινε την κατασκευή πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για να καλύψει τις ανάγκες της και την εξαγωγή του στα Βαλκάνια και την Ιταλία. Η περιοχή που προτείνει είναι το Δυρράχιο. Το ενδιαφέρον μάλλον είναι φιλολογικό γιατί το ερώτημα είναι: Πού θα βρει η Αλβανία τα χρήματα για πυρηνικό εργοστάσιο; Το κόστος ενός MW είναι το λιγότερο 1,5 - 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο κάθε αντιδραστήρας της Βουλγαρίας κοστίζει γύρω στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τουρκία: Προχωράει ύστερα από 40 χρόνια

Από το 1970, η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1970, ’73, ’76, ’80, ’93, ’04, ’06 και όλες τις φορές αναβάλλονταν για οικονομικούς λόγους. Τον Μάιο του ’07 η βουλή της Τουρκίας ψήφισε το νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικής μονάδας και το Νοέμβριο εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Τουρκική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΤΕΑΚ) θα βάλει τους όρους για την κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου. H TETAS θα αγοράσει όλη την ισχύ για τα επόμενα 15 χρόνια. Στους όρους της αναφέρει και την υποχρέωση του αναδόχου για τη διαχείριση των αποβλήτων η οποία θα γίνει από αυτόν που θα αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου. Η TETAS αναμένεται αυτό το μήνα να καλέσει τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου. Το πιο πιθανό είναι το εργοστάσιο να κατασκευαστεί στο Akkuyu για το οποίο ήδη υπάρχει η άδεια κατασκευής. Ακόμα η αναφορά λέει ότι οκτώ βιομηχανικά πάρκα που βρίσκονται κοντά στην Πόλη με 70.000 επιχειρήσεις και κατανάλωση ενέργειας 1,5 δισεκατομμύρια kwh δημιούργησαν έναν οργανισμό τον IOSBB για να κατασκευάσει στη χώρα το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο ισχύος 1500 MWe. Ως χώροι προτάθηκαν η Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα ή η Gokova στη Μεσόγειο.

Ιταλία: Το Τσερνόμπιλ έβαλε τέλος στα σχέδια

Είναι η μόνη χώρα που συμμετέχει στο G8 και δεν παράγει ρεύμα από πυρηνική ενέργεια. Παλαιότερα έγιναν προσπάθειες, αλλά το ατύχημα στο Chernobyl ματαίωσε κάθε σκέψη. Το 2005, η Ιταλία ήρθε σε συμφωνία με την Electricite de France και την ENEL για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Ακόμα η ENEL αγόρασε το 66% της Slovac Electric η οποία λειτουργεί 6 πυρηνικές μονάδες.

Βουλγαρία: Εξάγει σε Ελλάδα, Σερβία και Τουρκία

Το 2005 η βουλγαρική ΝΕΚ παράγει 44 δισεκατομμύρια kwh από τα οποία τα 7 εξάγονται στην Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία και ήταν ο βασικός προμηθευτής ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες της των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Και, φυσικά, ΝΕΚ σημαίνει Kozloduy. Για το κλείσιμο του Kozloduy 1,2 η Βουλγαρία πήρε από την Ευρωπαϊκή Ενωση 200 δισεκατομμύρια και για το κλείσιμο του Kozloduy 3,4, 550 δισεκατομμύρια. Παρ’ όλα αυτά, το Kozloduy 3,4 έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2006 και την 1η Ιανουαρίου 2007 έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα λειτουργεί οι Kozloduy 5 και 6 για τις οποίες έγινε αναβάθμιση και καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. Ακόμα, στη Βουλγαρία κατασκευάζεται νέα μονάδα στο Belene, πάλι στον Δούναβη, η οποία προβλέπετε να μπει σε λειτουργία το 2013 - 2014.

Πηγή: strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: