Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Νέο μοντέλο ανάπτυξης, προτείνει ο Σαμαράς


Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός τότε, η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει με σαφήνεια πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε καλό δρόμο.

Ποιοτικά ανώτερος τόσο από τον προκάτοχό του Καραμανλή, σαφώς πιο καταρτισμένος από τον πρωθυπουργό της χώρας σε οικονομικά ζητήματα, έδειξε με απλά λόγια το δρόμο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα διέπεται από τα τρία Α.:

Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση.


Παράλληλα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ανειλικρινή στις διαπιστώσεις του, ανειλικρινέστερο στις προβλέψεις του, κι ακόμα πιο αδιαφανή στις προοπτικές του.

Δήλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επανέλαβε ακόμηυ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση «σε ό,τι συμφωνούμε. Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε «ταμπού» που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν προσήλθε στη Βουλή για να ψηφίσει προϋπολογισμό εκτάκτων περιστάσεων, αλλά «για να κερδίσετε χρόνο μέχρι να καταλάβετε που βρίσκεστε. Δεν ήλθατε εδώ για να λύσετε τα προβλήματα του τόπου, ήλθατε για να λύσετε τα εσωτερικά διλήμματα διγλωσσίας που αντιμετωπίζετε».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η συναινετική μας διάθεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία». «Δεν τη θέλετε; Δεν θα την έχετε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέτρα σταθεροποίησης και ανάκαμψης

Δέσμη μέτρων για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας πρότεινε κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς είναι:

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αντικειμενικοποίηση κριτηρίων κι εφαρμογή των νόμων.

- Μείωση του ελλείμματος δίνοντας ανάσες στην οικονομία, όχι προκαλώντας της ασφυξία.

- Μείωση των δαπανών, κόβοντας τη σπατάλη, από την οποία, όπως ανέφερε, επωφελούνται τα υψηλά εισοδήματα, όχι συμπιέζοντας τη μεγάλη μάζα νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή τη μεσαία τάξη που κρατά την αγορά ζωντανή.

Σημείωσε δε πως πρέπει επίσης να «πείσουμε τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές ότι κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας, δεν προσπαθούμε να τους ‘ξεγελάσουμε’».

Στα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δηλ. τον περιορισμό του ελλείμματος, που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ περιλαμβάνονται τα εξής:

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν τεκμήρια κατανάλωσης, καθώς και αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών, πύκνωση των ηλεκτρονικών συγκρίσεων και επαληθεύσεων στοιχείων και αυστηρή τήρηση των νόμων.

- Περιστολές στην τεράστια σπατάλη.

Παράλληλα προχώρησε σε ένα σχέδιο περιστολής δαπανών:

Αυτό μπορεί να γίνει, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, αν:

Πρώτον, να τολμήσουμε τον προϋπολογισμό μηδενικής βάσης.

Δεύτερον, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου: δηλαδή το λειτουργικό κόστος πέρα από τους μισθούς.

Τρίτον, να υποχρεωθούν πλέον όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί να καταθέτουν από το 2010 προϋπολογισμούς.

Τέταρτον, να βάλουμε ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά 6μηνο τουλάχιστον, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των περικοπών. Και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις όπου χρειαστεί.

Πέμπτον, μια πολύ σημαντική πηγή σπατάλης εντοπίζεται από τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών και της Τράπεζας Ελλάδος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Από την άλλη πλευρά ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, η μία του κ. Παπακωνσταντίνου και η άλλη της κ. Κατσέλη.

«Καθεμία«, υπογράμμισε, «βλέπει μια πλευρά της πραγματικότητας, όχι όλη την πραγματικότητα, καθεμία εκ των οποίων οδηγεί σε αδιέξοδα πολιτικής, και που μεταξύ τους είναι αλληλοαναιρούμενες».

Επεσήμανε δε οι δύο αυτές σχολές σκέψης «δεν είναι συμβατές, είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. Ότι προωθεί η μία το αναιρεί η άλλη», ενώ «η καθεμία απ’ αυτές είναι αδιέξοδη».

«Αν ακολουθήσουμε τη σχολή Παπακωνσταντίνου, πάμε για βαθιά ύφεση κι ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα και ακόμα μεγαλύτερο χρέος«, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «αν ακολουθήσουμε τη σχολή Κατσέλη, πάμε για εκτίναξη των spreads, των διαφορικών επιτοκίων επί του ελληνικού χρέους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί μόνο τη λογιστική διάσταση του ελλείμματος και του χρέους», επισημαίνοντας ότι «η κα. Κατσέλη, καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που εισηγείται ο κ. Παπακωνσταντίνου έχουν πολύ αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία».

«Εκείνο που δεν βλέπει η κα. Κατσέλη», ανέφερε, «είναι ότι αν δεν κάνουμε από τώρα σοβαρές προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, τότε θα ανέβουν κι άλλο τα spreads των ελληνικών ομολόγων και θα έχουμε πολύ σύντομα, πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στο δημόσιο χρέος μας και στο κόστος δανεισμού μας, και στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους όλα τα επόμενα χρόνια».

«Λογιστικές αλχημείες»

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το έλλειμμα ξέφυγε μεν κατά το 2009, «αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το ανέβασε στο 12,7% με «λογιστικές αλχημείες» με σκοπό να χτυπήσει τη ΝΔ.

«Έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που της ξέφυγε το έλλειμμα; Αναμφίβολα έχει. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα πήγε χειρότερα ούτε καλύτερα απ' ότι ο μέσος όρος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην αύξηση των spreads, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται στην αβουλία της κυβέρνησης και στην παντελή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου.

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα, «πράγμα που δεν το κάνετε, σας τιμωρούν οι αγορές, υποβαθμίζουν συνεχώς την Ελλάδα και μας στοιχίζει όλο και περισσότερο ο μελλοντικός δανεισμός μας».

Μιλώντας για τη διαχρονική αύξηση του χρέους και τα 90 δισ. ευρώ που αυξήθηκε το διάστημα 2004-7 επεσήμανε ότι διατέθηκαν «στους τόκους του δανεισμού που παρέλαβε (η ΝΔ) από το ΠΑΣΟΚ».

«Θέλει θράσος απίστευτο, να έρχονται εκείνοι που ξεκίνησαν αυτό το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-χρέους, και να κατηγορούν εμάς ότι δεν καταφέραμε να το σταματήσουμε. Αυτοί που έβγαλαν από το κλουβί το «τέρας» των ελλειμμάτων και του χρέους, να καταγγέλλουν όσους δεν κατάφεραν να νικήσουν το «θεριό»» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην νομοθετική πρωτοβουλία που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους μετανάστες. Όμως η άποψη που εξέφρασε ήταν “θολή”, όπως είπε. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό “να μην προχωρήσει σε άκριτη μαζική νομιμοποίηση χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζει η Ε.Ε.” και πρότεινε να υπάρξει πρώτα διάλογος “χωρίς βιασύνη και κριτήρια, ώστε να προστατέψουμε και τους έντιμους μετανάστες και την αφομοίωση τους με κοινωνική συνοχή”.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι “όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησής μας σε κάποιο μεγάλο θέμα” και έφερε ως παράδειγμα το σχέδιο Ανάν που, όπως είπε, “αν κατατεθεί παρόμοιο με το προηγούμενο, τότε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων”.

Τόνισε με νόημα τέλος πως η Ευρωπαικη πορεία της Τουρκίας, πρέπει να ξανασυζητηθεί, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα στον Πατριαρχή και στο δύσκολο αγώνα που δίνει.

antinews - naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: