Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ακύρωσε την Ελληνο-Αλβανική συμφωνία χωρικών υδάτων το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

 ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΤΙ Ο JEFFREY ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ.

Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε την ακύρωση της Ελληνο-Αλβανική συμφωνίας με την οποία καθορίζοντο τα όρια των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Το κείμενο είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη του πρ. Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα Τίρανα τον προηγούμενο Απρίλιο.


Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική, αλλά επισήμανε ότι πρόκειται για "θέμα εσωτερικής διαδικασίας στην Αλβανία, την οποία δεν έχουμε και άλλη επιλογή παρά να τη σεβαστούμε". Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα περιμένει πρώτα απ’ όλα την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Τιράνων και βεβαίως και τις προτάσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το πώς προτίθεται να χειριστεί το θέμα περαιτέρω...


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία είχαν επικρίνει την συμφωνία και ο αρχηγός της σοσιαλιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντι Ράμα (αγαπητός από πολλά ελληνικά ΜΜΕ), άσκησε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο χαρακτηρίζοντας την συμφωνία "ξεπούλημα των χωρικών υδάτων".

Το ‘δώρο’ της Αλβανίας στον Παπανδρέου

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι φαίνονται τα Τίρανα να εμπαίζουν στην κυριολεξία την Αθήνα και να εξελίσσονται ουσιαστικά σε ''άσπονδο φίλo'', προσποιούμενα από τη μία τον καλό γείτονα, όποτε χρειάζονται τη στήριξή της, κι από την άλλη βάλλοντας ευθέως έναντι των ελληνικών συμφερόντων όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως είναι καιρός να επαναπροσδιοριστεί η σχετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την επιεικώς διφορούμενη αλβανική τακτική...

Ενώ ο Πρωθυπουργός μιλάει για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. εντός του 2014, η ίδια ακυρώνει την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα
Βέβαιη θεωρείται πλέον η ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από την επίσημη έγγραφη δήλωση στην οποία προέβη η αρμόδια αλβανική αρχή σήμερα το πρωί. Καίγεται έτσι ένα σημαντικό χαρτί για τη ελληνική πλευρά το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη υπόθεση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Όλα αυτά την στιγμή που μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών κύριος Δρούτσας ενημέρωνε την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ενσωματωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια, άρα και η Αλβανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2014. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αποστείλει παράλληλα επιστολή προς την ''Υπουργό Εξωτερικών'' της Ε.Ε. Καθριν Αστον και όλα τα συναρμόδια ευρωπαϊκά υπουργεία των χωρών μελών, προκειμένου να κάνει γνωστές τις προθέσεις τις Ελληνικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν πέρασε όμως μια εβδομάδα και ήρθε η ανταπόδοση από την αλβανική πλευρά σε ένδειξη ''καλής θελήσεως'', όπως συνηθίζεται άλλωστε! Να θυμίσουμε ότι παρά τη μονογραφή, από την 21η Νοεμβρίου του 2008, της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Βόρεια Ήπειρο, η Αλβανία εξακολουθεί να μηχανεύεται εμπόδια προκειμένου να μην διευθετηθεί αυτό το ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας θέματος για όλο τον ελληνικό λαό. ‘Πικρότερη γεύση’ αφήνει το θέμα αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια χρονική περίοδο η Ελληνική Βουλή κύρωνε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντάς την ουσιαστικά ένα βήμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εντός του ίδιου πλαισίου θα πρέπει να ενταχθεί και η πολύ πρόσφατη ποινική καταδίκη με καθαίρεση από τα δημαρχιακά καθήκοντα και ποινή φυλάκισης του Βασίλη Μπολάνου, Προέδρου της Πολιτικής Οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», επειδή θέλησε οι πινακίδες σήμανσης οδών στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου της Χιμάρας να αναγράφονται και στην ελληνική. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την κύρωση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας για την ένταξή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι φαίνονται τα Τίρανα να εμπαίζουν στην κυριολεξία την Αθήνα και να εξελίσσονται ουσιαστικά σε ''άσπονδο φίλo'', προσποιούμενα από τη μία τον καλό γείτονα, όποτε χρειάζονται τη στήριξή της, κι από την άλλη βάλλοντας ευθέως έναντι των ελληνικών συμφερόντων όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως είναι καιρός να επαναπροσδιοριστεί η σχετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την επιεικώς διφορούμενη αλβανική τακτική.
http://www.nenanews.eu/politics/413-alvaniagiapapandreou.html


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: