Διαβάζουμε ένα άρθρο στο περιοδικό «Economist» που καταγράφει αμερικανικές έρευνες για τα κράτη που θα είναι μεγάλες δυνάμεις το 2050,έλεγε ο Γ. Παπασωτηρίου στην «Β» και πρώτο-πρώτο σ’ αυτές δεν βρίσκουμε ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Κίνα, αλλά…. την Τουρκία !!!
Η Κίνα λοιπόν, η οποία στηρίζει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και παρουσιάζει τεράστια οικονομική ανάπτυξη, δεν λογίζεται ως η ανερχόμενη πρώτη δύναμη, αλλά η Τουρκία.
Παρεμπιπτόντως, οφείλω να σημειώσω ότι οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το ταξίδι της Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο αλλά και των Ευρωπαίων εκεί ήταν για να πεισθούν οι Κινέζοι να συνεχίσουν να αγοράζουν τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Και κατόπιν τούτου τίθεται το ερώτημα: Γιατί τρελάθηκαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με το ενδεχόμενο να πουλήσει και η Ελλάδα ομόλογα στους Κινέζους; Διότι εμείς σύμφωνα με τον παγκόσμιο καταμερισμό «πελατών» ανήκουμε στο πελατολόγιο της Δύσης!
Αλλά ας επανέλθουμε στα κράτη-μεγάλες δυνάμεις του 2050. Η Τουρκία εκτιμάται ότι θα είναι ένα από αυτά γιατί είναι η μοναδική σταθερή δύναμη σε μία κατ’ εξοχήν ασταθή περιοχή (Ιράκ, Ιράν, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Παλαιστίνη).
Η Τουρκία, συνεπώς, μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής των αντιμαχομένων και καταφύγιο για τα κεφάλαια της περιοχής. Αυτό θα της προσδώσει κύρος και θα επιτρέψει στην οικονομία της να αναπτυχθεί τόσο ώστε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κράτη στον κόσμο.
Τα άλλα δύο κράτη σύμφωνα με την έρευνα θα είναι η Πολωνία και το Μεξικό (πηγή AgoraVox)! Οσο και να αμφισβητεί κανείς την παραπάνω ανάλυση, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι αυτή γίνεται από την αμερικανική οπτική γωνία και σε κάθε περίπτωση εμπεριέχει στοιχεία ενδεχομενικότητας.
Ανάλογο θετικό δημοσίευμα, όμως, με τον τίτλο Les think tanks turcs, agents du changement (οι τουρκικές δεξαμενές σκέψης, παράγοντες της αλλαγής), βρίσκουμε και στη «Le Monde Diplomatique» του τρέχοντος μηνός.
Μήπως όλα αυτά μας αφορούν; Λέω …μήπως;
Πηγή: politis-gr
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου