Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει στον Πρωθυπουργό τη διαφορά της ιθαγένειας από τη σωστή μεταναστευτική πολιτική;

Δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη Χώρα μας“, είπε ο Πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Η προοπτική όμως κύριε Πρωθυπουργέ, δεν δίδεται με τη μαζική παραχώρηση ιθαγένειας σε απροσδιόριστο αριθμό δικαιούχων. Γίνεται πρακτικά με την εξασφάλιση στους νόμιμους μετανάστες μακροχρόνιων αδειών διαμονής που δεν χρειάζονται γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολύωρη αναμονή στις ουρές για την ανανέωσή τους, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών τους στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, και, γενικότερα, με την παροχή σε αυτούς όλων των υπηρεσιών του κράτους, στο μέτρο που και αυτοί πληρώνουν φόρους και εισφορές, όπως οι Έλληνες πολίτες. Αυτά και μια δουλειά για να ζήσουν ζητούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αν τους ρωτήσει κανείς. Και αυτά μπορούν να τους εξασφαλισθούν μόνο μέσα από μια σωστή και  οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική. Όταν αυτή η πολιτική δεν υπάρχει, η εύκολη και λιγότερο δαπανηρή λύση, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι να δίνεται μαζικά η ελληνική ιθαγένεια σε δυστυχισμένους ανθρώπους που αναζητούν απλώς μια καλύτερη ζωή και που νομίζουν ότι αυτή κρύβεται πίσω από την απόκτηση ελληνικής ταυτότητας. Μια ιθαγένεια, όμως, που δίδεται χωρίς αυτό το περιεχόμενο όσο εύκολα και γρήγορα και αν χορηγείται είναι “πουκάμισο αδειανό” γι’ αυτούς τους ανθρώπους κύριε πρωθυπουργέ…

Η συζήτηση στην Βουλή

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το προωθούμενο νομοσχέδιο ο κ. Παπανδρέου έκανε ακόμα λόγο για φαντάσματα επερχόμενης αλλοίωσης του έθνους.

Εξηγώντας τη σημασία του νομοσχεδίου, επισήμανε πως η άρνηση στην ομαλή και πλήρη ένταξη των μεταναστών οδηγεί στην απομόνωση και η αδιαφορία στην γκετοποίηση και επισήμανε πως το κυβερνών κόμμα με το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αδιαφάνεια στην απονομή ιθαγένειας, η οποία όπως σημείωσε είχε καταλήξει να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο.

Αναφερόμενος στην απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για ατολμία.

Αντώνης Σαμαράς

Τη θέση πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς...>

Όπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο χαλαρώνουν πολύ οι διαδικασίες που ήδη υπάρχουν για την πολιτογράφηση. «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης κρίσης με το να χορηγούμε ιθαγένεια σε μισό εκατομμύριο μετανάστες δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής έντασης, συνθήκες ξενοφοβίας».

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ένταξης μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, ομαλά, δηλαδή σταδιακά και όχι με τρόπο που δίνει το μήνυμα ότι μπορούν να έρθουν κι άλλοι και αντιπρότεινε:

Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια όχι αμέσως, αλλά με την ενηλικίωσή τους, υπό δύο προϋποθέσεις: την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και  την εγκατάλειψη της ιθαγένειας των γονιών τους.

Επανέλαβε τέλος ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα το αποσύρει όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Αλ.Παπαρήγα: “Δηλητήριο” οι προτάσεις του ΛΑΟΣ

Δηλητηριώδη χαρακτήρισε την πολιτική του ΛΑΟΣ για το μεταναστευτικό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι θα ακούγαμε τόσο ακραίες απόψεις με αφορμή τη συζήτηση για τους μετανάστες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μισή έκπληξη ένιωσα και από αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς», σημείωσε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στον πρόεδρο της ΝΔ, διατυπώνοντας επικρίσεις κατά των θέσεών του για την πολιτισμική ταυτότητα των μεταναστών. «Ενσωμάτωση σημαίνει αυτός που θα πάρει την ιθαγένεια να ξεχάσει ότι είναι Αλβανός κ.λπ.;», διερωτήθηκε.

Γ. Καρατζαφέρης: Δημοψήφισμα τώρα

Το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της παροχής ιθαγένειας στους μετανάστες επανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, επικαλούμενος το αντίστοιχο δημοψήφισμα που έγινε στην Ιρλανδία. Υποστήριξε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει «μια βιασύνη την οποία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ούτε εμείς ούτε οι βουλευτές του». «Τι θα αλλάξει αν αυτό που κάνουμε σήμερα το κάνουμε σε τρεις μήνες;», διερωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καρατζαφέρης «Είμαστε η πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών, με το νόμο αυτό γινόμαστε οι πιο μαλακοί», συμπλήρωσε.

Αλ.Τσίπρας: Να η ευκαιρία

Να μη χάσει την ευκαιρία που της δίνεται, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της «ουσιαστικής πρόσβασης» των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην ιθαγένεια αλλά και της παροχής πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης. Πρόσθεσε ότι όλες οι νομοθετικές απόπειρες μέχρι σήμερα ήταν στρεβλές και αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά. Σχολιάζοντας αλλαγές που έγιναν στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποχώρηση, ενώ έστρεψε τα βέλη του στο ΛΑΟΣ για τη στάση του στο θέμα, μιλώντας για πολιτικές κωλοτούμπες του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πηγή: antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: