Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Έρχεται η μεγάλη συναίνεση των “Βαρώνων” του Τύπου…

όταν οι μαζικές απολύσεις βαφτίζονται “εξυγίανση λόγω της κρίσης”…

Όταν όλοι ανακαλύπτουν τις “μυστικές συναντήσεις” των βαρώνων (Αλαφούζος, Τεγοπούλου, Ψυχάρης, Μπόμπολας), θεωρούν ότι γίνονται για λόγους “επιχειρηματικούς” ή διανομής της κρατικής διαφήμισης.

Βεβαίως και αυτό ισχύει όπως και οι αιτιάσεις για “έλεγχο” του χώρου και περεταίρω αποδυνάμωση των λιγότερο ισχυρών. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που ουδείς βάζει στο τραπέζι ενώ είναι είναι αυτονόητα πρώτο σε κάθε παρόμοια επιχειρηματική συγκέντρωση ετερόκλητων συμφερόντων ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης:

Η εκμετάλλευση της κρίσης για την συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού. Κοινώς, δόμηση κοινής πλατφόρμας περικοπών με στόχο βέβαια την χαλιναγώγηση των αντιδράσεων.

Ας μην ξεχνάμε την περυσινή απόπειρα του Πήγασου για απολύσεις που έφερε την διοίκηση αντιμέτωπη με ορυμαγδό αντιδράσεων από δημοσιογράφους όλων των μέσων. Η απόπειρα λοιπόν ομαδικών απολύσεων όταν πρόκειται για δημοσιογράφους, ανθρώπους δηλαδή της ενημέρωσης, απαιτεί ευρύτατη συναίνεση των επιχειρηματιών ώστε:

  • Να ελεγχθεί το εύρος δημοσιοποίησης και αρνητικής κριτικής της ενέργειας
  • Να μην υπάρξει ανταγωνιστική εκμετάλλευση της ενέργειας σε επίπεδο ιδιοκτησίας.

Ούτως ή άλλως, οι εκδοτικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων διανύουν μακρά περίοδο κρίσης, ενώ τους λόγους διατήρησης των επιχειρήσεων τους έδωσε περίτρανα η Κάτια Μακρή πέρυσι από τον αέρα του Real FM:

Μα γιατί να τους απολύσετε τους δημοσιογράφους κύριε Μπόμπολα, αφού βγάζετε τόσα από τον Άκτωρα“…

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε περίπτωση επίτευξης της συναίνεσης, θα μπορέσουν ευκολότερα να προβούν σε δραστικές μειώσεις προσωπικού χωρίς τέτοιες “ενοχλητικές” αναφορές από ανταγωνιστικά συγκροτήματα.

Επιπλέον, η φαινομενικά “άσχετη” τροποποίηση των διατάξεων για τις απολύσεις, θα δώσει την απαραίτητη νομική κάλυψη αφού δεν θα υπάρχουν τα αυστηρά όρια του παρελθόντος.

Σε προηγούμενες προσπάθειες παρόμοιας σύμπραξης, αντιδρούσαν έντονα η Μάνια Τεγοπούλου και ο Θέμος Αναστασιάδης. Τώρα φαίνεται ότι μόνο ο τελευταίος δείχνει να κρατά τις θέσεις του, πράγμα που φαίνεται από την άνευ προηγουμένου κόντρα που έχει ξεσπάσει στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα“.

Μην ξεχνάμε ότι η κόντρα στο “Πρώτο Θέμα” είχε να κάνει ακριβώς με το θέμα του προσωπικού, αφού ο Αναστασιάδης πολύ απλά δεν ήθελε να απολύσει αυτούς που τον στήριξαν και προέτασσε ως επιχείρημα την κερδοφορία της εφημερίδας. Η “εσωτερική” αυτή ρήξη είναι ενδεικτική για τις προθέσεις των “ισχυρών” αφού ήταν ο προπομπός.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την Μάνια Τεγοπούλου να αλλάζει θέσεις, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαια η ρήξη Αναστασιάδη – Μπόμπολα.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι εκπέμπουν οι ΤριανταφυλλόπουλοςΧατζηνικολάου, γεγονός που φαίνεται στην θεματολογία τους αφού λησμόνησαν τα περί “Μεγαλοεργολάβων” του τύπου ενώ το Βέτο με πρόσφατο δημοσίευμα του λειτουργεί ευφημιστικά για τους “εθνικούς κατασκευάστες”.

Το γεγονός αυτό όμως ΔΕΝ είναι ο κύριος λόγος για την “ανακωχή” Χατζηνικολάου – Τριανταφυλλόπουλου που μέχρι πρότινος επιτίθεντο εναντίον του Μπόμπολα και προανήγγειλαν ανακοινώσεις τις οποίες ποτέ δεν έκαναν.

ΟΛΑ τα ΜΜ”Ε” που εμπλέκονται σε αυτές τις συμφωνίες, διατηρούν και μία αγαστή σύμπνοια στην θεματολογία των τελευταίων ημερών:

  • Κανένας δεν αντιδρά στα μέτρα
  • Κανείς δεν ανασκαλεύει το μέγα σκάνδαλο της Goldman Sachs που μας έχει καταστήσει περίγελους της Υφηλίου, έχοντας κοστίσει δις Ευρώ στην Εθνική οικονομία.
  • Όλοι αναπαράγουν δημοσκοπήσεις που ενδυναμώνουν την κυβέρνηση, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.
  • Όλοι υποβαθμίζουν την υπόθεση Siemens και των υπολοίπων σκανδάλων Γερμανικών εταιρειών. Αποσιωπούν προκλητικά τα τεκταινόμενα στην εξεταστική παρά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων. Παρότι η Siemens Κόστισε δις Ευρώ στα δημόσια ταμεία.
  • Όλοι διατυμπανίζουν την υπόθεση Βατοπαιδίου, χωρίς βέβαια να μπορούν να αρθρώσουν ένα νούμερο για την υποτιθέμενη “ζημιά που υπέστει το κράτος”. Απλούστατα γιατί δεν “χάθηκε” ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Υπάρχουν και άλλες τρανταχτές περιπτώσεις που θυμίζουν αυτό που μας περιέγραψε ο μεγάλος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο άρθρο του για την σύμπνοια των ΜΜ”Ε” μιας χώρας πριν την έλευση του ΔΝΤ: Το φιάσκο του ΔΝΤ. Κατάρρευση Εθνικών οικονομιών και …δημόσιες σχέσεις με τα ΜΜΕ υπό το βλέμμα των ΗΠΑ.



Πηγή: olympia.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: