Όλα αυτά απαντήθηκαν στην Βουλή από τον πρωθυπουργό σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για να προσθέσει ο Γ.Παπανδρέου ότι «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού κρίνεται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και ότι η ύπαρξη του μηχανισμού σημαίνει ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε».
Ο Γ.Παπανδρέου παράλληλα επέρριψε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ευθύνη για την ανάμειξη του ΔΝΤ.
Το πλέον ενδιαφέρον όλων αυτών είναι τα σενάρια για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» σε περίπτωση που αρχίσει να κλονίζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης λόγω των μέτρων. Χωρίς να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει αυτή την «βαλβίδα εκτόνωσης» για να υποστεί την ελάχιστη δυνατή φθορά και να επανέλθει αργότερα με «κανονική» κυβέρνηση.
Ανατριχίλα προκαλούν τα μέτρα που θα λάβει το ΔΝΤ και τα οποία θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξής...
Τα μέτρα «σφραγίζονται» αυτή την εβδομάδα και με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου «να διαμορφωθεί τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνεται η εκταμίευσ η του δανείου μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός».
Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα προανήγγειλε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνταγή αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Σε ότι αφορά την μείωση των μισθών δεκτόν και εφικτόν. Σε ότι αφορά την μείωση των τιμών σε ΚΑΝΕΝΑ κράτος του κόσμου δεν επιτεύχθηκε μετά την είσοδο του ΔΝΤ. Αυτό που συνέβη ήταν ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ των τιμών των αγαθών, κάτι που ήδη συμβαίνει, λόγω αύξησης του ΦΠΑ.
Ας δούμε τα βασικά μέτρα που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα:
-Ρυθμίσεις που να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν κεφαλαιακή επάρκεια καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Πρακτικά οι τράπεζες θα τεθούν υπό την «σφικτή» εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι όχι απαρίτητα κακό...
-Στην αποφυγή συσσώρευσης επιπλέον δημόσιου χρέους. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος όσα έχει τόσα πληρώνει. Αν δεν έχει δεν πληρώνει!
-Στην επιβολή πλαφόν στις πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών που προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια).
-Σημαντικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης των επιδομάτων και των μπόνους και περικοπή 137.000 θέσεων εργασίας. Κάτι που ήδη έχει γράψει το defencenet.gr από την περασμένη Κυριακή
-Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα με σκοπό την σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την βαθμιαία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
-Επιβολή επιπλέον φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά και στον καπνό.
-Αύξηση στο φόρο ακίνητης περιουσίας και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή επιπλέον κατάρρευση της ήδη καταρρακωμένης αγοράς ακινήτων.
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου