Στροφή 180 μοιρών συνιστά το άρθρο του Spiegel Online ως προς την χορήγηση γερμανικών δανείων στην χώρα μας. Ο συντάκτης Sven Böll θεωρεί λανθασμένη την γερμανική στάση που απορρίπτει κάθε βοήθεια στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός συντάκτης παραπέμπει μάλιστα στην πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 απαρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης:
«Μιλάμε συχνά για το πάθημα που έγινε μάθημα. Αλήθεια», διερωτάται ο Γερμανός δημοσιογράφος «η περίπτωση της Ελλάδας θυμίζει την πτώχευση της Lehman Brothers. Αν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τότε την επενδυτική τράπεζα να ορθοποδήσει το κόστος θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο που χρειάστηκαν να καταβάλουν εκ των υστέρων έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και μαζί του ολόκληρη η οικονομία.
«Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση με δραματικές διαστάσεις», συνεχίζει το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στο 13%. Όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αδιαφορεί. Έλαβε σκληρά μέτρα, τα οποία φιλοδοξούν να μειώσουν το έλλειμμα μέσα στο τρέχον έτος στο 4%. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την Αθήνα με υπεροψία θα έπρεπε να επιδείξουμε σεβασμό απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Προς το συμφέρον της Γερμανίας
Σε €40 δις ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους γερμανικές τράπεζες«Η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον να δοθεί άμεσα λύση στο ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο, παρατηρεί το Spiegel Online. Γερμανικές τράπεζες έχουν στη κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας €40 δισ., τα οποία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας χάνουν φυσικά την αξία τους. Για το λόγο αυτό προτεραιότητα της Γερμανίας δεν θα έπρεπε να είναι μια άκαμπτη στάση έναντι της Ελλάδας, αλλά η συμβολή της υπέρ μιας αυστηρότερης ρύθμισης των διεθνών αγορών. Διότι οι κερδοσκόποι που συνεχίζουν τις επιθέσεις τους όσο τους ανέχονται οι πολιτικές ηγεσίες δεν πρόκειται να σταματήσουν στην Ελλάδα, ακόμα κι αν εκείνη κηρύξει πτώχευση. Υπάρχουν πολλά υποψήφια θύματα: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία. Αν λοιπόν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση της Ελλάδας ίσως λίγο αργότερα κανείς δεν θα είναι πια σε θέση να ελέγξει μια μεγάλη πυρκαγιά στις χώρες της ευρωζώνης».
Η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια και όχι δώρα
«Έπειτα, καταλήγει ο συντάκτης του Spiegel Online αν δοθούν γερμανικά δάνεια στην Ελλάδα τα χρήματα δεν πάνε χαμένα. Σήμερα τα γερμανικά ομόλογα δίνουν επιτόκιο 3%, τα ελληνικά 7,5%. Η Γερμανία θα ζητούσε λοιπόν από το ελληνικό δημόσιο ένα επιτόκιο για παράδειγμα 5%. Θα είναι λοιπόν μια καλή επένδυση από κάθε άποψη, μιας και η Γερμανία δανείζεται με 3% και θα δάνειζε την Ελλάδα με 5%. Που σημαίνει κέρδος 2%.
Tageszeitung – Απαραίτητη μια ανεξάρτητη υπηρεσία αξιολόγησης
Θηλειά τα υψηλά επιτόκια για την Ελλάδα
Η εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται στα spread και επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης. "Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει πόσο αναγκαία είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία αξιολόγησης. Σχεδόν αβίαστα οι γνωστοί οίκοι υποτιμούν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, η οποία μετά καλείται να καταβάλλει όλο και υψηλότερα επιτόκια. Οι οίκοι αφαιρούν στην περίπτωση της Ελλάδας κάθε δυνατότητα διεξόδου από την κρίση. Τα υψηλά επιτόκια είναι καταστροφικά για μια οικονομία. Πόσο μάλλον για μια οικονομία σε κρίση. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας αξιολόγησης που θα υπόκειται στην ΕΚΤ. Η δυνατότητα υπάρχει. Πού είναι όμως η πολιτική βούληση;" διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή
kostasxan
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου