Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Κανείς δεν περίμενε τόσο χλιαρή κοινωνική αντίδραση.

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΔΝΤ και η ΕΕ, δεν περίμεναν τόσο χλιαρή αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στο μνημόνιο που υπογράφηκε και στα μέτρα που κατ’ αρχήν επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται. Η έκπληξή τους ήταν πολύ μεγάλη.
Το προπαγανδιστικό δίλημμα «ΔΝΤ ή πτώχευση», η κατασταλτική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ «όλοι είμαστε συνένοχοι» και το «διαίρει και βασίλευε» με την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων «ενοχοποιημένων» κοινωνικών ομάδων, σάστισαν την ελληνική κοινωνία και μέχρι τώρα βρίσκεται ακόμα σε εσωστρέφεια χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, φοβούμενη μάλιστα για το αύριο, αφού οι πιο πολλοί πολίτες είναι κατάχρεοι στις τράπεζες και σε διάφορους άλλους ιδιώτες δανειστές.
Μετά την αναπάντεχη αυτή αποδοχή του δήθεν «μοιραίου», τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Τρόϊκα αναθάρρησαν και σπεύδουν επειγόντως τώρα που η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα σοκαρισμένη και ανοργάνωτη να της επιβάλουν και άλλα σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα στους τοκογλύφους δανειστές.
Η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, στην ψήφιση του μνημονίου, αρχικά θορύβησε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί ήταν μια άρνηση που ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν, αλλά όταν στη συνέχεια είδαν την παθητικότητα της ελληνικής κοινωνίας, επανήλθαν δριμύτεροι.
Ο φόβος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν μήπως πάμε σε κοινωνική εξέγερση και προτιμήσουμε τη χρεοκοπία από τη δουλεία στο ΔΝΤ. Αυτό ως γνωστόν θα είχε ως συνέπεια την απώλεια χρημάτων για τους δανειστές, χωρίς όμως καμία απολύτως συνέπεια για την περιουσία του ελληνικού κράτους, ούτε νέα χρέη. Τώρα όμως, οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου προσωπικά, βάζουν την δημόσια περιουσία σε υποθήκευση και σε υπαγωγή της τύχης της στη ρύθμιση ξένων νομοθεσιών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το δημόσιο χρέος.
Τώρα δυστυχώς μας πήρε ο κατήφορος χωρίς γυρισμό και όταν κάποια στιγμή τύχει να πτωχεύσουμε, θα χάσουμε και τη δημόσια περιουσία που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 300 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ, χώρια ο τεράστιος πλούτος που βρίσκεται στο υπέδαφος της χώρας.




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: