Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΝΔ: «Όχι» στον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ

«Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ».

Τα παραπάνω σημειώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Υποστηρίζει δε ότι «καθημερινά, αποδεικνύεται η ορθότητα της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Προφανώς οι υποστηρικτές του ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ή υπερεκτίμησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες»...

Επισημαίνει ακόμη πως «αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές».

Ο κ. Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης, ακόμα σήμερα, καθυστερεί», τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει, αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «δεν μπορεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν η υπουργός ΠΕΚΑ να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχεται πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών να φέρεται ως έτοιμος να συμφωνήσει με την τρόικα προς μια τέτοια προοπτική».

«Είναι προφανές ότι η ίδια κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο απόψεις. Άλλωστε, όποιος δεν είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το κοινωνικό συμφέρον, ας το δηλώσει. Διαφορετικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ας αναλάβει τις ευθύνες του», προσθέτει.

Καταλήγοντας ζητεί να ενημερωθούν άμεσα τα πολιτικά κόμματα, καθώς, όπως σημειώνει, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα δεσμεύσουν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.





Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: