Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Επί ένα χρόνο κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα που είπε ψέματα για να βγει, διέπραξε απίστευτα σφάλματα αφότου ανέλαβε κι ύστερα διέπραξε και τα αντίθετα απ’ όσα έλεγε πριν! Κι ύστερα άρχισε να στήνει Εξεταστικές Επιτροπές, για να μπορέσει να σταθεί, όχι κυβερνώντας, αλλά διχάζοντας, όχι αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα, αλλά συκοφαντώντας τους αντιπάλους του.
Κι ύστερα προκάλεσε μια πρωτοφανή κρίση δανεισμού της χώρας.
Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο με το οποίο «έδεσε» την Ελλάδα χειροπόδαρα και παρέδωσε τα «κλειδιά» της διακυβέρνησής της.
Και τώρα προκαλεί φόβο στους πολίτες, τρομοκρατεί το λαό, αναγκάζεται να κάνει αυτά που το ίδιο κατήγγελλε ως αντιπολίτευση, αλλά και να καταγγείλει αυτά στα οποία το ίδιο πρωτοστατούσε ένα χρόνο πριν. Μια κυβέρνηση αληθινά επικίνδυνη! Που εξελίσσεται στη χειρότερη που υπήρξε στην Ελλάδα, την τελευταία 35ετία!...
Ας δούμε λοιπόν, τα «πεπραγμένα» του χρόνου που πέρασε ένα-ένα:
* Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ βγήκε εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό.
Διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν». Είπε ψέματα! Κι ύστερα είπε ότι δεν γνώριζε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και είπε πάλι ψέματα… Γνώριζε πλήρως, τα πάντα! Γιατί είχε ενημερωθεί από Έλληνες και Ευρωπαίους αρμοδίους.
Αλλά, ακόμα κι αν δεν γνώριζε τι συνέβαινε μέσα στην Ελλάδα, σίγουρα γνώριζε τι συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπου όλες οι χώρες είχαν βαρέσει «συναγερμό», διότι ξέφευγε κι εκεί ο έλεγχος των ελλειμμάτων.
Και σε τέτοια διεθνή συγκυρία βγήκε ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά και έταξε στους πάντες «λαγούς με πετραχήλια».
Ήταν αυτό υψίστη ανευθυνότητα;
Ήταν μήπως συνειδητή εξαπάτηση του εκλογικού Σώματος;
Μη κουράζεστε: Ήταν και τα δύο!
· Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ διέπραξε απίστευτα σφάλματα όταν εξελέγη.
-- Ακύρωσε μέτρα που είχε ήδη πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη συγκράτηση του ελλείμματος,
-- Παρέλυσε τον κρατικό μηχανισμό και κατέρρευσαν τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου. Επί πολλούς μήνες δεν υπήρχαν ούτε Γενικοί Γραμματείς στα υπουργεία ούτε Πρόεδροι στους Δημόσιους Οργανισμούς.
Κι όλη αυτή η ασυγχώρητη καθυστέρηση έγινε για να διορίσουν, τελικά, τους δικούς τους!
-- Έκαναν και λογιστικές αλχημείες, μεταθέτοντας δαπάνες του επόμενου χρόνου στο 2009. Και έσοδα του 2009 στον επόμενο χρόνο.
Κι έτσι, με όλα αυτά, «φούσκωσαν» το έλλειμμα του 2009 από το 9,9% στο 13,6%.
-- Κι ύστερα, το πιο σημαντικό: Δεν πήραν έγκαιρα μέτρα!
Επί μήνες, μάλιστα, μας έλεγαν ότι «δεν χρειάζονται νέα μέτρα».
Αναγκάστηκα να τους φωνάξω: «ξεκολλήστε επί τέλους»!
Κι ύστερα πήραν μέτρα τελείως ανεπαρκή!
Και μετά η Κυβέρνηση άρχισε να διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό.
Και τότε εκτοξεύθηκαν τα spreads . Από 130 μονάδες που τα παραδώσαμε, στις 800 μονάδες σήμερα, παρά το Μνημόνιο! Δεν ανέβηκαν τα spreads όταν ανακοινώθηκε διψήφιο έλλειμμα στα μέσα Νοεμβρίου...
Εκτοξεύθηκαν από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση καθυστερούσε τη λήψη μέτρων κι αυτά που έπαιρνε ήταν ανεπαρκή...
Και κυρίως, εκτοξεύθηκαν τα spreads όταν η ίδια η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό, μιλώντας για «επικείμενη χρεοκοπία», για «επικείμενο ναυάγιο», διακηρύσσοντας κάθε τόσο ότι «δεν υπάρχει σάλιο» κι ότι η Ελληνική Οικονομία μοιάζει με… «Τιτανικό»!
Βρέστε μου έστω και μια χώρα που βγαίνει διεθνώς, «πυροβολεί τα πόδια της» κι ύστερα πηγαίνει να δανειστεί.
Δεν έκαναν αυτό που έπρεπε – να πάρουν έγκαιρα επαρκή μέτρα.
Κι έκαναν αυτό που δεν έπρεπε – διέσυραν τη χώρα.
Κι έτσι ακριβώς μετέτρεψαν το πρόβλημα ελλείμματος, που ήταν κοινό σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη.
* Τρίτο, αφού έκαναν όλα τα πιθανά και απίθανα σφάλματα τους πρώτους μήνες, ύστερα έκαναν και τα… αντίθετα λάθη:
Έφτασαν να υπογράψουν το Μνημόνιο, που τους υποχρέωνε σε πολύ σκληρότερα μέτρα απ’ όσα θα αρκούσαν, αν είχαν κινηθεί έγκαιρα. Μερικούς μήνες πριν…
Δεν πήραν τα απαραίτητα όταν έπρεπε, κι αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ περισσότερα όταν ήταν πια αργά…
Και το σπουδαιότερο: δεν πήραν τα σωστά μέτρα για να αποτραπεί η ύφεση. Που μεγαλώνει το έλλειμμα.
Και τώρα ανακαλύπτουν και οι ίδιοι ότι, μετά την φορο-καταιγίδα την οποία επέβαλαν, τα έσοδα έχουν αυξηθεί στο πρώτο εννεάμηνο μόλις 3,7%. Αντί για 13,7% που απαιτεί το Μνημόνιο.
Όλη αυτή η φορο-καταιγίδα δεν έφερε ουσιαστικά νέα έσοδα. Όπως ακριβώς τους είχαμε προειδοποιήσει…
* Τέταρτον, άρχισαν να στήνουν Εξεταστικές Επιτροπές. Γιατί μόνο με αυτές μπορούν πια να κυβερνήσουν.
Αλλά κι εκεί ατύχησαν. Διότι δεν βρέθηκε τίποτε επιβαρυντικό σε βάρος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, βρέθηκαν πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος δικών τους στελεχών...
Και τώρα στήνουν νέα Εξεταστική για την Οικονομία…Που αρχικά τη σχεδίαζαν να πάει πίσω ως το 2004. Κι ύστερα, υπό την πίεσή μας, δέχθηκαν να πάει πιο πίσω, ως το 2001. Αλλά τότε, ο πρώην Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης, με εμφανή δυσφορία, τους ζήτησε να την πάνε ακόμα πιο πίσω, ως το 1996!
Και το μόνο που δεν σκέπτονται είναι να την πάνε και λίγο μετά: από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα. Γιατί τότε δημιουργήθηκε η κρίση δανεισμού:
Επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης και εξ αιτίας της πολιτικής της!
Αυτό το ζητήσαμε εμείς εξ αρχής, αλλά δεν το μπορούν και δεν το αντέχουν. Μη σας νοιάζει, όμως. Θα το κάνουμε εμείς. Και σύντομα μάλιστα…
Για να ριχθεί άπλετο φώς, πώς φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 τους τρείς τελευταίους μήνες. Πώς ανέβηκαν τα spreads . Πως ενθαρρύνθηκαν τα κερδοσκοπικά παιγνίδια με τα ελληνικά ομόλογα από τις πρωτοφανείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Και πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο…
Όταν άλλες κυβερνήσεις – όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας – με προβλήματα αντίστοιχα προς τα δικά μας και νούμερα κάποιες φορές χειρότερα από τα δικά μας, κατάφεραν μόλις πριν λίγες μέρες να δανειστούν από τις αγορές, αλλά απέφυγαν να υπογράψουν «Μνημόνια».
Ακόμα και με 32% έλλειμμα - δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το δικό μας - και με χρέος παρόμοιο με το δικό μας, η Ιρλανδία βγήκε προχθές και δανείστηκε απευθείας από τις αγορές. Δεν υπέγραψε Μνημόνιο! Δεν παρέδωσε τα κλειδιά στην Τρόϊκα…
Μόνο η δική μας κυβέρνηση έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό.
Η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία τους ενοχλεί πολύ. Πάρα πολύ…
Γιατί δεν είναι μόνο ότι καταψηφίσαμε το Μνημόνιο.
Προτείναμε και δικό μας ολοκληρωμένο Σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Πώς απάντησαν στο Σχέδιό μας;
Με ένα όργιο ανόητης προπαγάνδας.
* Μας ρώτησαν «πού θα βρίσκαμε τα λεφτά για να δανειστεί η Ελλάδα», αν δεν υπέγραφε το Μνημόνιο.
Τους απαντήσαμε ότι οι αγορές μας έδιναν από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαρτίου τα χρήματα που μας έλειπαν για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της χρονιάς. Αλλά δεν τα πήρε η κυβέρνηση!
Το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, οι αγορές μας έδιναν 43 δισεκατομμύρια και η κυβέρνηση άντλησε μόλις 14! Και μάλιστα τότε μας δάνειζαν οι αγορές με λογικά επιτόκια ακόμα…
Τα χρήματα αυτά δεν τα δανείστηκαν τότε, και δυόμιση μήνες αργότερα αναγκάστηκαν να υπογράψουν Μνημόνιο με πολύ επαχθέστερους όρους...
Κι εφόσον καταφέρει η Ελλάδα να βγει νωρίτερα, το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί στην τετραετία θα είναι σημαντικά μικρότερο.
Και τώρα ήλθε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε συνθήκες αντίστοιχες ή χειρότερες από τις δικές μας και βγήκαν και δανείστηκαν. Με υψηλό επιτόκιο ασφαλώς. Αλλά Μνημόνιο δεν υπέγραψαν.
* Ύστερα, μας είπαν ότι το τμήμα εκείνο του Σχεδίου μας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είναι δήθεν λάθος. Διότι δεν υπάρχει, τάχα, τόσο μεγάλη δημόσια περιουσία ή διότι είναι, λέει, «μη αξιοποιήσιμη»...
Όμως ήλθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε προ ημερών από τη Νέα Υόρκη αυτό ακριβώς το επιχείρημα – την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου – απευθυνόμενους στους ξένους δανειστές μας!
Εδώ ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα δικά μας νούμερα για το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Τα ίδια νούμερα που οι δικοί του λίγες εβδομάδες πριν αμφισβητούσαν.
Κι έτσι δεν τολμάνε πλέον να αμφισβητήσουν ούτε αυτό το στοιχείο από το Σχέδιό μας...
* Τέλος, όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσιωπούν την πρότασή μας, άρχισαν να τη διαστρεβλώνουν:
Μας κατηγόρησαν ότι είναι τάχα «μαγική λύση» ο εκμηδενισμός του ελλείμματος που προωθούμε εμείς.
Όπως αποδείχθηκε όμως, το πρόβλημα δεν είναι αν είναι «εφικτό» να εκμηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες. Το σημαντικό είναι ότι με την πολιτική του Μνημονίου, το έλλειμμα δεν μηδενίζεται ποτέ! Κι αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα αυξάνεται συνεχώς. Και στο τέλος της τετραετίας το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού το έλλειμμα δεν θα έχει εκμηδενιστεί.
Εμείς προτείναμε άλλο μίγμα πολιτικής. Που καταφέρνει μέσα σε 18 μήνες, ό,τι εκείνοι δεν καταφέρνουν ποτέ. Γι’ αυτό ακριβώς: γιατί είναι άλλο μίγμα πολιτικής. Γιατί δεν μειώνει το έλλειμμα από τη μία πλευρά για να το αυξάνει από την άλλη. Δεν ανατροφοδοτεί συνεχώς το έλλειμμα, όπως κάνει τώρα το Μνημόνιο.
Σε όλη αυτή τη συζήτηση τους αντιτάξαμε ένα απλό, εύλογο ερώτημα μόνο:
Καλά αν δεν σας αρέσουν οι δεκαοκτώ μήνες, εσείς πόσους χρειάζεστε για να μηδενίσετε το έλλειμμα;
Και απάντηση δεν πήραμε! Γιατί απλούστατα με την Πολιτική του Μνημονίου δεν μηδενίζεται το έλλειμμα. Και συνεχίζει να αυξάνεται το χρέος…
Άλλωστε, σήμερα διαψεύδονται σε όλες τις τρέχουσες προβλέψεις τους. Δεν τους αρέσουν οι δικές μας, αλλά στις δικές τους έχουν πέσει έξω σε όλα. Τους ξέφυγαν τα έσοδα, τους ξέφυγαν οι δαπάνες, τους ξέφυγε ο πληθωρισμός…
Ήδη από χθες ομολογούν ότι τα έσοδα του 2010 δεν θα αυξηθούν κατά 13,7%, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, αλλά κατά 8,7%. Κι αν αφαιρέσετε την «περαίωση» που είναι εκτός Μνημονίου, η πραγματική αύξηση των εσόδων θα είναι 7,2%. Περίπου η μισή απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Κι όλα αυτά, αν πάνε καλά τα πράγματα. Τόσες θυσίες για να επιτύχουν ελάχιστα από την πλευρά των εσόδων μέσα στο 2010.
Κι ακόμα χειρότερα: Εξαγγέλλουν Προϋπολογισμό για το 2011, με πρόσθετους φόρους 5,3 δισεκατομμύρια, πρόσθετες περικοπές δαπανών κατά 1,4 δισεκατομμύρια, με ύφεση 2,6% και με ανεργία στο 14,5%.
Για να σας το πω διαφορετικά: οι περικοπές για το 2011 θα φτάνουν το 3,9% του ΑΕΠ για να επιτύχουν μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ! Η απόλυτη ματαιότητα. Το παγκόσμιο ρεκόρ αναποτελεσματικότητας.
Με τόσο αναποτελεσματικό μίγμα πολιτικής ασφαλώς και δεν μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα.
Το δικό μας Σχέδιο, όμως, προβλέπει άλλο μίγμα πολιτικής. Αυτό που καταπολεμά ταυτόχρονα με το έλλειμμα και την ύφεση. Που δεν ανατροφοδοτεί συνεχώς το έλλειμμα. Και γι’ αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Και γι’ αυτό οι θυσίες θα πιάνουν τόπο.
Το πρόβλημα δεν είναι πότε μηδενίζεται το έλλειμμα. Αν οι 18 μήνες είναι πολύ ή λίγο διάστημα. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι με τη δική τους πολιτική τα τρία τέταρτα των θυσιών πάνε χαμένες. Γι’ αυτό και δεν μηδενίζεται ποτέ το έλλειμμα. Γι’ αυτό και ανεβαίνει συνεχώς το χρέος…
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά τουλάχιστον - έστω και με τον πιο άγαρμπο τρόπο - κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές.
Κι εννοούν το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
Να σοβαρευτούν λιγάκι!
Αυτά είναι χρήσιμα. Πράγματι. Και τα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την πίεση της Τρόϊκας. Και τους βοηθάμε όσο μπορούμε, αν και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην Αντιπολίτευση έβγαινε στα πεζοδρόμια και κατέβαινε στα λιμάνια για να ματαιώσει αυτές ακριβώς τις αλλαγές.
Αλλά μη γελιόμαστε…
Δεν είναι αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική Οικονομία. Δεν είναι αυτές οι τομές που θα φέρουν αλλαγή του Αναπτυξιακού μοντέλου…
Στη Θεσσαλονίκη πριν δύο εβδομάδες, εξηγήσαμε ποιες είναι οι μεγάλες αναπτυξιακές τομές:
-- Είναι η δραστική μείωση της φορολογίας. Το Μνημόνιο κάνει ακριβώς το αντίθετο: Συντρίβει την οικονομία με συνεχείς φορο-επιδρομές. Γι’ αυτό και πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα…
-- Είναι η μείωση του εξωγενούς κόστους των επιχειρήσεων. Όπως, για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει συνεχώς το κόστος των επιχειρήσεων. Και χωρίς λόγο όπως αποδεικνύεται σήμερα…
-- Είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη γραφειοκρατία. Ήδη δημιούργησε μια από τις πολυπληθέστερες κυβερνήσεις που είχαμε ποτέ. Με κουστωδίες συναρμόδιων - αναρμόδιων υπουργών. Που ακόμα ψάχνουν τις αρμοδιότητές τους.
-- Είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην πλήρη δίωξη της επιχειρηματικότητας μονιμοποιώντας τις έκτακτες εισφορές. Κι άντε να δούμε τι θα βρει να φορολογήσει του χρόνου…
Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον πιο φαύλο κρατισμό. Όπως παραμένει προσκολλημένο και στον πιο εξωφρενικό λαϊκισμό.
Κι έχει το θράσος να μιλά για τα 5 δισεκατομμύρια από το Κατάρ.
Εξακολουθεί την πολιτική εξαπάτησης του λαού.
Γιατί η σημερινή κυβέρνηση ματαίωσε ή πάγωσε δισεκατομμύρια ώριμες επενδύσεις: σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και μεγάλα αιολικά. Κι έναντι αυτών που ματαίωσε, υποσχέθηκε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, θα συζητηθεί η πρόθεση επενδύσεων εκ μέρους το Κατάρ, που ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί, δεν ξέρουμε αν είναι και ποιες θα είναι. Κι αν ευδοκιμήσουν, θα αρχίσουν να προχωρούν μετά από χρόνια.
Και βεβαίως, αν αφορούν αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, αυτό πρέπει να γίνει με διεθνή διαγωνισμό. Όχι με ανάθεση…
Κι όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαθέτει την παραμικρή αξιοπιστία, ας θυμηθούν τι έγινε με το άνοιγμα στην Κίνα.
Η Νέα Δημοκρατία το άρχισε. Και το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση τότε, έκανε ό,τι μπορούσε να το εμποδίσει. Κι ύστερα, ως κυβέρνηση, λίγο έλειψε να το ματαιώσει. Και τώρα πανηγυρίζει για αυτό που δεν ήθελε, γι’ αυτό που εμπόδισε και κόντεψε να τορπιλίσει.
Και πέραν αυτών, υπάρχουν και τομείς όπου το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αποτόλμησε κάποιες αλλαγές, έστω και δευτερεύουσες, έστω και υπό την πίεση της Τρόϊκας. Αλλά έχασε εντελώς τον έλεγχο:
Όπως συνέβη στον τομέα της Δημόσιας Υγείας: Όπου από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010, τα νοσοκομεία έκαναν προμήθειες ύψους περίπου 2,6 δισ. χωρίς διαγωνισμούς, με εντολή του Υπουργείου Υγείας. Εκτιμάται ότι το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός, ζημιώθηκε 250 εκ. ευρώ, που θα εξοικονομούνταν εάν γινόταν με διαγωνισμούς.
Τα χρέη των νοσοκομείων προς προμηθευτές στο χρόνο αυτόν έφτασαν τα 2,4 δις ευρώ, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη του 10μήνου για τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τα αντιθέτως λεχθέντα, δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή.
Θα μπορούσαμε κι εμείς σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, να αρχίσουμε τις υποσχέσεις. Στην αντιπολίτευση είμαστε. Τσάμπα είναι…
Αλλά εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
Το είπα άλλωστε στη Θεσσαλονίκη:
Δεν πρόκειται να υποσχεθώ τίποτε που η χώρα δεν αντέχει.
Έχουμε όμως δεσμευτεί σε λίγα, αλλά κρίσιμα πράγματα:
* Θα πάρουμε μέτρα τόνωσης της οικονομίας, χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Η αντιμετώπιση της ύφεσης είναι υψίστη προτεραιότητα.
* Θα πείσουμε τους δανειστές μας ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ήδη βλέπουν ότι το Μνημόνιο δεν περπατάει.
* Θα αποκαταστήσουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Κι έχουμε προσδιορίσει από πού θα κόψουμε σπατάλες για να ακυρώσουμε αυτή την απαράδεκτη αδικία. Δεν θα εκτροχιάσουμε τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά δεν θα αφήσουμε να την πληρώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
* Θα καταργήσουμε το νόμο για τη μετανάστευση, που μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών απ’ όλο τον κόσμο και προς όλη την Ευρώπη.
* Θα προχωρήσουμε σε ανατροπές των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Κι εδώ «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, μια επιτελική και ευέλικτη κυβέρνηση χωρίς «συναρμοδιότητες». Αυτό, άλλωστε, είναι μεγάλη τομή που δεν την απαγορεύει το Μνημόνιο. Αλλά μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα και στην ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και στην αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης δημόσιας περιουσίας. Που θα την προωθήσουμε άμεσα και κατά προτεραιότητα.
* Θα επανενεργοποιήσουμε επενδυτικά σχέδια που ήταν ώριμα και διακόπηκαν τον τελευταίο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ. Και θα προωθήσουμε κι άλλα. Δίνοντας άμεση προτεραιότητα στις Άμεσες Επενδύσεις, όχι μόνο από το Εξωτερικό κι όχι μόνο τις «πολύ μεγάλες». Ώστε να υπάρξει το γρηγορότερο Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Κι ώστε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε τη μακροχρόνια δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας.
Όλα αυτά δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό, δεν ανακόπτουν τη μείωση του ελλείμματος, αλλά αναζωογονούν την αγορά. Φρενάρουν την ύφεση. Και επιτρέπουν να αυξηθούν με υγιή τρόπο τα έσοδα του δημοσίου.
Από φόρους μιας οικονομίας που ανακάμπτει.
Όχι από τις σάρκες μιας οικονομίας που αργοπεθαίνει…
* Θα αποκαταστήσουμε τον εθνικό χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας. Όπως επιτάσσει σαφώς και το Σύνταγμα. Και θα αναβαθμίσουμε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, όπως επιτάσσει η κοινή λογική και το παράδειγμα όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Καταργώντας οριστικά την ασυλία εγκληματικών πράξεων. Αποκαθιστώντας τα Πανεπιστήμια ως χώρους διδασκαλίας και έρευνας. Αναβαθμίζοντας και την ποιότητα της εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια.
Από κει θα αρχίσουμε τη μεταρρύθμιση της Εκπαίδευσης. Όχι από το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων. Αρκετά ταλαιπωρήθηκαν τόσες γενιές νέων Ελλήνων. Όταν συνεχώς άλλαζε το σύστημα των εισαγωγικών, ενώ χειροτέρευε συνεχώς το επίπεδο των σπουδών.
* Θα ενισχύσουμε τις «κόκκινες γραμμές» της Εξωτερικής μας Πολιτικής. Θα αναδείξουμε και τις «γαλάζιες γραμμές»: τις θετικές επιδιώξεις της Ελλάδας, για διεθνή ρόλο. Δεν θα πάμε σε διαπραγματεύσεις από θέση αδυναμίας. Θα μετατρέψουμε την Ελλάδα από χώρα που συνεχώς ζητάει «προστασία» σε χώρα που παίζει ρόλους, που αυξάνει το εκτόπισμά της και την ακτινοβολία της.
Μόνο που όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της μιζέριας. Και ότι θα μπούμε στο ενάρετο κύκλο της Ανάκαμψης και της Ανάπτυξης.
Μια χώρα που συνεχώς βουλιάζει οικονομικά και κοινωνικά, μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση, την ανεργία και τα λουκέτα, δεν μπορεί να έχει φιλοδοξίες, δεν μπορεί να παίζει κανένα ρόλο, δεν μπορεί τελικά να αποφύγει τα χειρότερα σε όλα τα μέτωπα. Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε από τους όρους του Μνημονίου μιαν ώρα αρχύτερα…
Σας σκιαγράφησα το έργο του ΠΑΣΟΚ για ένα χρόνο. Τον πιο εφιαλτικό χρόνο που γνωρίσαμε ως χώρα την τελευταία 35ετία…
Αλλά θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε αυτό τον ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ με πέντε λέξεις: Από το «λεφτά υπάρχουν» που διακήρυσσε πέρσι τέτοιον καιρό, μέχρι το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε» που ακούσαμε πριν λίγες μέρες. Από το απόλυτο ψέμα εξαπάτησης του λαού, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, στον υπέρτατο κυνισμό, όταν βρέθηκε στην Κυβέρνηση… Προχθές η Γερμανία βράβευσε τον Πρωθυπουργό για την «ειλικρίνειά» του!
Πολύ σύντομα θα τον «ανταμείψει» και ο Ελληνικός λαός. Για την «ειλικρίνειά» του ασφαλώς. Βεβαίως! Ιδιαίτερα για εκείνο το «λεφτά υπάρχουν»…
Σας μίλησα για την πορεία της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο:
Από το πρόβλημα ελλείμματος στην κρίση δανεισμού.
Σας μίλησα και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο:
Από την εξαπάτηση που έκανε ως Αντιπολίτευση, στον πρωτοφανή κυνισμό του ως κυβέρνηση.
Σας μίλησα για τα ψέματα που είπε το ΠΑΣΟΚ, για τα σφάλματα που διέπραξε, για τις απαντήσεις που δεν έδωσε στο δικό μας Σχέδιο, για τις διαστρεβλώσεις που προσπάθησε και που έπεσαν στο κενό. Για τις εξεταστικές που επιχειρεί και που δεν του βγαίνουν…
Σας μίλησα, τέλος για το δικό μας μήνυμά, το μήνυμα της Ελπίδας, που ήδη φτάνει παντού, σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς στον αθεράπευτο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ αντιτάσσουμε μια μόνο λέξη:
Ελπίδα! Χειροπιαστή και ρεαλιστική Ελπίδα.
Σήμερα όλη η Ελλάδα αγκαλιάζει το μήνυμα της Ελπίδας.
Πολύ σύντομα θα το στείλει κι ο λαός με τη σειρά του το μήνυμά του...
Εκεί που πρέπει!
Με την ευκαιρία των εκλογών που έρχονται.
Ψηφίζοντας τις ελπίδες του, όχι τους φόβους του…
Και θα πάρει ξανά ο λαός τη μοίρα του στα χέρια του.
ΝΔ - antinews - in.gr
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου