Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Σαμαράς: το κεφάλι ψηλά για να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της

Μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για τη νέα χρονιά:

Εύχομαι υγεία σε όλους και αγάπη στις οικογένειές σας…
Αλλά τέτοιες ώρες, η σκέψη μου είναι με εκείνους που έχασαν τις δουλειές τους ή τα μαγαζιά τους. Με εκείνους που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται και την ανησυχία τους για το αύριο να μεγαλώνει…
Σε τέτοιες συνθήκες, οι καθιερωμένες ευχές των πολιτικών ακούγονται, ίσως, κούφια λόγια.
Αρμόζει περισσότερο η υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να φύγει το σύννεφο του φόβου από την πατρίδα μας.
Να φύγει το γκρίζο από τη ζωή μας.
Να φύγει η αγωνία από την καρδιά μας και η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας.
Να στρέψουμε το κεφάλι μας ψηλά, για να πάρουμε φώτιση κι ελπίδα.
Να στρέψουμε τα μάτια μας, μέσα μας, για να αντλήσουμε κουράγιο…
Να στρέψουμε τα μάτια στον Απόδημο, τη μεγάλη εφεδρεία του Ελληνισμού, για να πάρουμε δύναμη.
Να αναλογιστούμε ότι η χώρα μας πέρασε κι άλλα δύσκολα και τα κατάφερε…
Να γίνουμε πιο τολμηροί εκεί που πρέπει, πιο ανθεκτικοί εκεί που χρειάζεται, πιο ειλικρινείς με τους εαυτούς μας…
Να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της.
Αυτό δεν είναι καθιερωμένη ευχή…
Είναι υπόσχεση!
Το πιο αληθινό που μπορώ  να σας δώσω σήμερα…
Μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για τον καθένα και την καθεμιά σας προσωπικά.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η Στρατηγική της χειραγώγησης: Μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

του Νόαμ Τσόμσκυ

 1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού
από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω
της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.
Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής
 είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει  καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση».
Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο,
με σκοπό αυτός ο ίδιος
να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί.
Για παράδειγμα:
Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας.
Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Για να γίνουν αποδεκτά  τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη.
 Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.

4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση.
Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν.
Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.
Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο.
Γιατί;
«Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων.
Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.

7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του…
«Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης… Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του.
Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Αναδυόμενος Πατριωτισμός

Συχνά γεννάται το ερώτημα αν τα σκληρά και επώδυνα νομοθετικά μέτρα τα οποία καταθέτει σωρηδόν η κυβέρνηση προς έγκριση από την Βουλή των Ελλήνων, και τα οποία υποτίθεται ότι στοχεύουν στην ριζική φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της χώρας έτσι ώστε να αποκτήσει προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης, θα έπρεπε, για λόγους πολιτικής ευθύνης, να υπερψηφίζονται και από τις δυνάμεις του Πατριωτικού χώρου. Και επειδή αυτά καταψηφίζονται, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μία τέτοια πολιτική πράξη συνιστά έναν εύκολα υιοθετούμενο λαϊκισμό προς αποφυγήν του λεγόμενου πολιτικού κόστους.
Ο προβληματισμός, όταν γεννάται καλοπροαίρετα και χωρίς πολιτική ιδιοτέλεια, αποτελεί πράγματι ένα θέμα που απαιτείται να αντιμετωπίζεται χωρίς υπεκφυγές. Και γι’ αυτό θα πρέπει να λεχθεί ευθέως ότι η άρνηση του Πατριωτικού χώρου να στηρίζει μέτρα της κυβέρνησης, ακόμη και εν γνώσει της αδήριτης αναγκαιότητας ορισμένων εξ’ αυτών, αποτελεί μία βαθύτερη πολιτική απάντηση σε θεμελιώδεις στρατηγικές επιλογές του κυβερνώντος κονκλαβίου, που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει στον παραδοσιακό πολιτικό άξονα «Αριστερά-Δεξιά».
Γιατί ο κυρίαρχος μεταλλαγμένος πυρήνας του ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κακέκτυπη εισαγόμενη εκδοχή της αμερικανικής «Αριστεράς», η οποία με προπέτασμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενεργεί πλαγίως πλην σαφώς προς διασφάλιση των συμφερόντων όλων εκείνων που συνιστούν την άρχουσα ελίτ των Η.Π.Α. Τουτέστιν διαβρωτικά σε παγκόσμια κλίμακα, με προπομπό τούς γαμψούς της τυχοθήρες, που επιχειρούν μεθοδικά την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και ηθική διάτρηση παραδοσιακών εθνικών κρατών, προς δόξα της περιδίνησης της νεοβάρβαρης χρηματοπιστωτικής ρουλέτας και του στροβιλισμού του παγκόσμιου αμοραλιστικού «πάρτα όλα», που έχει μονίμως κερδισμένους έναν μικρό αριθμό χρυσοκάνθαρων αρπακτικών πτηνών, περι-ιπτάμενων ανά τον πλανήτη προς διαρπαγή της λείας τους.
Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης, είναι γεγονός ότι η χώρα μας, ευρισκόμενη στο στόχαστρο σκοτεινών πολυεθνικών κύκλων με συγκεκριμένα όμως δογματικά χαρακτηριστικά αναφυόμενα από ιδιότυπες «οικονομοθρησκευτικές» κατά βάση πεποιθήσεις, πλήττεται καίρια και από την εθνο-αποδομητική πολιτική της δικής μας κυβέρνησης η οποία, σε συτονισμό με τα κελεύσματα των «Κυρίαρχων του Κόσμου» και των «Ροβήρων των Κατακτητών»:
α) Αποδέχεται την παραμορφωτική στρέβλωση της ελληνικής ιστορίας, την εκπηγάζουσα από ύποπτα χρηματοδοτούμενους κύκλους μιας κατ’ επίφαση καλούμενης «διανόησης» υπηρετούσας την εδραίωση της «παγκοσμιοποίησης» (μέσα από την «προδοσία των διανοουμένων»), η οποία προσπαθεί να επιβάλλει την συστηματική συσκότιση και απάλειψη βασικών πτυχών της ιστορίας και της θρησκευτικής ευλάβειας του έθνους που καταδεικνύουν την συνέχεια της ελληνικότητάς μας,
β) Προωθεί μία πολιτική άκριτης αποδοχής και ελληνοποίησης αλλογενών, η οποία διαταράσσει την εθνοφυλετική μας σύνθεση με την μαζικότητα της εισροής τους (πέραν των σοβαρών και εμφανών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων με τις οποίες επιβαρύνουν την χειμαζόμενη χώρα μας), και
γ) Υποσκάπτει το εθνικό μας φρόνημα, μέσα από μια εξωτερική πολιτική διαμορφούμενη υπό το κράτος της περιδεούς υποχωρητικότητας έναντι των απειλών χρήσης στρατιωτικής βίας εκ μέρους της νεο-οθωμανικής θρασύτητας, η οποία όμως δεν εδράζεται σε κάποια τεκμηριωμένη υπεροχή της στο πολυσύνθετο πεδίο της στρατιωτικής ισχύος, αλλά πρωτίστως στην διαφημιζόμενη υπερφίαλη αυτοεκτίμηση της ιδίας στον χώρο του φαντασιακού, ο οποίος διαστέλλεται στα έντρομα όμματα των διαχειριστών της πράσινης εξουσίας μπροστά στο πολιτικό έλλειμμα θάρρους αντιμετώπισής της, με δευτερογενή συνέπεια την απαράδεκτη ανοχή ακόμη και έναντι του σλαβανάκατου κρατικού μορφώματος τού κατέχοντος την Βόρεια Μακεδονία μας.
Κατά συνέπεια, ο Πατριωτικός χώρος δεν επιθυμεί, δεν οφείλει και δεν πρέπει να συνδιαλέγεται με την κυβερνώσα νομενκλατούρα για επιμέρους θέματα, ανεξαρτήτως της ορθότητας ή μη των προτάσεών της. Διότι η όποια καλοπροαίρετη στήριξη προσφερθεί σε αυτήν, αποτελεί μιαν αποπροσανατολιστική παγίδα σε σχέση με το μεγάλο κάδρο των πολιτικών δρώμενων, η οποία εγκλωβίζει όλους όσους την αγγίζουν, χρωματίζοντάς τους ως συμπαραστάτες μιας κυβέρνησης που κινείται σε εθνικά λανθασμένη «τροχιά συγκρούσεως» με τον ελληνικό λαό. Γιατί, το επιμέρους ορθό χάνεται πάντοτε μέσα στο συνολικό λάθος μιας στρατηγικής που δεν απηχεί την ψυχή και τον παλμό του έθνους. Γι’ αυτό ο Πατριωτικός χώρος πρέπει και οφείλει, και αυτό πράττει, να αντιπαρατίθεται μετωπικά μέσα από την ολική απόρριψη, για λόγους αρχής, του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, ασκώντας την πατριωτική του παρέμβαση, μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης και αταλάντευτης εθνικής στρατηγικής που θεωρεί την παρούσα οικονομική κρίση ως παράγωγο μεθοδευμένης κατάρρευσης των αρχών και αξιών του έθνους, και αξιολογεί την όποια αντιμετώπισή της με στυγνούς οικονομικούς όρους, ως καταπολέμηση των συμπτωμάτων μόνον και όχι των βαθύτερων αιτίων της...
Αυτό που προέχει είναι η στήριξη και διατήρηση ενός αμιγούς εθνικού κράτους, η ανάταξη του εθνικού φρονήματος, και η διασφάλιση της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού, του συνυφασμένου με τις υπαρξιακές ιδιότητες της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας, αλλά και του υπερβατικού ηρωισμού και της αλτρουιστικής θυσίας του ατόμου υπέρ της κοινότητας των πεπρωμένων των Ελλήνων, η οποία αποτελεί πρωταρχική πολιτική έννοια απ’ όπου εκπηγάζουν δευτερογενώς όλες οι άλλες αναγκαίες δράσεις για την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη την διασφαλίζουσα την συνεκτικότητα του κοινωνικού μας ιστού. Όλες αυτές δεν είναι παρά τα κλαδιά του εθνικού μας κορμού που, για να είναι υγιή, οφείλουν να εκπορεύονται από τις ζωντανές του ρίζες, από τις οποίες αναφύεται και στις οποίες εδράζεται το εθνικό μας κράτος.
Ο Πατριωτικός χώρος δεν αποδέχεται την συγκεκαλυμμένη επιδίωξη των επιστεγασμάτων της κυβερνώσας παράταξης τα οποία, αποσυνδεδεμένα από τα «πιστεύω» της λαϊκής τους βάσης, επιχειρούν με τις πράξεις τους να ποδηγετήσουν το έθνος κάτω από το ειρωνικό και απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό πρόταγμα: «ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνετε». Ο οποίος λαός, έχοντας πλήρη συναίσθηση των γεγονότων -παρελθόντων, τρεχόντων και μελλούμενων- και με αναδυόμενη την πατριωτική του συνείδηση, κάτω από την αφόρητη πίεση της κρίσεως, απαντά ηχηρά, αποφασιστικά και αδιαπραγμάτευτα: «ή θα νικήσουμε ή θα σας συντρίψουμε». Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους αμφιταλαντεύονται επί τη βάσει της σαιξπηρικής συλλογιστικής τού «να ζει κανείς ή να μη ζει» γύρω από το ερώτημα: «να δράσουμε ή να αποδράσουμε;». Γιατί στην παρούσα συγκυρία η όποια διάθεση απόσυρσης από την πολιτική δράση θα σημάνει -τηρουμένων των αναλογιών- την μετάθεση της επίλυσης της κρίσεως είτε σε έναν Ιωσήφ Στάλιν, είτε σε έναν Ιωάννη Μεταξά.
του Χρίστου Γούδη
Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών
Προέδρου του Ιδρύματος Ίων Δραγούμης

thermopilai

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Εισαγγελέας «δείχνει» Σημίτη για τα Swaps της Goldman Sachs

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να φέρει το πόρισμα της εισαγγελίας  Πρωτοδικών το οποίο μιλά για αξιόποινες πράξεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και μελών της κυβέρνησής του στο θέμα των περιβόητων swaps της Goldman Sachs, την περίοδο 2000 -2001.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, η έρευνα της υπόθεσης άρχισε στις 30 Απριλίου του 2010 μετά την καταγγελία Αυστριακού δικαστικού, ο οποίος έκανε λόγο για εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκθεση της ευρωζώνης σε κίνδυνο.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στην έρευνά του, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, «σκόνταψε» στα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και μελών της κυβέρνησής του και στις 20 Δεκεμβρίου έστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, προκειμένου να διερευνηθεί αν θα αποσταλεί στη Βουλή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πάντως ότι την περίοδο εκείνη η ανταλλαγή χρεογράφων ήταν νόμιμη και ότι έγινε εν γνώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η εξέλιξη αναμένεται να βάλει φωτιές στο κυβερνών κόμμα, καθώς έρχεται σε μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης της οικονομικής πολιτικής της.
Πηγή

thermopilai

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

"Ο πράσινος μπερές, δεν είναι...σουβενίρ"!!!

«Ένας πράσινος μπερές και το στιλέτο του καταδρομέα απονεμήθηκαν στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πεταλωτή... κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο Αντιστρατήγου Κυρούδη Νικολάου στη Νέα Σάντα Ροδόπης…» Αυτή είναι η "ξερή" είδηση. Η οποία όμως για όσους είχαν τη τιμή να είναι πρασινοσκούφηδες, έχει πολύ "ζουμί". Μεταφέρουμε αυτούσιο λοιπόν το σχόλιο πρώην "πρασινοσκούφη":

"Τελικά οι σημερινοί  αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων,τις δάφνες στο κεφάλι τους,τις έχουν διακοσμητικές και μόνο...Τα πράσινα μπερέ δεν είναι κτήμα κανενός,ώστε να τα χρησιμοποιεί για να κάνει δημόσιες σχέσεις.Είναι σύμβολο, ποτισμένο με αίμα τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης(όσοι έχουν υπηρετήσει, ξέρουν πολύ καλά,τι εννοώ).Νέοι έχουν πληρώσει με το ίδιο τους το αίμα, το δικαίωμα να φορούν το τιμημένο αυτό σύμβολο και δεν μπορεί να χαρίζεται σαν τουριστικό σουβενίρ στον καθένα

Μια φορά, δώσαμε έναν όρκο και όσοι τον πιστέψαμε, να είστε σίγουροι, πως δεν τον έχουμε ξεχάσει.

Ψηλά τα Πράσινα Μπερέ!" 

Ένας τρόπος υπάρχει για να πάρεις πράσινο μπερέ! Δείτε τον!


onalert.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ: "ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"!

Τελικά κάποιοι προσπαθούν επίμονα να μας κάνουν να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε:



Τα ίδια ακριβώς είχε πει και ο Γιωργάκης: Πως δηλαδή,οι Έλληνες που πολέμησαν στη Μάχη του Μαραθώνα, το έκαναν για έναν αόριστο...φιλειρηνικό σκοπό!

ΟΧΙ,ΣΤΡΑΤΗΓΕ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ:

-ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΠΕΡΣΕΣ.

-ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΙ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ.

-ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.

-ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ ΤΑ ΡΟΖΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ "ΕΙΡΗΝΗ".

Φυσικά, δεν είμαστε κατά της ειρήνης: 'Ομως, το να προσπαθείς με τα σύγχρονα άοσμα και άχρωμα "πολιτικώς ορθά" κριτήρια να δικαιολογήσεις τον αγώνα ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ των προγόνων μας, είναι απίστευτα προκλητικό!!!

Ειδικά όταν ακούγεται διά στόματος του ΑΡΧΗΓΟΥ Στρατού!

Διαβάστε λιγάκι Ιστορία, δεν κάνει κακό: Θα διαπιστώσετε πόσο...φιλειρηνιστές (με τη σημερινή, κακή έννοια) ήταν οι αρχαίοι Έλληνες!

ΝΤΡΟΠΗ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΕΛΛΗΝΕΣ "ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ" ΣΦΑΖΟΥΝ "ΕΙΡΗΝΙΚΑ" ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ! 


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ:

111. Τότε οι Αθηναίοι παρατάχτηκαν για τη μάχη. Η δεξιά πτέρυγα ήταν κάτω από τις διαταγές του Καλλίμαχου, αφού οι Αθηναίοι συνήθιζαν εκείνη την εποχή να παραχωρούν στον πολέμαρχο τη διοίκηση αυτής της πτέρυγας· ακολουθούσαν οι διάφορες φυλές, στη συνηθισμένη σειρά τους και, τελικά, στην αριστερή πτέρυγα, παρατάχτηκαν οι Πλαταιείς. Από τη μάχη του Μαραθώνα και μετά, όταν οι Αθηναίοι κάνουν θυσίες στις ανά τετραετία γιορτές τους ο κήρυκας της Αθήνας συνδέει τα ονόματα της Αθήνας και των Πλαταιών στην προσευχή για την εύνοια των θεών. Μια συνέπεια της παράταξης των αθηναϊκών στρατευμάτων για τη μάχη ήταν η αποδυνάμωση του κέντρου στην προσπάθεια να απλωθούν αρκετά οι γραμμές, ώστε να καλύπτουν ολόκληρο το μέτωπο των Μήδων· τα δύο άκρα ήταν αρκετά ισχυρά, ενώ το κέντρο είχε λίγες μόνο γραμμές βάθος.

112. Αφού παρατάχτηκαν οι άνδρες και οι προκαταρκτικές θυσίες υποσχέθηκαν νίκη, δόθηκε το σύνθημα κι οι Αθηναίοι ξεκίνησαν τρέχοντας προς τις γραμμές του εχθρού, όχι λιγότερο από οχτώ στάδια μακριά. Οι Πέρσες, ξαφνιασμένοι που οι εχθροί τους πλησίαζαν τρέχοντας, ετοιμάστηκαν να τους αντιμετωπίσουν, με την πεποίθηση ότι οι Αθηναίοι αυτοκτονούσαν τολμώντας άμεση επίθεση, και μάλιστα με δρομαία έφοδο, με τόσο λίγες δυνάμεις, χωρίς την υποστήριξη ιππικού ή τοξοτών. Έτσι σκέφτηκαν αυτοί· οι Αθηναίοι, πάντως, πλησίασαν σε όλο το μήκος του μετώπου και πολέμησαν με αλησμόνητο τρόπο. Ήταν οι πρώτοι Έλληνες, απ’ όσο ξέρω, που επιτέθηκαν τρέχοντας και οι πρώτοι που αντίκρισαν χωρίς φόβο τη Μηδική ενδυμασία και τους άνδρες που τη φορούσαν· γιατί, ως τότε, κανείς Έλληνας δεν άντεχε ούτε ν’ ακούσει το όνομα Μήδος χωρίς να νιώσει τρόμο.

113. Η μάχη στον Μαραθώνα είχε μεγάλη διάρκεια. Στο κέντρο, όπου είχαν παραταχτεί οι ίδιοι οι Πέρσες και οι Σάκες, οι εισβολείς υπερτερούσαν, σε βαθμό, μάλιστα, που έσπασαν τις γραμμές των Ελλήνων και καταδίωξαν τους φυγάδες προς τα ηπειρωτικά· οι Αθηναίοι, όμως, από τη μια πτέρυγα και οι Πλαταιείς από την άλλη, βγήκαν νικητές. Μόλις νίκησαν, άφησαν τους ηττημένους εχθρούς να υποχωρήσουν κι έπειτα, ενώνοντας τα δυο άκρα, στράφηκαν ενάντια στους Πέρσες που είχαν διαπεράσει το κέντρο. Και πάλι κατάφεραν να υπερισχύσουν, κυνηγώντας τον οικτρά ηττημένο εχθρό και πετσοκόβοντας τις δυνάμεις του μέχρι που έφτασαν στη θάλασσα, όπου απείλησαν να καταλάβουν και να κάψουν τα πλοία.

114. Σ’ αυτή τη φάση του αγώνα σκοτώθηκε ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, πολεμώντας γενναία, όπως κι ο Στησίλαος, γιος του Θρασύλη, ένας από τους στρατηγούς· επίσης, ο Κυνέγειρος, γιος του Ευφορίωνα, έχασε το χέρι του από τσεκούρι ανεβαίνοντας στην πρύμνη ενός πλοίου και, τελικά, και τη ζωή του, μαζί με πολλούς άλλους γνωστούς Αθηναίους.

hellas-orthodoxy
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Ο Γιώργος επιμένει εβραϊκά

Goldman Sachs ή Citigroup; Ιδού η απορία...

Tο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η χώρα, επιτάσσει γενναίες αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δη εθνοπρεπείς. Όμως, στα υψίπεδα του Μεγάρου Μαξίμου, άλλοι είναι οι πονοκέφαλοί τους. Άλλωστε εκεί, στην Ηρώδου Αττικού, όπου κατοικοεδρεύει η «ρευστή εθνική συνείδηση», ο πατριωτισμός είχε την τύχη του πίνακα «η Ελλάς ευγνωμονούσα»... Κοινώς, τον έφαγε η μαρμάγκα. Η δε επίκλησή του, όταν πρόκειται μέσω αντιλαϊκών μέτρων να ανευρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι τόκοι των τοκογλύφων, μόνο το γέλωτα προκαλεί πλέον.

Τα θέλουν όλα...
Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με τον Vikram S. Pandit της Citigroup Inc. (την έσωσαν στο τσακ τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, είναι και αυτή βλέπετε, «πυλώνας»), αναδεικνύει και τις προθέσεις του συστήματος, στο οποίο ο GAP θέλει να προσδέσει τη χώρα. Τα θέλουν όλα οι «κοσμοπολίτες» κερδοσκόποι: ακίνητα με θέα, αδιάθετα και διαθέσιμα, ΟΛΕΣ τις ΔΕΚΟ και τον συνολικό έλεγχο των υποδομών. Εθνική κυριαρχία, αντίο... Άλλωστε, το μνημόνιο προνοεί: άρθρο 14, παράγραφος 5... Η Ελλάδα παραιτείται από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας! Εξωφρενικό, δε βρίσκετε; Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, «τέτοιος όρος δεν συναντάται ούτε σε αποικιοκρατικές συμβάσεις». Από εκεί και πέρα, ο δρόμος για τους κερδοσκόπους είναι ανοικτός. Και αρχίζει η μάχη για το ποιος...

Ποιος έχει τι και ποιος «μιλάει» μαζί του
Στο εθνομηδενιστικό ΠΑΣΟΚ, πελαγοδρομούν ανάμεσα στις Συμπληγάδες του συστήματος, αδυνατώντας όμως να βρουν ένα συμφέροντα για την πατρίδα τρόπο για να τη βγάλουν από την κρίση. Άλλωστε, δεν στοχεύουν σε κάτι τέτοιο... Αλλού βρίσκεται γι' αυτούς το διακύβευμα. Στην εποχή του οικονομισμού, σημασία έχει ποιος έχει τον έλεγχο της αγοράς και για τους τοποτηρητές ή επιστάτες του προτεκτοράτου, πόσο καλή είναι η σχέση με τον «μεγάλο». Εδώ, το ΠΑΣΟΚ έθεσε το γενικότερο πλαίσιο εξ αρχής, αρνούμενο τη γενναιόδωρη βοήθεια από τη Μόσχα και το Πεκίνο, που έχουν του κόσμου τα αδιάθετα, λόγω πλεονασματικού εμπορικού ισοζυγίου και προτίμησε την ανατολική όχθη του Ατλαντικού. Με λίγα λόγια, τα μεγάλα (σιωνιστικά) κερδοσκοπικά funds, που δραστηριοποιούνται διεθνώς, με έδρα τη Μέκκα του καπιταλισμού, τη Wall Street. Η καθόλα στοχευόμενη ρητορεία για την εκτίναξη των spreads, για να βγάλουν οι άνθρωποι το παντεσπάνι τους, απέδειξε ότι αρχικά στόχος ήταν να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στα funds για το πλιάτσικο. Φυσικά, όλο αυτό συνοδεύτηκε από μια εξόφθαλμη φιλοϊσραηλινή στροφή στην ελληνική εξωτερική πολιτική, από μια κυβέρνηση μάλιστα που τα κορυφαία στελέχη της, είτε είναι βουλευτές Επικρατείας, είτε εξωκοινοβουλευτικοί. Με λίγα λόγια, πολιτικό κόστος μηδέν για τα πρόσωπα. Γιατί ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει πια... Το πάτησε το τρένο, εδώ και πολύ καιρό. Τα δε συνθήματα του τύπου «η Ελλάδα στους Έλληνες», ακούγονται πια μόνο ως ανέκδοτα...

Όλοι θα πάρουν από τον τρύγο
Στην ευάλωτη και θεσμικά αθωράκιστη Ελλάδα της εξάρτησης και του διαχρονικού «ανήκομεν εις την Δύσιν», όπου οι ξένες πρεσβείες παραδοσιακά αποτελούσαν τους ρυθμιστές και τους νταβατζήδες του συστήματος, αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια (εικονική στην ουσία της) «μάχη» μεταξύ εβραϊκών στην προέλευσή τους συμφερόντων. Η Goldman Sachs, ήδη απέσπασε, μέσω της τοκογλυφικής εμπλοκής του ΔΝΤ (του Γαλλοεβραίου σοσιαλιστή και με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, Στρος Καν), μεγάλο μερίδιο της ελληνικής αγοράς. Πρέπει τώρα να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν και οι άλλοι, οι «ανταγωνιστές», βλέπετε Citigroup Inc. Εξ ου και η συνάντηση του έμπιστου απεσταλμένου του GAP στη Νέα Υόρκη, με τον Vikram S. Pandit. Απλά, ελπίζουμε ο κ. Παμπούκης να ενημερώθηκε και για τον απατεώνα υπουργό Οικονομικών του Μπιλ Κλίντον και fundraiser, κοινώς «ταμία», του Μπαράκ Ομπάμα, Robert Rubin, ο οποίος ανήλθε στα κλιμάκια της Citibank ως διευθυντής και με τις πρακτικές του, «ξαλάφρωσε» τους μετόχους της τράπεζας κατά 122 δις δολάρια, οδηγώντας την στο γκρεμό. Την πλήρωσαν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι. Αυτοί λοιπόν, έρχονται να μας σώσουν, αφού οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, φύσει εχθρικοί στο ΠΑΣΟΚ, δε φάγανε τη φόλα για το «ομόλογο της διασποράς». Άλλη μια εβραϊκή επινόηση που η Αθήνα προσπαθεί (κατόπιν σχετικών «οδηγιών») να αντιγράψει και αυτό, εις μάτην.
Το πωλητήριο και οι... προσφορές!
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε βάλει πωλητήριο πριν ανέλθει στην εξουσία. Με διαβεβαιώσεις για τη διαιώνιση της πρωθυπουργίας του (αυτές θα αποδειχθούν ανεδαφικές) και όντας Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπέρμαχος της (εκσυγχρονισμένης) διεθνιστικής (και συνάμα συγκεντρωτικής και ολοκληρωτικής) παγκόσμιας διακυβέρνησης, η οποία επιθυμεί τη συγκέντρωση των κεφαλαίων σε πολύ λίγα χέρια για να επιτευχθεί ο έλεγχος από ένα μικρό διευθυντήριο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «προχώρησε». Και τα δίνει όλα, στο πλαίσιο του global project. Έτσι, για να δείτε ποιοι και πως παίζουν μπάλα στην πλάτη μας, εκποιώντας παράλληλα τον εθνικό μας πλούτο.
elkosmos.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο κ. Αντωνίου σηκώθηκε από τον καναπέ του και έκανε κάτι που δεν μπορούσαμε ούτε καν να το φανταστούμε! Μήπως πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο που βρισκόμαστε; Μήπως πρέπει να σταματήσουμε να μοιρολογάμε τις μειώσεις των μισθών μας και για μια και μοναδική φορά να κινηθούμε προς το κοινό ΕΛΛΗΝΙΚΟ όφελος;

Ακούστε αυτά που κανένα μεγάλο κανάλι δεν ανέφερε! 




Ιστορική ημέρα. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε την διενέργεια  προκαταρκτικής εξέτασης για Εσχάτη Προδοσία (ΠΚ 134) κατά της Κυβέρνησης και των «βουλευτών» που ψήφισαν το Μνημόνιο στα πλαίσια της, με ΑΒΜ: ΙΔ 10/19743/15-10-2010 της Εισαγγελίας Αθηνών, μήνυσής μου.
Οι μηνυόμενοι έχουν ήδη κληθεί –σύμφωνα με τον νόμο- να καταθέσουν ανομωτί ενώπιον του Εισαγγελέα αυτοπρόσωπα, ως ύποπτοι διάπραξης του αιδεχθεστέρου των εγκλημάτων, ήτοι αυτού της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, η οποία ως συνεχές έγκλημα χαρακτηρίζεται ως «αυτόφωρο κακούργημα» και δικώκεται χωρίς την άδεια της Βουλής (Συντ. 62). Εγώ καταθέτω την 11-01-2011 στην Χαλκίδα.
Αυτή είναι η Εκδίκηση του Λαού. Αυτή είναι η νέα μας Εθνική Εορτή. Η πολιτική κηδεία των Επιόρκων άρχισε. Σύντομα και ο Ενταφιασμός των.
Συμπατριώτες: Η Ελλάδα «κυβερνάται» από «υπόπτους για Εσχάτη Προδοσία». Αυτός είναι ο αυστηρός νομικός χαρακτηρισμός και «τίτλος» των μελών της Βουλής στην παρούσα φάση της ποινικής διαδικασίας (*), γεγονός που εγείρει μέγα πολιτικό θέμα νομιμότητας συγκρότησης και λειτουργίας της Βουλής. Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται πλέον αναγκαστική και κρίσιμη για την Τιμή της Δημοκρατίας και του Λαού.
Έχουμε φθάσει στον πυθμένα της παρακμής και του εκφυλισμού της φυλής μας. Γι αυτό το μόνο που μας αναμένει είναι η Αναγέννηση στα χέρια σας.
Ο αρ. κλήσης μου είναι: ΙΔ 10/19473/ 21-12-2010.
(*) ΚΠΔ 31, 43, ν.3160/2003 (φεκ α` 165/30-06-2003, Εφ.Αθην.1399/1998 Ποιν.Χρον.ΛΗ` 788).
Δημ. Αντωνίου
pentapostagma.gr
klassikoperiptosi
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Eναέρια τουρκική "εισβολή" πριν λίγο στο Αιγαίο - Πέρασαν επάνω από πέντε νησιά! (Ανανέωση)

(Ανανέωση 15.15):Καθαρά εχθρική ενέργεια που έδινε το δικαίωμα στην ελληνική αεράμυνα να τα καταρρίψουν, θεωρείται η εναέρια εισβολή, ειδικά των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4 της τουρκικής Αεροπορίας, που συνέβη πριν λίγο. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΑ "Η υπέρπτηση αναγνωριστικών μαχητικών, ο εγκλωβισμός από εχθρικό ραντάρ Α/Α όπλου και η χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων συνιστά εχθρική ενέργεια που δίνει το δικαίωμα στον θιγόμενο να προχωρήσει στην λήψη ενεργών μέτρων κατά του εισβολέα κατά το διεθνές δίκαιο"!
Γενικά η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας (αν και κάποιοι θεωρούσαν, έστω όχι σε τέτοια έκταση, την τουρκική κίνηση λόγω της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στην περιοχή), έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά η οποία βλέπει ότι η Άγκυρα αντί να αποκλιμακώνει, κλιμακώνει και "δείχνει" καθαρά τις προθέσεις της...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η μεγαλύτερη εναέρια "εισβολή" της τουρκικής Αεροπορίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή: Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών (4 F-16 & 2 RF-4), εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως  Σάμου, στις 13:05. Στις 13:08, τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές εδάφους με stant-off όπλα καθώς και αναγνώριση των ελληνικών οχυρώσεων λαμβάνοντας εκατοντάδες φωτογραφίες συνολικά επάνω από πέντε νησιά: Φαρμακονήσι, στις 13:09 στο Αγαθονήσι, στις 13:17 πέταξαν επάνω από την νήσο Λεβίθα, στις 13:18 επάνω από την Κίναρο, στις 13:25 προσέβαλαν εικονικά τους  Φούρνους και στις 13:28 "έκλεισαν" με επαναληπτική υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι!
Τα τουρκικά αναγνωριστικά (RF-4) πετούσαν χαμηλότερα και καλύπτονταν από τα δύο F-16, ενώ από τα άλλα δύο ασκούντο σε εικονικές αφέσεις όπλων.
 Κατά τη διάρκεια των υπερπτήσεων τα αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος από 20.000 έως 26.000 πόδια και εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ νοτίως Σάμου, στις 13:28.
Στα τουρκικά αεροδρόμια επικρατεί "κάπως υψηλότερη από το κανονικό" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο defencenet.gr, αξιωματικός της Π.Α. από το ΑΤΑ και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί αυξημένη ετοιμότητα και στα δικά μας αεροδρόμια. 
Στο ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν για το "πακέτο" της τουρκικής Αεροπορίας περίπου είκοσι λεπτά πριν τα τουρκικά μαχητικά φτάσουν επάνω από τα νησιά. Τα ελληνικά μαχητικά κατευθύνθηκαν προς την πλευρά των τουρκικών, αλλά είχαν λάβει εντολή να μην εμπλακούν σε αερομαχίες μαζί τους...
Πέρα από όλα αυτά, εντυπωσιάζει σε πολιτικό επίπεδο, το κουρέλιασμα των ΜΟΕ από πλευράς Τουρκίας. Μία ημέρα πριν την Πρωτοχρονιά, σε πλήρη εορταστική περίοδο για την Ελλάδα προχωρούν σε de facto αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας με μείζονα εχθρική ενέργεια περνώντας επάνω από πέντε νησιά και στο ένα από αυτά, δύο φορές! 

Και με τα χέρια των Ελλήνων πιλότων "δεμένα" από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Ως πότε;
Τμήμα ειδήσεων defencenet



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Όλη η αλήθεια για το ποιος είναι ο σκοπός του ΔΝΤ

Διαβάστε τι έλεγε ο νομπελίστας οικονομολόγος ,πρώην υποδιευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόσεφ Στίγκλιτς το 2002 για το ΔΝΤ!!!

Όταν το ΔΝΤ ανακοινώνει σύναψη δανειοδοτικού προγράμματος υποχρεώνει τις κυβερνήσεις με τις οποίες συνδιαλλάσσεται να ακολουθήσουν μια σειρά από πολιτικές που καθόλου δε στοχεύουν στην ισομερή ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε όλες τις χώρες, το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιριών. Σύμφωνα με το Στίγκλιτς, τις περισσότερες φορές οι πολιτικοί είναι πολύ πρόθυμοι να πουλήσουν τις εταιρίες στη σκέψη παχυλών προμηθειών που θα λάβουν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Το δεύτερο βήμα είναι η απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών. Η πολιτική αυτή σημαίνει ότι το κεφάλαιο αποκτά πανίσχυρη διαπραγματευτική θέση. Η δυνατότητα του να μπορεί να αποχωρεί όποτε θέλει από την εγχώρια αγορά είναι ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το τρίτο βήμα είναι «ο καθορισμός των τιμών από τις δυνάμεις της αγοράς». Η πολιτική αυτή σημαίνει κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα βασικά για την επιβίωση των εργατικών μαζών και παράλληλη άρση οποιωνδήποτε κρατικών επιδοτήσεων σε βασικά προϊόντα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η άρση της επιδότησης των καυσίμων και ορισμένων τροφίμων στην Ινδονησία το 1998 (υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ) που προκάλεσε τεράστια εξαθλίωση και λαϊκές εξεγέρσεις. Οπως και ανάλογο περιστατικό το 2001 στο Εκουαδόρ που προκάλεσε μαζικές εξεγέρσεις.
Το τέταρτο βήμα είναι το ελεύθερο εμπόριο. Ελεύθερο εμπόριο που φυσικά δε σημαίνει ότι τα αγροτικά προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών συναγωνίζονται επί ίσοις όροις τα αντίστοιχα των πλούσιων χωρών, καθώς οι αναπτυγμένες χώρες δεν εξαλείφουν τις επιδοτήσεις των δικών τους προϊόντων ούτε τους προστατευτικούς δασμούς που κρατούν κλειστές τις οικονομίες τους, ενώ, αντίθετα, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το μάθημα που πρέπει να μάθουν οι λαοί όλου του κόσμου είναι ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ δεν έχουν ως στόχο την ισομερή ανάπτυξη και ούτε πολύ περισσότερο την ευημερία των εργαζόμενων μαζών, αλλά όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω: α) την κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών και των μεγάλων εγχώριων επιχειρήσεων που βρίσκουν αφορμή να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις και να καρπωθούν φτηνά τα μέσα παραγωγής. β) την καταλήστευση και αλόγιστη εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου των αναπτυσσόμενων χωρών. γ) Την εξάπλωση και γιγάντωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής με την ενδυνάμωση των δομικών δυνατοτήτων του κεφαλαίου στο εσωτερικό των φτωχών κρατών έναντι των εργαζομένων, όπως εξασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ενώ, επιπλέον εξασφαλίζεται και η δυνατότητα του κεφαλαίου να αποχωρεί ό,τι ώρα θέλει, ενώ οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. δ) Τέλος, όσον αφορά τα ίδια τα λεφτά από τα δάνεια του ΔΝΤ αποσκοπούν στο να πληρώσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες τους τραπεζίτες πιστωτές τους στο κέντρο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.
filoumenos

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Τον Μ. Χρυσοχοϊδη που μιλούσε για «Καμπούλ» τον θυμάστε;

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών:
«Η ισχυρότατη έκρηξη σε παγιδευμένη μοτοσικλέτα, έξω ακριβώς  από το κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών,  έρχεται να επιβεβαιώσει το μεγάλο κενό στη δημόσια ασφάλεια της χώρας μας. Η συγκεκριμένη επίθεση στρέφεται ευθέως εναντίον της Δημοκρατίας. Όπως  στρέφεται,  επίσης, εναντίον ενός βασικού πυλώνα της, της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας ασκόπως να την τρομοκρατήσει και να την εκβιάσει.
Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα  τη νέα ενέργεια – πρόκληση απέναντι στην έννομη τάξη της χώρας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να καταστήσει σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι η τρομοκρατία  συνιστά  μέγιστη απειλή για τον καθένα. Τραυματίζει, επίσης, βαρύτατα τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Το κόμμα μας, με αίσθημα ευθύνης, δεν θα μιμηθεί τις κραυγές σημερινών κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για «Καμπούλ», σε συγκριτικά μικρότερης  σημασίας περιστατικά, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν  στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά είναι επιτέλους καιρός,  η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σοβαρευθούν και σε αυτόν τον τομέα. Παρά τις πολλές ευκαιρίες που δόθηκαν στις διωκτικές αρχές, τους… πανηγυρισμούς και τις «θριαμβολογίες», το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει υπαρκτό, αλλά επιδεινώνεται.

Ας αξιοποιήσουν, επιτέλους, την στήριξη που τους παρέχει η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας.  Στήριξη που ως κυβέρνηση η ίδια, ουδέποτε είχε στο βαθμό που θα έπρεπε.  Και ας ενεργοποιήσουν όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε το 2009, και το οποίο οι ιδεοληψίες και η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, από την πλευρά της  σημερινής κυβέρνησης, ακυρώνουν στην πράξη. Το μέγιστο αγαθό της Δημόσιας Ασφάλειας, μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με μια νέα νοοτροπία και με μια σύγχρονη αντίληψη, την οποία η κυβέρνηση προφανώς στερείται».
antinews

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: Εάν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη

Αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται η Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επωφεληθεί και όχι απλά να «αποδράσει» από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της (δυστυχώς, η έξοδος της από την πολιτισμική, την πολιτική και την κοινωνική κρίση, δεν είναι τόσο απλή), είναι μία ομόφωνη, ξεκάθαρη, συνεπής και συλλογική πολιτική κατεύθυνση.
Ανεξάρτητα λοιπόν από όλα όσα «δεινά» συζητούνται και θα μπορούσαν δυστυχώς να συμβούν (χρεοκοπία, έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, διάλυση της Ευρωζώνης, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με ανεπάντεχα τραπεζικά προβλήματα, δυσμενή επακόλουθα στις καταθέσεις κλπ), αυτό που απαιτείται είναι μία ρεαλιστική λύση, η οποία να μην αποκλείει και να μην προϋποθέτει τίποτα, από όλα όσα θα αποφασισθούν ή θα συμβούν στο μέλλον - στην  Ευρωζώνη, στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά την άποψη μας, η λύση αυτή επικεντρώνεται σήμερα,  

(α)  στην αιτιολογημένη, «έννομη» διαγραφή μέρους του «επαχθούς» δημοσίου χρέους της Ελλάδας (40-50%) - αυτού δηλαδή του ποσοστού του χρέους (περί τα 160 δις €) που δεν προσέθεσε πλούτο στη χώρα και στους Πολίτες της, αλλά στους διαφθορείς ξένους ή στους διεφθαρμένους Έλληνες,

(β)  στην αναδιάρθρωση του υπολοίπου (διακανονισμός με εφικτές δόσεις και μη τοκογλυφικά επιτόκια, περί το 1%), καθώς επίσης

(γ)  στην αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβληματικού ιδιωτικού χρέους – αυτού δηλαδή κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των φτωχών νοικοκυριών (όχι βέβαια την ανάληψη των επισφαλειών των τραπεζών από τους Πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη στην Ιρλανδία). Στην προκειμένη περίπτωση, αφενός μεν το κράτος θα έπρεπε να διαγράψει μέρος των οφειλών των αδύναμων νοικοκυριών-επιχειρήσεων απέναντι του, αφετέρου δε οι τράπεζες θα έπρεπε να προβούν σε ανάλογες ενέργειες. Άλλωστε το «μέτρο» αυτό (διαγραφή μέρους του χρέους των νοικοκυριών), ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας, από κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Citibank – διαγραφή του 40% των οφειλών ορισμένων Ελλήνων πελατών της).   

Μόνο έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλέον στην Ελλάδα (αλλά και στις ελλειμματικές «δυτικές» οικονομίες) εκείνες οι συνθήκες ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των υπολοίπων σημαντικών προβλημάτων της οικονομίας της - όπως τα τεράστια ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού, οι αδυναμίες του Δημοσίου, η ελλιπής ανταγωνιστικότητα, η γραφειοκρατία, η ορθολογική λειτουργία των κοινωφελών κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες φυσικά πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου  κλπ.

Με την κυβέρνηση μας όμως να υποτάσσεται στις καταστροφικές συνταγές του ΔΝΤ (το οποίο φυσικά εξυπηρετεί μόνο τους δικούς του σκοπούς, σε συνδυασμό με αυτούς των διεθνών δανειστών μας), με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αντιτάσσεται στο «Ταμείο», αλλά αποκλειστικά και μόνο στα διάφορα μνημόνια «συνεργασίας» μαζί του (παραπλανώντας μάλλον τους ψηφοφόρους της, με την επίκληση άλλου «μίγματος» μέτρων - τα οποία όμως θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν τους σκοπούς του ΔΝΤ), καθώς επίσης με την κεντρική ηγεσία της Ευρωζώνης σε πλήρη αδυναμία συνεννόησης, οι δυνατότητες είναι αρκετά περιορισμένες...  

Εν τούτοις, γνωρίζοντας ότι καμία άλλη λύση δεν είναι ρεαλιστική (άρθρο μας), ενώ δεν πρέπει να επιτρέπουμε τις μεταξύ μας «αντιπαλότητες» (εμφυλίους πολέμους),  οφείλουμε να απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, να συμφωνήσει σε μία τέτοιου είδους «κοινή» αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσαν στην Ελλάδα, τόσο οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών (διαπλοκή, διαφθορά κα), όσο και οι διεθνείς «συγκυρίες» (ευρωπαϊκές ανισορροπίες, ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση κλπ) – χωρίς φυσικά να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες, αφού αρκετοί Έλληνες Πολίτες τάχθηκαν «ιδιοτελώς» υπέρ των συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων.

Όλα τα υπόλοιπα, όπως η υποστήριξη της έκδοσης ευρωομολόγων, τα οποία δεν επιλύουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα (απλά «διαχειρίζονται» τα υφιστάμενα, μεταθέτοντας τα επαυξημένα στο μέλλον - ειδικά όταν δεν έχει αναλυθεί επαρκώς η «σύσταση», το κόστος και η χρήση τους), είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προείχε, θα ήταν η οικονομική, η πολιτική και η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ, με τη μορφή των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» - κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α., οι Πολιτείες των οποίων είναι πολύ πιο ανεξάρτητες από τις σημερινές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ δεν υπάρχει κανένας «γερμανικός» φόβος «τιμωρίας» ή «εκδίωξης» τους.  

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Με δεδομένο ότι, η ανάπτυξη και τα χρέη είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού σε εποχές ανάπτυξης χρεώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ σε υφέσεις τα κράτη, η «δομή» και μόνο του συνολικού Ελληνικού χρέους (Πίνακας Ι, το ιδιωτικό μικρότερο από το δημόσιο) το οποίο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, είναι το μικρότερο στη «δύση», μονοδρομεί ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη – σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα «κακόβουλα» απαιτεί από τη χώρα μας το ΔΝΤ, οδηγώντας την Ελλάδα στη λεηλασία των επιχειρήσεων της, στην εξαθλίωση, στην καταστροφή της «συνεκτικής» μεσαίας τάξης, στις κοινωνικές αναταραχές και στην «υποδούλωση/αποικιοποίηση», δια μέσου του στασιμοπληθωρισμού.  

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό – Προβλέψεις 2010

Χώρα
Συνολικό Χρέος*
Δημόσιο Χρέος**
Ιδιωτικό Χρέος




Ελλάδα
252%
128,90
123,1%
Γερμανία
285%
76,70
208,3%
Ιταλία
315%
116,70
198,3%
Γαλλία
323%
82,50
240,5%
Πορτογαλία
323%
84,60
238,4%
Μ. Βρετανία
466%
80,00
386,0%
Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν, McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
*    Δημόσιο και ιδιωτικό, εσωτερικό και εξωτερικό
**   Πρόβλεψη 2010, από τις αρχές του έτους
Σημείωση: Στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με το δημόσιο, η αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων προσμετρείται στο ενεργητικό, «μειώνοντας» το παθητικό – οπότε το συγκριτικό με την Ελλάδα συνολικό χρέος άλλων κρατών είναι πρακτικά μεγαλύτερο, από αυτό που φαίνεται στον Πίνακα Ι.

Ειδικότερα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν, ο σωστός δείκτης «οικονομικής ευρωστίας» δεν είναι το δημόσιο χρέος προς τα ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος προς το ΑΕΠ – ενώ στο καθορισμό του οφείλουν να λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (απαιτούνται διεθνώς κρατικοί Ισολογισμοί, αντίστοιχοι με αυτούς των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα).

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση χώρες με μηδενική δημόσια περιουσία και τεράστιο συνολικό χρέος (όπως η Μ. Βρετανία), με κράτη σαν την Ελλάδα. Επίσης, οφείλουν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, σε σχέση με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, χώρες με τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες ή μεγάλα έξοδα προστασίας των συνόρων τους από τη λαθρομετανάστευση, όπως η Ελλάδα – η οποία όχι μόνο δεν λαμβάνει ειδικές ενισχύσεις από την ΕΕ, ως οφείλεται αλλά, εσφαλμένα και άδικα, συγκρίνεται με «προβληματικά» κράτη περιορισμένων αντίστοιχων δαπανών (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο κλπ).

Τέλος, δε επιτρέπεται να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε χώρες που έχουν πρόβλημα ιδιωτικού χρέους (Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρος κλπ), με αυτές που ο αδύνατος κρίκος τους είναι το δημόσιο χρέος (Ελλάδα, Ιταλία). Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, θα έπρεπε επί τέλους να προγραμματισθεί, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, η σταδιακή αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι οποίες της οφείλονται από τη Γερμανία, ύψους άνω των 70 δις €.     

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Είναι γνωστό ότι, σε εποχές ύφεσης οι επιχειρήσεις περιορίζουν το δανεισμό τους, λόγω της μείωσης των επενδύσεων τους - έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν μία συνεχώς χαμηλότερη ζήτηση. Επί πλέον, μειώνουν όλες τις δαπάνες λειτουργίας τους, με στόχο να επανέλθουν στην κερδοφορία – γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του τζίρου των δικών τους προμηθευτών, όσο και τον περιορισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων, με την ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας.

Ένεκα τούτου, τα έσοδα των κρατών μειώνονται αντίστοιχα - κυρίως επειδή, σε μεγάλο μέρος τους, προέρχονται από φόρους επί των περιορισμένων πλέον εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (κερδών). Έτσι, η οικονομία εισέρχεται σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο, ο οποίος εκ των πραγμάτων ανατροφοδοτείται - οδηγώντας την σε συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα.

Για να μπορέσει τώρα μία οικονομία να επιστρέψει σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, θα πρέπει οι σχετικά υπερχρεωμένοι τομείς της να μειώσουν τα χρέη τους, επιτυγχάνοντας πλεονάσματα. Εάν όμως, για να επιτευχθεί η μείωση των χρεών των υπερχρεωμένων τομέων, περιορίζονται οι δαπάνες τους, τότε αφαιρούνται έσοδα από άλλους τομείς – οπότε δεν καταπολεμάται το πρόβλημα, αφού μεταφέρεται η κρίση στους άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, εάν το κράτος περιορίσει τις δαπάνες του, μειώνοντας τους μισθούς ή απολύοντας «περιττούς» εργαζομένους, το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά απλά μετατοπίζεται στους υπόλοιπους τομείς - δια μέσου της μείωσης της κατανάλωσης (κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, στην ακίνητη περιουσία εν γένει και από εκεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο – πυροδοτώντας μία έκρηξη μεγατόνων). Ποια  είναι λοιπόν η σωστή μέθοδος για να μπορέσει η Οικονομία να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, χωρίς να εγκλωβισθεί στην παγίδα του χρέους;    

Η σωστή λύση θα ήταν εν προκειμένω η επίτευξη υψηλοτέρων εσόδων, τα οποία θα υπερκάλυπταν τις δαπάνες – έτσι ώστε ο περιορισμός των χρεών να προερχόταν από τα πλεονάσματα (κέρδη). Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο εφικτό, θα έπρεπε άλλοι «συμμετέχοντες» στην «πτωτική» αγορά, οι ιδιώτες επιχειρηματίες για παράδειγμα, να προθυμοποιηθούν να προβούν, παρά την ύφεση, στην αύξηση των δαπανών τους – καθώς επίσης στην «απορρόφηση» των νέων ανέργων.

Είναι αυτονόητο ότι, οι «συμμετέχοντες» που θα μπορούσαν να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα – αφού «αμφότεροι» δεν μπορούν να υπολογίσουν με αυξημένα έσοδα, εκτός εάν χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους με νέα χρέη (κατά το πρόσφατο «παράδειγμα» των Η.Π.Α., το οποίο οδήγησε σε τεράστια δημόσια  ελλείμματα, καθώς επίσης στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης - subrimes).

Επομένως, μόνο οι «συμμετέχοντες» με υψηλά περιουσιακά στοιχεία είναι σε θέση, χωρίς να χρεωθούν δυσανάλογα, να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε επίπεδα που ξεπερνούν τα έσοδα τους. Πως όμως υποκινεί κανείς τους εισοδηματικά ισχυρούς, αυτούς καλύτερα που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, να αυξήσουν τα δαπάνες τους;

Προφανώς, επειδή δεν θέλουν να «διαθέσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στην κατανάλωση, ο μοναδικός τρόπος είναι να υποκινηθούν σε επενδύσεις οι οποίες, αφαιρουμένων των εξόδων και των φόρων, θα τους επιτρέπουν κέρδη από την όλη δραστηριοποίηση τους. Κατ’ επέκταση, ο μοναδικός τρόπος είναι η παροχή διευκολύνσεων (επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων κλπ), καθώς επίσης επενδυτικών κινήτρων - με σημαντικότερα ίσως όλων τη μηδενική φορολόγηση των νέων επενδύσεων, καθώς επίσης την επιδότηση του προσωπικού, για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους («στοχευμένα» φυσικά σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως και σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους βασικούς πυλώνες της εκάστοτε οικονομίας – στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στη γεωργία για την Ελλάδα).    

Έτσι το δημόσιο χρέος θα μειώνεται, με το ιδιωτικό να «καλύπτει τη διαφορά» – με αποτέλεσμα την πιο ορθολογική κατανομή του. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλύσει σχετικά εύκολα τα προβλήματα της, εάν είχε αντιληφθεί έγκαιρα (πριν το 2009) τους κινδύνους (άρθρο μας: Έλλειμμα Διακυβέρνησης), με την εξής «διαδικασία»:

(α)  Με τις προβλέψεις 2010 (Πίνακας Ι), το δημόσιο χρέος θα ήταν περίπου 129% του ΑΕΠ - οπότε το ιδιωτικό 123% του ΑΕΠ (240 δις € ΑΕΠ). Εάν λοιπόν οι Έλληνες επιχειρηματίες (τράπεζες κλπ) επένδυαν το 40% του ΑΕΠ σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία, τότε το δημόσιο χρέος θα περιοριζόταν στο 89% του ΑΕΠ - ενώ το ιδιωτικό θα αυξανόταν στα 163% του ΑΕΠ (στα επίπεδα του Καναδά).

Σε μία τέτοια περίπτωση, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν σχετικά ικανοποιητική, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, οπότε η πιστοληπτική της ικανότητα (αξιολόγηση) θα παρέμενε σε φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα δανεισμού ή «εμπλοκής» του ΔΝΤ στα εσωτερικά της – πόσο μάλλον εάν απευθυνόταν για δανεισμό σε νέες «πηγές» (Κίνα, Ρωσία, Αραβία κλπ), ως όφειλε, αν μη τι άλλο για τη διασπορά των κινδύνων.   

(β)  Με δημόσιο χρέος στο 89% του ΑΕΠ, απέναντι στο οποίο ευρίσκονται πολλαπλάσια περιουσιακά στοιχεία, η Ελλάδα θα χρειαζόταν δάνεια ύψους 214 δις €. Εάν οι Έλληνες Πολίτες αγόραζαν το 50% αυτών των δανείων (ομόλογα δημοσίου), τότε θα απαιτούνταν μόλις 107 δις € από τις «αγορές» - ενώ οι καταθέσεις τους στις τράπεζες θα συνέχιζαν να είναι ικανοποιητικές (πάνω από 100 δις €), ακόμη και αν έπρεπε να μειωθεί ο (υπερβολικός) αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.  

Φυσικά, η χώρα θα έπρεπε να επιλύσει το πρόβλημα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της, με τη βοήθεια της ΕΕ. Επίσης, με τη «συνδρομή» των προμηθευτών στρατιωτικού εξοπλισμού της, για τα οποία δεν δόθηκαν ούτε καν τα φυσιολογικά «αντισταθμιστικά» οφέλη - αυτά δηλαδή που απαιτεί ο αγοραστής να επενδύσει ο πωλητής εξοπλισμού, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, στη χώρα του (δυστυχώς, το 10% επί των προμηθειών, θυσιαζόταν ανέκαθεν στο «βωμό της διαφθοράς»). Τέλος, να λειτουργεί με ελλείμματα κάτω του 3%, έτσι ώστε να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος της.

Κατά την άποψη μας, υπό προϋποθέσεις, οι δυνατότητες αυτές ήταν, πριν από την εισβολή του ΔΝΤ, απόλυτα ρεαλιστικές - πόσο μάλλον εάν θα είχαν «συνοδευθεί» από μία υγιή φορολογική συνείδηση, με βάση την οποία θα αυξανόταν τα δημόσια έσοδα  (άρθρο μας).

Αφού όμως δεν είναι πλέον κάτι τέτοιο εφικτό, ιδίως επειδή απαιτεί χρόνο για την υλοποίηση του (ο οποίος δεν είναι πια διαθέσιμος λόγω του κακού χειρισμού της κρίσης), η μοναδική λύση είναι η άμεση διαγραφή χρεών τόσο του δημοσίου, όσο και του αδύναμου ιδιωτικού τομέα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), έτσι ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης - πριν επεκταθεί η κρίση σε άλλους, πολύ πιο επικίνδυνους τομείς (ακίνητα, τράπεζες), με πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα.

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι, ανάπτυξη κάτω από την αποπνικτική «σκιά» του ΔΝΤ, με το ίδιο ή με άλλο «μίγμα» μέτρων, πόσο μάλλον με υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Επομένως, εάν το ΔΝΤ δεν «εγκαταλείψει» τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, με την παράλληλη κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» της Ελλάδας από τους πιστωτές της (διαγραφή χρεών), δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.    

Αθήνα, 27. Δεκεμβρίου 2010
Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου

http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2251.aspx



Μοιραστείτε

Share/Bookmark