Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας δεν έχει τέλος: Μας «αφαίρεσαν» τους Μεσογειακούς Αγώνες και γλιτώσαμε ...300 εκατ.

Προσοχή: Τους Μεσογειακούς Αγώνες δεν μας τους πήραν… τους δώσαμε!

Η είδηση βγήκε πριν από λίγο από το Παρίσι.(*) Η Μεσογειακή Επιτροπή αποφάσισε να πάρει πίσω τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα επειδή τα έργα υποδομής έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Κρίμα. Αλλά δεν έτυχε… πέτυχε! Η κυβέρνηση των Αθηνών
επειδή δεν έχει το μυαλό της στην ανάπτυξη και την πρόοδο, παρά μόνο στο να είναι εντάξει στις επιταγές του ΔΝΤ, επεδίωξε την ακύρωση των αγώνων, με το επιχείρημα… εδώ χρωστάμε σε όλον τον κόσμο… τα λούσα θα σκεφτόμαστε;
Η εξέλιξη αποτελεί ακόμη μια απόδειξη για το πώς σκέφτονται οι μνηστήρες του Κολωνακίου: Όταν οι Αγώνες αφορούν την Αθήνα, όλα είναι ΟΚ! Όταν αφορούν την ελληνική περιφέρεια… λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν…
Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική. Οι αγώνες, έστω και οι μεσογειακοί θα ήταν ένα μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην περιοχή. Με την


επένδυση κάποιων χρημάτων η κυβέρνηση (εάν είχε μυαλό), θα επεδίωκε την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, τις επενδύσεις και την προσέλκυση τουριστών. Και θα κέρδιζε, οι μεσογειακοί αγώνες είναι πάντα βιώσιμοι. Για μία ακόμη φορά καταλαβαίνουμε πώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα "παλέψει" την κρίση. Θυμίζει τον χρεωμένο νοικοκύρη του παραμυθιού που πιέζεται από τον δοσατζή (ΔΝΤ). Δεν πουλά το γουρούνι για να τον ξοφλήσει! Δανείζεται κι άλλα για να θρέψει το γουρούνι και να το σφάξει όταν θα αξίζει πολύ περισσότερα χρήματα!!!(* ta xalia  )

Άλλο ένα πλήγμα υπέστη το προφίλ της χώρας μας, αφού η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων προχώρησε στην αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα λόγω των καθυστερήσεων στην κατασκευή των αναγκαίων έργων.
Αιτία για την απόφαση αυτή στάθηκε η διαρκής καθυστέρηση και η συνεχής αναβλητικότητα που υπήρχε από ελληνικής πλευράς στην εξέλιξη των αγώνων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το θέμα του Μεσογειακού Χωριού των αθλητών, καθώς, αν και στον φάκελο υποψηφιότητας η Ελλάδα είχε υποσχεθεί δυο χωριά, ένα σε Βόλο και ένα σε Λάρισα, τελικά τα σχέδιά τους εγκαταλείφθηκαν και στη θέση τους προτάθηκε οι αθλητές να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι Αγώνες θα διεξάγονταν από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2013, παρουσία 4.000 αθλητών από 24 χώρες. Οι θεσσαλικές πόλεις είχα πάρει το χρίσμα στις 27 Οκτωβρίου 2007 στην Πεσκάρα.
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση είχε ερωτηθεί επανειλημμένως αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά επέμενε ότι θα τα καταφέρει και είχε εγγυηθεί, μάλιστα, για τη διεξαγωγή τους. Μεγάλο ρεζιλίκι...
 Η απόφαση της ΔΕΜΑ πάντως μόνο αιφνιδιαστική δεν είναι και πάρθηκε μετά την ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Επιτροπή, την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αφαιρείται μεγάλη διοργάνωση από την Ελλάδα, εξαιτίας της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της.
Η ΔΕΜΑ ζητούσε εδώ και ένα εξάμηνο εγγυήσεις από την Ελλάδα ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιώργος Κολέτσος, έστειλε απλά ένα e-mail στην επιτροπή, με το οποίο ρωτούσε αν γίνεται να μείνουν αθλητές σε κρουαζιερόπλοια και στην εστία του ΤΕΙ Λάρισας. Η ΔΕΜΑ απάντησε με τελεσίγραφο, ότι αν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα θα γίνουν όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, θα αφαιρεθεί η διοργάνωση. Ελληνική αντίδραση δεν υπήρξε ποτέ και η σημερινή απόφαση ηταν αναμενόμενη.

Είναι προφανές επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ είχε τη δυνατότητα να δώσει από πέρσι πίσω τους Αγώνες, περίμενε πρώτα να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, για να αποφύγει τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδίως στους "καλλικρατικούς" δήμους Βόλου και Λάρισας...

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας Θαν. Νάκου για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την σημερινή απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από την πόλη του Βόλου και της Λάρισας [...]
«Η δραματική εξέλιξη της αφαίρεσης της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, είναι το αποτέλεσμα των παλινωδιών και της παντελούς έλλειψης σχεδίου και οργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Στις συνεχείς και αγωνιώδεις ερωτήσεις και επερωτήσεις μας στη Βουλή για το θέμα, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αρμόδιοι υφυπουργοί, αρχικώς η κα Γκερέκου και στη συνέχεια ο κ. Νικητιάδης, επαναλάμβαναν την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι θα κάνουμε τους καλύτερους Μεσογειακούς αγώνες και μας διαβεβαίωναν ότι όλα έβαιναν καλώς σε σχέση με την προετοιμασία της διοργάνωσης.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο προϊστάμενός τους υπουργός κ. Γερουλάνος εξέπεμπε διαφορετικά μηνύματα. Αυτή η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική έρχεται τώρα να στερήσει από την περιοχή μας μία σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία, αλλά και να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς, στα μάτια της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.
Η κυβέρνηση γνώριζε που θα οδηγούνταν τα πράγματα, ωστόσο αντί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, επέλεξε να παίξει προεκλογικά με το θέμα για να αποφύγει το πολιτικό κόστος στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας -και όχι μόνο-, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα σε μία ταπεινωτική απόφαση, η οποία είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για την ήδη επιβαρυμένη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Θα βρεθεί, άραγε, κάποιος να αναλάβει την ευθύνη για αυτό το φιάσκο; »

Κώστας Αγοραστός: «Ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου»
 

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: