Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

"Άνευ ετέρου" καθόρισαν άμεσα ΑΟΖ για τα πετρέλαια δυτικά και νότια

Ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με τον καθορισμό "άνευ ετέρου" των πρώτων περιοχών ερευνών υδρογονανθράκων, επακόλουθο της εισαγωγής του όρου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο ιδρύεται κρατικός φορέας παροχής αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες (την ύπαρξη της αναφοράς στην ΑΟΖ την αποκάλυψε το defencenet.gr):
Με βάση την αρχή της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών καθορίστηκαν τα όρια της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου Πελάγους και της Νότιας Κρήτης, στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου!
Τι σημαίνει αυτό; Ισχύει πρακτικά η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά παρακάμπτεται o προσδιορισμός της και ορίζεται η "μέση απόσταση από τα ελληνικά εδάφη". Όπου φυσικά "ελληνικά εδάφη είναι και η νησιωτικές περιοχές. Πρόκειται για "πρόβα Ανατολικής Μεσογείου". Από την στγιμή που ισχύσει αυτό, "κλειδώνεται" ολόκληρη η έκταση μεταξύ Μεγίστης και Κρήτης, ενώ ανατολικά παραμένει ως ερώτημα η "μέση γραμμή" μεταξύ Μεγίστης και Κύπρου η οποία καλύπτεται φυσικά από την έννοια της ΑΟΖ. 
Από χθες αργά το βράδυ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η πρόσκληση για έρευνες υδρογονανθράκων η οποία μάλιστα συνοδεύεται από χάρτη, που περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή από βόρεια - βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Αγιο Νικόλαο.
 Στην περίπτωση της Κρήτης έχουμε με την μέθοδο της "μέσης γραμμής" λύση και του "γόρδιου δεσμού" της ΑΟΖ με την Λιβύη. Και θεωρούμε ότι αυτό γίνεται σε μία καλή συγκυρία δεδομένων των προβλημάτων της Λιβύης...

Περισσότερα στο defencenet.gr

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι :

- Ακόμα και τώρα φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τον όρο Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) , πόσο μάλλον να ενεργοποιήσουν την ΑΟΖ. Για το θέμα σας είχαμε ενημερώσει  ΕΔΩ

- Έστω και έτσι προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ΑΟΖ απ το παράθυρο..

- Αφήνουν όμως “ορφανή” την μισή Νότια και ολόκληρη την Ανατολική ΑΟΖ της χώρας μας, κάνοντας εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα καθορισμού της.

- Από ότι διαπιστώσαμε καθορίστηκαν τα όρια της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου Πελάγους και της Νότιας Κρήτης, στη βάση της αρχής της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: