Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Υπό καθεστώς “περιορισμένης χρεοκοπίας” η Ελλάδα από την Fitch

Eπιβεβαίωση ότι η χθεσινή συμφωνία οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας...

(Ανανεωμένο -Reuters) – H Ελλάδα θα παραμείνει στην αξιολόγηση “περιορισμένη χρεωκοπία” (restricted default) για μερικές ημέρες εάν καταφέρει να υλοποιήσει ομαλά την ανταλλαγή των ομολόγων της, είπε την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch.
Ο οίκος είπε νωρίτερα στην ημέρα ότι θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε κατηγορία μερικής χρεωκοπίας και ότι μάλλον θα αναβαθμίσει τη χώρα στην βαθμίδα “low speculative” μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o David Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικού χρέους της Fitch, είπε ότι η αξιολόγηση “χρεωκοπία” μπορεί να αρθεί σύντομα έαν υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
“Μερικές ημέρες είναι μια ρεαλιστική προσδοκία”.
“Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στην συναλλαγή … η προσδοκία μας είναι ότι θα προσπαθήσουν να το κάνουν με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την περίοδο που η αξιολόγησή θα παραμένει στην κατηγορία ‘χρεωκοπία’.
Η “περιορισμένη χρεωκοπία” θα ισχύσει από τη στιγμή που θα υπάρξει η απαραίτητη συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων και θα αρθεί όταν θα εκδοθούν τα νέα ομόλογα και παραδοθούν στους επενδυτές. Τα νέα ομόλογα αναμένεται να αξιολογηθούν με ‘Β” ή “CCC”.
Αν και ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο -και το χρηματιστήριο δεν επηρεάζεται μέχρι στιγμής- είναι επιβεβαίωση ότι η χθεσινή συμφωνία οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας...

Σήμερα συνεδριάζουν και οι τεχνοκράτες των αγορών που θα αποφασίσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός. Οι πρώτες πληροφορίες από τον ISDA αναφέρουν ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τους άλλους οίκους αξιολόγησης που θα κινούνται προς τη λογική της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ η οποία έχει υποσχεθεί ότι αν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, έστω και χρεοκοπημένα.

antinews

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: