(Ανανέωση 12.31) Σε σαφή καταδίκη της Ελλάδος (με ψήφους 15 έναντι ενός) για παραβίαση του Αρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με αφορμή τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 προχώρησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η ανάγνωση της απόφασης βρίσκεται σε εξέλιξη από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, αλλά σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ειπωθεί, η κυβέρνηση Καραμανλή παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Ωστόσο, και πάλι με συντριπτική πλέιοψηφία, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των Σκοπίων ώστε η Ελλάδα να συμμορφώνεται πλέον πλήρως στο μέλλον με την απόφαση αυτή σε διεθνείς οργανισμούς...
Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στο Αρθρο 11, παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Δικαστήριο θεώρησε ότι η πρόβλεψη του κειμένου ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει αντίρρηση (objection) στην είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς εφόσον η χώρα αποπειράται να εισέλθει με το προσωρινό της όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) έχει ευρεία ερμηνεία. Επομένως, περιλαμβάνει κάθε είδους αντίρρηση και όχι, όπως ισχυρίστηκε η ελληνική πλευρά, ότι το Αρθρο 11, παρ. 1 αφορά μία στενότερη ερμηνεία σχετικά με την ανάγκη η αντίρρηση να εκδηλωθεί με προβολή βέτο ή με αντίρρηση σε ψηφοφορία σε διεθνή οργανισμό.
Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι τα Σκόπια, αφού γίνουν δεκτά σε κάποιον διεθνή ή περιφερειακό οργανισμό θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι με βάση το Αρθρο 11, παράγραφος 2, αλλά επίσης με βάση το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς δεν δικαιολογεί την προβολή αντίρρησης στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως πΓΔΜ.
____________________________________________________________________________
"Η Ελλάδα κατάφερε να αποδείξει μόνο ότι τα Σκόπια παραβιάζουν την παράγραφο 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 δηλαδή χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον Ήλιο της Βεργίνας", λέει ο πρόεδρος του ΔΔΧ.
____________________________________________________________________
ΕΚΤΑΚΤΟ - ΑΠΟΦΑΣΗ:
"Η Ελλάδα δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα", σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
___________________________________________________________
ΕΚΤΑΚΤΟ: "Συλλογική απόφαση που ελήφθη ομοφώνως και όχι μονομερής απόφαση της Ελλάδας, η μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008" δηλώνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Χισάσι Οβάντα.
_____________________________________________________
Ο Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα, πρόεδρος του ΔΔΧ, αναγιγνώσκει από τις 11.00 το πρωί της Δευτέρας από τη Χάγη την απόφαση του Δικαστηρίου. Με την ετυμηγορία τους, οι 15 "σοφοί" τοποθετούνται επίσημα πλέον επί της προσφυγής των Σκοπίων, που ζητούν :
1. Να καταδικαστεί η Ελλάδα ότι τον Απρίλιο του 2008 έφερε αντιρρήσεις στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβιάζοντας την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και
2. Να διαταχθεί η Ελλάδα να μην εμποδίσει ποτέ στο μέλλον την ένταξη της γειτονικής χώρας σε πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ανακοίνωση - απάντηση του ΥΠ.ΕΞ. για την απόφαση της Χάγης
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ουδεμία σχέση έχει με το θέμα της ονομασίας καθώς, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, η ανακοίνωση αφήνει «ανοικτό» το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκήσει βέτο κατά της ένταξης των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου