Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στο Ισραήλ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ. Ο κ. Σαμαράς, που ως υπουργός Εξωτερικών την δεκαετία του 90 υπέγραψε την αναγνώριση του Ισραήλ από την Ελλάδα, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Κατά την διήμερη επίσκεψή του ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Shimon Peres, τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyah, τον Πρόεδρο του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, Reuven Rivlin, τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Avigdor Liberman, τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Dany Ayalon, την Αρχηγό της αντιπολίτευσης κα Tzipi Livni και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.
Χαρακτηριστική του θερμού κλίματος που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη ήταν η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Νετανιάχου. ‘Έπεσε τόση …ανάλυση που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν άφηνε τον Σαμαρά να φύγει. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Σαμαράς του λέει διακριτικά (για να … σταματήσουν): “ ξέρω ότι είσαι πιεσμένος και με την διαχείριση της κρίσης….» (είχε προβλήματα εκείνη την ημέρα με τους Εβραίους εξτρεμιστές). Και ο Νετανιάχου απαντά: “ Άσε την κρίση θα ασχοληθώ μετά… έχουμε να λύσουμε σοβαρότερα πράγματα μεταξύ μας!!!”. Την ίδια ώρα ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου ήταν στημένος με την επιχειρησιακή στολή έξω από το γραφείο του Νετανιάχου.
Όπως ήταν φυσικό οι συζητήσεις του προέδρου της ΝΔ με την ισραηλινή ηγεσία επικεντρώθηκαν  στην ανάλυση των νέων ισορροπιών που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή και
τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, μετά τις εξεγέρσεις των λαών της περιοχής. Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει επανειλημμένως στην Ευρώπη την νέα στρατηγική σημασία που αποκτά μετά τις αναταράξεις στην περιοχή η Ελλάδα λόγω της θέσης της και ως εκ τούτου την ανάγκη σταθεροποίησής της. Όπως έχει πει επανειλημμένως, “η ταυτόχρονη εμφάνιση διαφορετικών κρίσεων, σε διαφορετικές χώρες της ίδιας περιοχής, δημιουργεί μια πρόσθετη εύφλεκτη ύλη με πιθανές εκρηκτικές συνέπειες σε γειτονικές χώρες”. Ως εκ τούτου “η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στις εξελίξεις και οι λαοί της περιοχής να καταλάβουν ότι πρώτη η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την ευημερία τους“. Ποιος άλλος πέρα από την Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα;
Ιδιαίτερα για το θέμα της Τουρκίας υπήρξαν κοινές διαπιστώσεις και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι καμία χώρα που δεν μπορεί να ασκεί ηγεμονική εξωτερική πολιτική. Τόσο η Ελλάδα όσο και τον Ισραήλ επιθυμούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Η ατζέντα της επίσκεψης
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέφρασε την επιθυμία της για την εγκαθίδρυση στενών στρατηγικών σχέσεων με μακροχρόνιους στόχους με την Ελλάδα. «Θέλουμε την Ελλάδα στενό συνεργάτη», είπαν οι συνομιλητές του στον κ. Σαμαρά.
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ως εξής την σημασία της επίσκεψης: «Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ και παίρνω πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα. Μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, ΑΟΖ, Τουρισμό, Γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί οι συνομιλίες μου εδώ είναι ουσιαστικές και θα αποδώσουν».
Καταρχήν, υπήρξε συμφωνία για συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα – ΑΟΖ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία για συνεργασία σε έρευνες νοτίως της Κρήτης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κοιτάσματα.
Στον τομέα του Τουρισμού, ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε την ηγεσία του Ισραήλ για την αύξηση του τουριστικού κύματος από το Ισραήλ (400.000 κατά την τελευταία περίοδο), ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί και θα φτάσει ενδεχομένως τους 700. 000 (!) στη νέα περίοδο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί ότι συνεργασία σε αμυντικό τομέα θα μπορούσε να ήταν πιο δημιουργική ιδιαίτερα λόγω του ότι βρισκόμαστε σε μια γεωγραφικά ευαίσθητη περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί έχουν πρόβλημα με τη Τουρκία καθώς αποδείχτηκε ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ήταν προσκείμενος στο Ιράν. Ως γνωστόν οι Ισραηλινοί έχουν πουλήσει αρκετά όπλα υψηλής τεχνολογίας στους Τούρκους. Όμως μετά την κρίση που προέκυψε στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει να “κλειδώσουν” τα περισσότερα οπλικά συστήματα.
Στον αγροτικό τομέα συμφωνήθηκε να εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία Ισραήλ η οποία στον τομέα αυτό είναι υψηλή.
Υπήρξε επίσης συμφωνία για συνεργασία στους τομείς τεχνολογίας, έρευνας, τεχνογνωσίας και πληροφοριών.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία της επιθυμίας που εξέφρασαν οι μεγαλύτεροι Ισραηλινοί επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν με τον κ. Σαμαρά στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις επενδύσεις ισραηλινών επιχειρηματιών σε Ελλάδα και θα προσφέρει επίσης την βοήθειά της γενικότερα σε θέματα οικονομίας. Να σημειωθεί επίσης ότι το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο Νετανιάχιου είχαν κινηθεί παρασκηνιακά πρόσφατα σε οίκους αξιολόγησης υπέρ της Ελλάδας.
Τέλος, συμφωνήθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν το γρηγορότερο συναντήσεις κυβερνητικών ομάδων εργασίας για άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Πάνος Ζ.

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: