Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Να αναγνωριστεί Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

Πριν λίγες μέρες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, δημοσίευσε την απόφασή του για την απάλειψη της εθνικότητας από τα επίσημα αλβανικά κρατικά έγγραφα. Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση στο σύνολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπως και είχαμε επισημάνει με  Δελτίο Τύπου στις 22 Σεπτεμβρίου 2011.

Πιο συγκεκριμένα, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως, ότι: «… η συμπερίληψη του λήμματος «εθνικότητα» στα άρθρα 6/1 και 58 του νόμου 10129/11.05.2009 «Περί Ληξιαρχείων», καθιστά τα ως άνω άρθρα μη συμβατά προς τα άρθρα 19 και 20 του Συντάγματος της Αλβανίας…». Ως εκ τούτου, το Συνταγματικό Δικαστήριο καταργεί τα άρθρα αυτά.

Η απόφαση αυτή, λήφθηκε ευθύς αμέσως μετά την απογραφή πληθυσμού στη γείτονα χώρα, απογραφή η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη χιλιάδων Αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, σε περιοχές τις οποίες μέχρι τώρα το αλβανικό κράτος δεν αναγνώριζε ως «μειονοτικές περιοχές», όπως στην Κορυτσά.  Αποτελεί ταυτόχρονα, την τελευταία σε μια σειρά από αποφάσεις που στοχεύουν στον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και στη συρρίκνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει επιπλέον ότι, η αντιμετώπιση των  εθνικών μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, πόρρω απέχει από τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα.

Ματαιοπονεί, όμως, το αλβανικό κράτος, αν θεωρεί ότι με πρακτικές οι οποίες υπονομεύουν ευθέως την ευρωπαϊκή προοπτική του, θα  αλλοιώσει την  τρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού στη βορειοηπειρωτική γη. Απόδειξη προς τούτο, αποτελεί το γεγονός ότι παρά την εθνική καταπίεση από όλα τα αλβανικά καθεστώτα και παρά τις πιέσεις κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, χιλιάδες Βορειοηπειρώτες τόλμησαν να δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή.

Ειδικότερα
στην περιοχή της Κορυτσάς η οποία ποτέ δεν χαρακτηρίζονταν επίσημα ως «μειονοτική περιοχή» από το αλβανικό κράτος, δήλωσαν την ελληνική τους καταγωγή, πάνω από 30 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες. Ο συγκεκριμένος αριθμός ο οποίος αναφέρθηκε στα αλβανικά ΜΜΕ, είναι ικανός ώστε να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες ελληνικής καταγωγής, να ζητήσουν  από το αλβανικό κράτος την αναγνώρισή τους ως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή αυτή, και να απολαύσουν όλα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων τα οποία απορρέουν από τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε πρωτοβουλία κατά της άδικης αυτής απόφασης του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σε πρόσφατη άτυπη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Γαλλία, έθεσε στον κ. Μπερίσα το ζήτημα της επανεγγραφής της εθνικότητας σε όλα τα επίσημα έγραφα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες.

Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της Νέας Δημοκρατίας “καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώσει, ως οφείλει, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς για την απαράδεκτη αλβανική πρακτική, η οποία υπονομεύει την δυνατότητα του Ελληνισμού στην Αλβανία να εκφράσει την εθνική του ταυτότητα. Επαναλαμβάνεται ότι για τη Νέα Δημοκρατία, η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στη γενέθλια γη του, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτή η διαχρονική εθνική στόχευση παραμένει αταλάντευτη για τη Νέα Δημοκρατία και δεν επηρεάζεται από την παρούσα οικονομική κρίση στην πατρίδα μας».
antinews



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: